Cannabis kan corona-infectie voorkomen

Karen Luiken-12 januari 2022 om 17:28

Het roken van een joint kan een infectie door het coronavirus tegengaan. Onderzoekers van de Universiteit van Oregon zijn erachter gekomen dat er in hennep twee stoffen zitten, CBGA en CBDA, die de ziekte kunnen tegengaan. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products.

De twee stoffen binden zich aan uitsteeksels van eiwitdelen op het virus, en blokkeren daarmee een stof die corona gebruikt om mensen te besmetten. “Deze componenten hebben het potentieel een infectie door het coronavirus te voorkomen en behandelen”, zegt onderzoeker Richard van Breemen van het Hennep Innovatie Centrum van de universiteit.

Kanttekening bij dit verhaal is wel dat het onderzoek werd uitgevoerd bij de alfa- en bètavariant van het virus, niet op mutaties als Delta en Omikron. Ook zijn de testen nog niet uitgevoerd op mensen.

(Photo by Esteban Lopez on Unsplash)

Nieuwe versoepelingen op komst

Karen Luiken-18 januari 2022 om 07:37

Het Overlegcomité komt vrijdag weer bij elkaar en gaat dan hoogstwaarschijnlijk versoepelingen aankondigen. Dat meldt HLN.

Als de coronabarometer aan het einde van deze week op rood staat, zal het gaan om kleine versoepelingen zoals het toelaten van een beperkt aantal supporters in het voetbalstadion. Verder zou de limiet van 200 toeschouwers in een theater of bioscoop verdwijnen en wordt er – om het maximaal aantal bezoekers te bepalen – gekeken naar de grootte van een zaal.

Mocht de coronabarometer op oranje komen te staan, dan zouden de discotheken onder strenge voorwaarde weer open mogen. Ook kan er dan opnieuw gedanst worden bij concerten.

Volgens HLN wordt er zeer waarschijnlijk gekozen voor code rood. Die fase wordt ingeschakeld als er 500 Belgen op de intensive care liggen en er dagelijks meer dan 150 nieuwe patiënten in het ziekenhuis belanden.


(Photo by engin akyurt on Unsplash)

Deze quarantaine- en testregels gaan vandaag in

Karen Luiken-10 januari 2022 om 07:44

Vanaf vandaag gelden er nieuwe quarantaine- en testregels. Die zijn vooral interessant als je samen bent geweest met een hoogrisicocontact en vervolgens dus in quarantaine moet. Vergeten hoe het ook alweer zat? We frissen je geheugen even op.

Als je onlangs gevaccineerd bent met een tweede prik of booster, hoef je vanaf nu niet meer in quarantaine na een hoogrisicocontact. Ook is een PCR-test dan niet meer nodig.

Is het langer dan vijf maanden geleden dat jij een vaccin kreeg? Dan moet je na een hoogrisicocontact wél in quarantaine, maar niet zo lang als voorheen de bedoeling was. Wanneer jij een negatieve zelftest af kan leggen, mag je na vier dagen je isolatie verlaten. Niet-gevaccineerden moeten zeven dagen in isolatie, mits zij tegen die tijd een negatieve zelftest kunnen doen.

Mensen die besmet zijn met het coronavirus moeten verplicht zeven dagen in quarantaine. Als ze daarna klachtenvrij zijn, mogen ze uit isolatie.

(Photo by Gani Nurhakim on Unsplash)

Ontdek meer