Nieuwe quarantaine- en testregels: dit zijn ze

Karen Luiken-04 januari 2022 om 16:34

Heb je in de afgelopen vijf maanden een coronaprik gehad en ben je samen geweest met een hoogrisicocontact? Dan hoef je vanaf volgende week niet meer in quarantaine. Ook een PCR-test is niet meer nodig. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid vandaag beslist.

Aanstaande maandag gaan de nieuwe quarantaine- en testregels in. Vanaf dan geldt dat als je onlangs gevaccineerd bent met een tweede prik of booster, je niet meer in quarantaine hoeft of een PCR-test moet afleggen na een hoogrisicocontact.

Wie langer dan vijf maanden geen vaccin heeft gehad, moet wél in quarantaine na een hoogrisicocontact. Minimaal vier dagen als je daarna een negatieve zelftest af kan leggen. Niet-gevaccineerden moeten in ieder geval zeven dagen in isolatie. Als zij na een volle week een negatieve zelftest kunnen doen, hoeven ze de tien quarantainedagen niet vol te maken.

Dat laatste geldt ook voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Zij moeten verplicht zeven dagen in quarantaine, maar als ze daarna klachtenvrij zijn, mogen ze uit isolatie.

(Photo by Gani Nurhakim on Unsplash)

Vanaf vandaag geen mondmaskers meer op openbaar vervoer

Dieter Blarinckx-23 mei 2022 om 08:36

Vanaf vandaag is het niet meer verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Dat wil dus zeggen dat je op de trein, bus, tram en metro nu geen mondmasker meer moet dragen!

Het Overlegcomité kwam afgelopen vrijdag samen om de verdere stappen tot versoepeling te bespreken. Een belangrijk punt dat daar werd aangehaald was de afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. En dat gaat nu al meteen van kracht.

Wél blijft een mondmasker verplicht bij de dokter, tandarts, het ziekenhuis en de apotheek.

Binnenkort geen mondmaskers meer op openbaar vervoer?

Dieter Blarinckx-04 mei 2022 om 05:57

Op 20 mei komt het Belgische Overlegcomité terug samen. Wat staat er op de agenda? De afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer!

Het Overlegcomité kwam normaal samen op 6 mei, maar die bijeenkomst werd uitgesteld tot 20 mei. Dat liet de woordvoerder van onze premier weten.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet liet al slippen dat hij graag het verplichten van een mondmasker wil afschaffen op het openbaar vervoer. Dat zal dus een hoofdonderwerp zijn van het aankomende overlegcomité.

Ook willen ze bekijken om de coronabarometer op te bergen en de resterende coronamaatregelen achterwege te laten.

Stay tuned!

Ontdek meer