Nieuwe quarantaine- en testregels: dit zijn ze

Karen Luiken-04 januari 2022 om 16:34

Heb je in de afgelopen vijf maanden een coronaprik gehad en ben je samen geweest met een hoogrisicocontact? Dan hoef je vanaf volgende week niet meer in quarantaine. Ook een PCR-test is niet meer nodig. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid vandaag beslist.

Aanstaande maandag gaan de nieuwe quarantaine- en testregels in. Vanaf dan geldt dat als je onlangs gevaccineerd bent met een tweede prik of booster, je niet meer in quarantaine hoeft of een PCR-test moet afleggen na een hoogrisicocontact.

Wie langer dan vijf maanden geen vaccin heeft gehad, moet wél in quarantaine na een hoogrisicocontact. Minimaal vier dagen als je daarna een negatieve zelftest af kan leggen. Niet-gevaccineerden moeten in ieder geval zeven dagen in isolatie. Als zij na een volle week een negatieve zelftest kunnen doen, hoeven ze de tien quarantainedagen niet vol te maken.

Dat laatste geldt ook voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Zij moeten verplicht zeven dagen in quarantaine, maar als ze daarna klachtenvrij zijn, mogen ze uit isolatie.

(Photo by Gani Nurhakim on Unsplash)

Onderzoek: rode wijn kan kans op coronabesmetting verminderen

Karen Luiken-26 januari 2022 om 08:57

Ben jij nog niet besmet geweest met het coronavirus? Misschien ligt het aan je alcoholconsumptie. Een recente studie uit het Verenigd Koninkrijk heeft uitgewezen dat bepaalde soorten alcohol van invloed kunnen zijn op hoe vatbaar iemand is om covid te krijgen. Dat meldt Fox 10 Phoenix.

Voor de studie, die in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers is gepubliceerd, werden bijna 500.000 mensen onderzocht, van wie bijna 17.000 deelnemers positief testten op corona.

Gebleken is dat mensen die rode wijn, witte wijn of champagne dronken, minder kans hadden om het virus op te lopen dan degenen die veel bier of sterke drank consumeerden. “De consumptie van bier wordt niet aanbevolen, ongeacht de frequentie en hoeveelheid alcoholgebruik, omdat dit het risico op een coronabesmetting verhoogt”, zo klinkt het.

Rode wijn zou het meest beschermende effect geven omdat hier allerlei stofjes in zitten die goed zijn voor je lichaam. Zo kan het drankje onder meer zorgen voor het verlagen van de bloeddruk of het verminderen van ontstekingen.

(Photo by rikkia hughes on Unsplash)

Nederlandse horeca en pretparken mogen weer open

Karen Luiken-26 januari 2022 om 07:24

Nederland gaat eindelijk van het slot. Na een strenge lockdown mag er vanaf vandaag weer een beetje meer. Het kabinet heeft gisterenavond versoepelingen aangekondigd en dat betekent onder meer dat de horeca open mag.

Winkels, het onderwijs, sportclubs, kappers, masseurs en schoonheidssalons mochten hun deuren al wat langer openen. Vandaag komen daar de horeca, bioscopen, pretparken, dierentuinen, musea, concertzalen en theaters bij.

Voor alle locaties geldt een algemene openingstijd van 05.00 tot 22.00 uur. Overal moet anderhalve meter afstand worden gehouden en een mondkapje gedragen worden. In publieke binnenruimtes moet het gezichtsmasker altijd op, voor horeca, bioscopen en theaters geldt de regel dat het ding af mag zodra je zit. Vaste zitplaatsen zijn verplicht.

Festivals zijn helaas nog niet toegestaan en ook de discotheken en andere nachthoreca moeten voorlopig gesloten blijven.

Ontdek meer