Terug sneeuw voorspeld volgende week

Dieter Blarinckx-12 maart 2023 om 15:57- Foto:

KMI

Hoewel het kwik morgen lokaal kan stijgen tot zelfs 17 graden, lijken we nog niet verlost van die maartse buien. Het KMI heeft immers voorspeld dat er tegen midden en eind volgende week weer sneeuw kan vallen!

Maandag mogen we een mooie dag verwachten waarbij de temperaturen zelfs tot maximum 17 graden kunnen gaan. Maar vanaf maandagavond zal het kwik terug pijlsnel zakken. En dat zorgt dan weer voor buien en zelfs sneeuwbuien!

Die nieuwe sneeuwbuien worden vanaf dinsdagmiddag verwacht, eerst in de Ardennen, maar daarna ook meer in het centrum van het land. Woensdag zullen we hoogstwaarschijnlijk wakker worden met wat sneeuwbuien. Doorheen de dag maken zij dan plaats voor hevige regenbuien.

Efteling gaat voor duurzaam: stoomtreinen worden elektrisch

Karen Luiken-22 april 2024 om 09:52

De Efteling zet met een nieuwe ontwikkeling een goede stap in de richting van een duurzamere wereld. Het pretpark maakt zijn stoomtreinen elektrisch.

Sinds de komst van de eerste stoomlocomotief in de Efteling, zo'n 55 jaar geleden, rijden de treinen in het pretpark op steenkool. Maar omdat het pretpark in 2030 klimaatneutraal en in 2032 zelfs klimaatpositief wil zijn, worden de treinen duurzamer en dus elektrisch gemaakt. Stapsgewijs worden de huidige stoomlocomotieven geëlektrificeerd.

De eerste elektrische trein wordt dit najaar, tijdens de Winter Efteling, geïntroduceerd. Het uiterlijk blijft behouden, enkel de aandrijving wordt aangepast. “Uiteraard doen we dit met oog voor het unieke karakter van de stoomtreinen. We zorgen ervoor dat alle onderdelen blijven behouden ten behoeve van de historische waarde”, vertelt Patrick Keef, managing director van Alak Keef Ltd, het bedrijf dat de opdracht gaat uitvoeren.

Frankrijk wil boete voor mensen die bij Shein shoppen

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2024 om 09:58

Koop je een broek van 10 euro bij Shein? Dan wil Frankrijk dat je 5 euro belasting betaalt. De opbrengsten van deze belasting zullen worden gebruikt om duurzame modebedrijven te ondersteunen.

Frankrijk heeft genoeg van 'ultra fast fashion': de razendsnelle, goedkope kleding van online winkels zoals Shein en Temu. Daarom ligt er nu een wetsvoorstel op tafel dat consumenten zal beboeten als ze 'fast fashion' kopen. Het gaat hierbij om een belasting van 5 euro per stuk, maar in de toekomst kan dat bedrag nog verhogen. Er is een kleine nuance: want de belasting mag nooit hoger zijn dan de helft van de originele prijs.

Het voorstel is al goedgekeurd door de Kamer en gaat nu naar de Senaat. Maar dat is niet alles, Frankrijk wil ook reclame verbieden voor fast fashion. Dus die eindeloze stroom van Shein-advertenties op je Instagram-feed zou wel eens kunnen opdrogen.

Of België hun voorbeeld zal volgen, is onduidelijk.

Ontdek meer