Heb je soms ook het gevoel dat je steeds minder tegen alcohol kan naarmate je ouder wordt? Guess what: dat gevoel klopt! Je twenties voelen vaak als de tijd waarin je lichaam alles aankan – feesten tot in de vroege uurtjes en de volgende dag fris opstaan. Maar wist je dat dat niet altijd zo blijft? Volgens huisarts Dr. Giuseppe Aragona verandert je lichaam flink als het aankomt op alcohol, en wat nu als een prima avondje drinken voelt, kan in je dertiger jaren een hele uitdaging worden. We zetten de verschillen tussen twintigers en dertigers even voor je op een rijtje:
Arts legt uit hoe alcohol je lichaam anders beïnvloedt in je 20s en 30s
Twenties: je lijkt onverwoestbaar
In je twenties voelt het alsof je bijna onsterfelijk bent. Je kan bingedrinken en de gevolgen lijken beperkt. Toch waarschuwt Dr. Giuseppe Aragona in een interview met Cosmopolitan dat je nu al schade aanricht, ook al merk je het nog niet meteen.
Overmatig drinken in je twenties verhoogt het risico op serieuze gezondheidsproblemen zoals hartziekten, leveraandoeningen en zelfs mondkanker. Je lichaam is bovendien nog in ontwikkeling tot je midden-twintig, dus drank kan processen zoals botgroei vertragen. Wist je dat veel alcohol drinken zelfs de opname van calcium in je botten kan blokkeren?
Daarnaast legt hij uit dat hoe je nu met alcohol omgaat, een blueprint wordt voor later. Veel drinken in je twenties? Dan is de kans groter dat je dat patroon meeneemt naar je dertiger en veertiger jaren.
Wat gebeurt er in je thirties?
Na je dertigste verandert alles. Je lichaam heeft meer moeite om alcohol af te breken, waardoor je sneller en langer last hebt van een kater. Waar je vroeger na een paar uurtjes slaap weer oké was, lig je nu dagenlang plat na een avond stevig drinken.
De reden? Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid water in je lichaam af en vertraagt je metabolisme. Dit zorgt ervoor dat alcohol langer in je systeem blijft. Het gevolg: zwaardere katers, tragere reflexen en sneller last van duizeligheid, zelfs na een paar drankjes.
Ook je mentale gezondheid speelt een grotere rol. Alcohol is een depressivum, dus het kan angst, slaapproblemen en zelfs depressie verergeren. Combineer dat met medicijnen of supplementen (die je in je thirties vaker neemt), en het kan behoorlijk gevaarlijk worden.
Toxic datingtrend laat je met gebroken hart achter na de feestdagen
Feestdagen horen gezellig te zijn, maar niet voor iedereen. Een nieuwe datingtrend genaamd ‘sledging’ zorgt ervoor dat sommigen de feestdagen met een gebroken hart eindigen.
Bij sledging houd je iemand bewust aan het lijntje tijdens de feestdagen, puur voor seks, gezelschap of om de awkward vragen van je familie over je single status te vermijden. Zodra het nieuwe jaar begint, kopt de ‘sledger’ er genadeloos mee.
Uit onderzoek van Happn blijkt dat 15% van de jongeren tussen 18 en 25 regelmatig iemand aan het lijntje houdt. De meesten (75%) plannen hun break-up al in november, terwijl anderen zelfs maanden van tevoren weten dat ze hun lief na kerst zullen dumpen. Het ergste? Tijdens de feestdagen doen sledgers alsof alles koek en ei is, terwijl ze hun ‘exit strategy’ al klaar hebben.
Volgens Claire Rénier, romance-expert bij Happn, is dit een giftige trend. “Het speelt met emoties en geeft alleen kortetermijnplezier. Niemand verdient dit in een relatie", zegt ze in een interview met Daily Star.
Dus, waarom doen mensen aan 'sledging'? Happn vroeg 600 jongeren naar hun redenen:
- Seks (60%)
- Iemand om mee te knuffelen in de koude maanden (50%)
- Niet eenzaam zijn tijdens de feestdagen (40%)
- Ongemakkelijke vragen over single zijn vermijden (30%)
- Een date hebben voor kerst- of nieuwjaarsfeestjes (20%)
Mensen gaan vaak vreemd om deze ene reden, volgens onderzoek
Waarom gaan mensen vreemd? Volgens onderzoekers van Reichman University en de University of Rochester is macht een belangrijke trigger. Mensen met een gevoel van macht denken vaak dat ze meer te bieden hebben in de relatie en daardoor ook aantrekkelijker zijn voor anderen. Het gevolg? Ze zien sneller kansen buiten de relatie.
Voorbeelden zoals Bill Clinton, Tiger Woods en Bill Gates laten zien hoe macht en ontrouw vaak hand in hand gaan. Maar wat maakt macht zo verleidelijk? “Macht geeft mensen het idee dat ze meer opties hebben en minder gebonden zijn aan hun relatie", zegt professor Gurit Birnbaum, hoofdauteur van het onderzoek.
In vier experimenten onderzochten de wetenschappers hoe macht relaties beïnvloedt. Deelnemers schreven bijvoorbeeld over momenten dat ze zich machtig voelden of beoordeelden hoe aantrekkelijk ze vreemden vonden. Ook moesten ze hun flirtgedrag en eventuele escapades rapporteren. De resultaten? Machtige mensen denken sneller aan anderen en geven makkelijker toe aan hun verlangens.
Professor Harry Reis, een van de onderzoekers, vat het zo samen: “Wie zich machtig voelt, kan zijn of haar toewijding makkelijker opzij zetten en openstaan voor nieuwe avonturen.”
Dus: hoe meer macht, hoe meer verleiding. Fascinerend, maar misschien niet zo romantisch.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 26/11 Rita Ora
- 29/11 Mathieu Terryn
- 30/11 DJ Louis XIV
- 02/12 Charlie Puth
- 02/12 Britney Spears