Mondmaskers en thuiswerken: dit zijn de nieuwe maatregelen

Karen Luiken-17 november 2021 om 18:14

Dat er nieuwe coronamaatregelen aan zaten te komen, wisten we eigenlijk al toen premier Alexander De Croo (Open VLD) eerder deze week besloot het Overlegcomité, dat oorspronkelijk op vrijdag gepland stond, naar woensdag te verplaatsen. Nu is ook duidelijk wélke dat worden. We zetten de belangrijkste regels op een rijtje.

Waar de mondmaskerplicht eerst gold voor iedereen vanaf twaalf jaar, geldt die nu voor iedereen vanaf tien jaar. Het mondkapje moet gedragen worden in binnenruimtes - zoals winkels, fitnesscentra en publieke plaatsen - en het openbaar vervoer.

Op alle plekken waar op dit moment een Covid Safe Ticket nodig is, geldt ook een mondmaskerplicht. Dat wil zeggen: in horeca (het masker mag af als je zit) en op grote evenementen die binnen plaatsvinden. Discotheken en danscafés worden voor een keuze gesteld. Of zij combineren het Covid Safe Ticket met een zelftest, of met een gezichtsmasker. Wordt er gekozen voor een zelftest, dan hoeven bezoekers geen mondmasker op. Maar wordt er gekozen voor een mondkapje, dan dragen bezoekers deze wanneer ze zich verplaatsen. Ook tijdens het dansen.

Verder zijn er nog nieuwe maatregelen aangekondigd over het telewerken. Tot en met 12 december is het de bedoeling dat iedereen verplicht vier dagen per week vanuit huis werkt. Na die datum wordt dat aantal terug geschroefd naar drie dagen per week.

De regels gaan zaterdag in en gelden tot 28 januari.


Vanaf vandaag geen mondmaskers meer op openbaar vervoer

Dieter Blarinckx-23 mei 2022 om 08:36

Vanaf vandaag is het niet meer verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Dat wil dus zeggen dat je op de trein, bus, tram en metro nu geen mondmasker meer moet dragen!

Het Overlegcomité kwam afgelopen vrijdag samen om de verdere stappen tot versoepeling te bespreken. Een belangrijk punt dat daar werd aangehaald was de afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. En dat gaat nu al meteen van kracht.

Wél blijft een mondmasker verplicht bij de dokter, tandarts, het ziekenhuis en de apotheek.

Binnenkort geen mondmaskers meer op openbaar vervoer?

Dieter Blarinckx-04 mei 2022 om 05:57

Op 20 mei komt het Belgische Overlegcomité terug samen. Wat staat er op de agenda? De afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer!

Het Overlegcomité kwam normaal samen op 6 mei, maar die bijeenkomst werd uitgesteld tot 20 mei. Dat liet de woordvoerder van onze premier weten.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet liet al slippen dat hij graag het verplichten van een mondmasker wil afschaffen op het openbaar vervoer. Dat zal dus een hoofdonderwerp zijn van het aankomende overlegcomité.

Ook willen ze bekijken om de coronabarometer op te bergen en de resterende coronamaatregelen achterwege te laten.

Stay tuned!

Ontdek meer