Mondmaskers en thuiswerken: dit zijn de nieuwe maatregelen

Karen Luiken-17 november 2021 om 18:14

Dat er nieuwe coronamaatregelen aan zaten te komen, wisten we eigenlijk al toen premier Alexander De Croo (Open VLD) eerder deze week besloot het Overlegcomité, dat oorspronkelijk op vrijdag gepland stond, naar woensdag te verplaatsen. Nu is ook duidelijk wélke dat worden. We zetten de belangrijkste regels op een rijtje.

Waar de mondmaskerplicht eerst gold voor iedereen vanaf twaalf jaar, geldt die nu voor iedereen vanaf tien jaar. Het mondkapje moet gedragen worden in binnenruimtes - zoals winkels, fitnesscentra en publieke plaatsen - en het openbaar vervoer.

Op alle plekken waar op dit moment een Covid Safe Ticket nodig is, geldt ook een mondmaskerplicht. Dat wil zeggen: in horeca (het masker mag af als je zit) en op grote evenementen die binnen plaatsvinden. Discotheken en danscafés worden voor een keuze gesteld. Of zij combineren het Covid Safe Ticket met een zelftest, of met een gezichtsmasker. Wordt er gekozen voor een zelftest, dan hoeven bezoekers geen mondmasker op. Maar wordt er gekozen voor een mondkapje, dan dragen bezoekers deze wanneer ze zich verplaatsen. Ook tijdens het dansen.

Verder zijn er nog nieuwe maatregelen aangekondigd over het telewerken. Tot en met 12 december is het de bedoeling dat iedereen verplicht vier dagen per week vanuit huis werkt. Na die datum wordt dat aantal terug geschroefd naar drie dagen per week.

De regels gaan zaterdag in en gelden tot 28 januari.


Dit heeft het overlegcomité beslist

Samuel Wornoo-26 november 2021 om 12:23

Naar aanleiding van de fors stijgende coronacijfers werd het overlegcomité vervroegd. Er moesten moeilijke, maar nodige knopen doorgehakt worden. Dit zijn de maatregelen die uit de bus kwamen.

Premier De Croo laat weten dat het huidige maatregelenpakket voor drie weken zal gelden. Daarna, op 15 december, komt er een evaluatie. De maatregelen gaan in vanaf morgen, tenzij voor professioneel georganiseerde events. Deze kunnen nog het volledige weekend doorgaan.

Mondmaskerplicht vanaf 10 jaar
Deze maatregel gold al, maar werd herhaald. Het dragen van mondmaskers is een absolute noodzaak.

Private feestjes worden opgeschort
Private bijeenkomsten, lees: buiten de thuissituatie, moeten stoppen. Er komt dan ook een verbod op, met uitzondering van begrafenissen en huwelijken.

Sluitingsuur in de horeca om 23 uur
Alle horecazaken moeten de deuren sluiten om 23 uur, en er mogen maximaal zes personen aan een tafel plaatsnemen. Ook nachtwinkels moeten hun deuren sluiten om 23 uur.

Discotheken en dancings sluiten
Deze maatregel komt wellicht het hardst aan bij velen, maar is meer dan nodig.

Binnenactiviteiten enkel zittend
Vanaf maandag kunnen binnenactiviteiten enkel zittend doorgaan. Dit moet gebeuren conform de regels van het CST en de mondmaskers. Professioneel georganiseerde evenementen kunnen, zoals eerder vermeld, dit weekend wel nog volgens de oude regels doorgaan.

Sportwedstrijden binnen gaan door zonder publiek
Alle georganiseerde sportwedstrijden dienen zonder publiek plaats te vinden.

(Beeld: Reuters)

Here we go again: nachtleven gaat op slot

Samuel Wornoo-26 november 2021 om 10:03

Het overlegcomité zit sinds 8u deze ochtend samen om verstrengingen te bespreken. Eén van de eerste sectoren die getroffen wordt is het nachtleven.

De sector voelde de bui al hangen en nu lijkt het ook definitief te zijn besloten: discotheken en dancings gaan voor een periode van minstens drie weken op slot. Ook privéfeesten worden de komende weken verboden. Feesten thuis zou dan weer wél mogen, omdat het overlegcomité nog niet met bubbels wil werken.

De beslissingen volgen er nadat de coronacijfers de laatste weken een dramatische wending namen. Midden december volgt een nieuw overlegcomité.

Ontdek meer