Nederland opnieuw in harde lockdown

Karen Luiken-19 december 2021 om 06:16

Nederland moet vanwege de grote zorgen voor de nieuwe omikronvariant opnieuw in harde lockdown. Vanaf vandaag moeten veel zaken de deuren tot en met 14 januari sluiten. Ook scholen gaan dicht. Dit zijn alle maatregelen op een rijtje.

- Het advies luidt om thuis niet meer dan twee personen vanaf 13 jaar te ontvangen. Tijdens de feestdagen geldt een maximaal aantal gasten van vier mensen.

- Buiten geldt een maximale groepsgrootte van maximaal twee personen. Tijdens kerst en oud & nieuw wordt dat aantal verruimd naar vier.

- Bioscopen, musea, dierentuinen, pretparken, theaters en concertzalen moeten dicht.

- Alle horecazaken gaan dicht. Bestellen en afhalen mag nog wel. Kerstmarkten zijn verboden.

- Alle niet-essentiële winkels moeten op slot. Alleen supermarkten, drogisterijen, tankstations, apotheken, bibliotheken en rijscholen mogen open blijven.

- Kappers moeten hun werk neerleggen, net zoals schoonheidsspecialisten en andere mensen met een niet-medisch contactberoep.

- Scholen gaan in ieder geval tot 9 januari dicht. Op 3 januari wordt een besluit gemaakt over wat er daarna gaat gebeuren. Praktijkonderwijs, examens en tentamens mogen wel doorgaan.

- Binnensportlocaties mogen voorlopig niet open. Buiten sporten mag wel, voor volwassenen met maximaal twee personen en op anderhalve meter afstand. Voor kinderen tot en met zeventien geldt die regel niet.

Binnenkort geen mondmaskers meer op openbaar vervoer?

Dieter Blarinckx-04 mei 2022 om 05:57

Op 20 mei komt het Belgische Overlegcomité terug samen. Wat staat er op de agenda? De afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer!

Het Overlegcomité kwam normaal samen op 6 mei, maar die bijeenkomst werd uitgesteld tot 20 mei. Dat liet de woordvoerder van onze premier weten.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet liet al slippen dat hij graag het verplichten van een mondmasker wil afschaffen op het openbaar vervoer. Dat zal dus een hoofdonderwerp zijn van het aankomende overlegcomité.

Ook willen ze bekijken om de coronabarometer op te bergen en de resterende coronamaatregelen achterwege te laten.

Stay tuned!

Geen mondmaskers meer op vluchten van Brussels Airlines

Dieter Blarinckx-02 mei 2022 om 18:18

We zijn weer een stapje dichter bij het oude normaal: vanaf 3 mei is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen aan boord bij Brussels Airlines. Dat hebben ze zelf bekendgemaakt.

“Daarmee wordt de ervaring van de luchthaven, waar het masker al enige tijd niet meer verplicht is, uitgebreid naar het vliegtuig zelf. Het vliegtuig is altijd een plek geweest waar er weinig risico bestaat op besmetting, dankzij de zeer geavanceerde luchtzuiveringssystemen”, klinkt het bij de vliegmaatschappij.

Wél blijft het mondmasker verplicht in bepaalde buitenlandse luchthavens. Ze raden dus ook aan dat reizigers zich informeren over de geldende maatregelen op hun bestemming.

Ontdek meer