Weg met plastic afval, toon je goed hart voor zeehondjes

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 17:00

De lenteschoonmaak klinkt je zeker en vast bekend in de oren. Maar wist je dat ook onze stranden jaarlijks worden opgeruimd? Op zondag 26 maart 2023 vindt de Eneco Clean Beach Cup plaats. Dé opruimactie die de maritieme natuur wil beschermen, en dit jaar staat in teken van zieke zeehondjes.

De plastic afvalproblematiek aan de kustlijn is schering en inslag, maar dat zou niet mogen. Al 14 edities lang engageert de Eneco Clean Beach Cup zich om onze stranden afvalvrij te maken. Op één dag tijd haalden meer dan 7.500 vrijwilligers vijf ton afval op. Het initiatief is daarmee de grootste strand clean-up van de Lage Landen, en zelfs van Europa!

Dit jaar steekt Sea Life Blankenberge een handje toe. Onder het motto ‘Free Billy!’ willen ze een statement maken. Billy is een van de zeehonden die ziek werd omwille van plastic afval in de Noordzee. Hij wordt sinds eind januari verzorgd door het SOS Rescue Team van Sea Life. Als hij voldoende herstelt, wordt hij tijdens het slotmoment van Eneco Clean Beach Cup hopelijk opnieuw vrijgelaten.

Op 26 maart is het zover. Dan kan jij met je familie, vrienden of sportclub het verschil maken. De schoonmaak gaat door op 26 kustlocaties in België en Nederland. Blankenberge is de hoofdlocatie, waar extra animatie zal voorzien worden. Studio Brussel brengt er live verslag uit, je kan er tal van strandspellen spelen én je kan er zelfs leren surfen op de surfsimulator!

Wil je het klimaat een handje helpen of wil je Billy de zee zien trotseren? Schrijf je dan snel in via de website!

Efteling gaat voor duurzaam: stoomtreinen worden elektrisch

Karen Luiken-22 april 2024 om 09:52

De Efteling zet met een nieuwe ontwikkeling een goede stap in de richting van een duurzamere wereld. Het pretpark maakt zijn stoomtreinen elektrisch.

Sinds de komst van de eerste stoomlocomotief in de Efteling, zo'n 55 jaar geleden, rijden de treinen in het pretpark op steenkool. Maar omdat het pretpark in 2030 klimaatneutraal en in 2032 zelfs klimaatpositief wil zijn, worden de treinen duurzamer en dus elektrisch gemaakt. Stapsgewijs worden de huidige stoomlocomotieven geëlektrificeerd.

De eerste elektrische trein wordt dit najaar, tijdens de Winter Efteling, geïntroduceerd. Het uiterlijk blijft behouden, enkel de aandrijving wordt aangepast. “Uiteraard doen we dit met oog voor het unieke karakter van de stoomtreinen. We zorgen ervoor dat alle onderdelen blijven behouden ten behoeve van de historische waarde”, vertelt Patrick Keef, managing director van Alak Keef Ltd, het bedrijf dat de opdracht gaat uitvoeren.

Frankrijk wil boete voor mensen die bij Shein shoppen

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2024 om 09:58

Koop je een broek van 10 euro bij Shein? Dan wil Frankrijk dat je 5 euro belasting betaalt. De opbrengsten van deze belasting zullen worden gebruikt om duurzame modebedrijven te ondersteunen.

Frankrijk heeft genoeg van 'ultra fast fashion': de razendsnelle, goedkope kleding van online winkels zoals Shein en Temu. Daarom ligt er nu een wetsvoorstel op tafel dat consumenten zal beboeten als ze 'fast fashion' kopen. Het gaat hierbij om een belasting van 5 euro per stuk, maar in de toekomst kan dat bedrag nog verhogen. Er is een kleine nuance: want de belasting mag nooit hoger zijn dan de helft van de originele prijs.

Het voorstel is al goedgekeurd door de Kamer en gaat nu naar de Senaat. Maar dat is niet alles, Frankrijk wil ook reclame verbieden voor fast fashion. Dus die eindeloze stroom van Shein-advertenties op je Instagram-feed zou wel eens kunnen opdrogen.

Of België hun voorbeeld zal volgen, is onduidelijk.