Nederlandse horeca en pretparken mogen weer open

Karen Luiken-26 januari 2022 om 07:24

Nederland gaat eindelijk van het slot. Na een strenge lockdown mag er vanaf vandaag weer een beetje meer. Het kabinet heeft gisterenavond versoepelingen aangekondigd en dat betekent onder meer dat de horeca open mag.

Winkels, het onderwijs, sportclubs, kappers, masseurs en schoonheidssalons mochten hun deuren al wat langer openen. Vandaag komen daar de horeca, bioscopen, pretparken, dierentuinen, musea, concertzalen en theaters bij.

Voor alle locaties geldt een algemene openingstijd van 05.00 tot 22.00 uur. Overal moet anderhalve meter afstand worden gehouden en een mondkapje gedragen worden. In publieke binnenruimtes moet het gezichtsmasker altijd op, voor horeca, bioscopen en theaters geldt de regel dat het ding af mag zodra je zit. Vaste zitplaatsen zijn verplicht.

Festivals zijn helaas nog niet toegestaan en ook de discotheken en andere nachthoreca moeten voorlopig gesloten blijven.

Vanaf vandaag geen mondmaskers meer op openbaar vervoer

Dieter Blarinckx-23 mei 2022 om 08:36

Vanaf vandaag is het niet meer verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Dat wil dus zeggen dat je op de trein, bus, tram en metro nu geen mondmasker meer moet dragen!

Het Overlegcomité kwam afgelopen vrijdag samen om de verdere stappen tot versoepeling te bespreken. Een belangrijk punt dat daar werd aangehaald was de afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. En dat gaat nu al meteen van kracht.

Wél blijft een mondmasker verplicht bij de dokter, tandarts, het ziekenhuis en de apotheek.

Binnenkort geen mondmaskers meer op openbaar vervoer?

Dieter Blarinckx-04 mei 2022 om 05:57

Op 20 mei komt het Belgische Overlegcomité terug samen. Wat staat er op de agenda? De afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer!

Het Overlegcomité kwam normaal samen op 6 mei, maar die bijeenkomst werd uitgesteld tot 20 mei. Dat liet de woordvoerder van onze premier weten.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet liet al slippen dat hij graag het verplichten van een mondmasker wil afschaffen op het openbaar vervoer. Dat zal dus een hoofdonderwerp zijn van het aankomende overlegcomité.

Ook willen ze bekijken om de coronabarometer op te bergen en de resterende coronamaatregelen achterwege te laten.

Stay tuned!

Ontdek meer