Experiment in Leuven: met polsbandje alle horecazaken bezoeken

Karen Luiken-14 november 2021 om 17:13

Het houden van een kroegentocht gaat binnenkort een stuk sneller op de Oude Markt in Leuven. Daar gaan ze experimenteren met polsbandjes waarmee je verschillende cafés kunt bezoeken. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gezegd tegen VTM NIEUWS.

Het toegangssysteem werkt vrij simpel. Het is de bedoeling dat je bij een centraal punt eenmalig je Covid Safe Ticket laat scannen. Als je kan aantonen dat je hersteld bent van corona, een negatieve test hebt of gevaccineerd bent, krijg je een polsbandje. Daarmee kun je vervolgens alle horecazaken op de Oude Markt bezoeken.

“Het is een mogelijks pilootproject, waarbij gekeken wordt of CST-scans centraal kunnen gebeuren aan een kiosk”, legt burgemeester Mohamed Ridouani volgens HLN uit. “Daarna zou je een bandje krijgen dat toelaat om alle horecazaken op de Oude Markt te bezoeken. De markt wordt niet afgesloten, maar alle zaken moeten het wel samen organiseren. Het zal sowieso voor hen als hun bezoekers makkelijker zijn.”

De plannen zijn nog in ontwikkeling. Wanneer het project uitgevoerd gaat worden, is dus nog niet bekend.

(Photo by sentidos humanos on Unsplash)

Dit heeft het overlegcomité beslist

Samuel Wornoo-26 november 2021 om 12:23

Naar aanleiding van de fors stijgende coronacijfers werd het overlegcomité vervroegd. Er moesten moeilijke, maar nodige knopen doorgehakt worden. Dit zijn de maatregelen die uit de bus kwamen.

Premier De Croo laat weten dat het huidige maatregelenpakket voor drie weken zal gelden. Daarna, op 15 december, komt er een evaluatie. De maatregelen gaan in vanaf morgen, tenzij voor professioneel georganiseerde events. Deze kunnen nog het volledige weekend doorgaan.

Mondmaskerplicht vanaf 10 jaar
Deze maatregel gold al, maar werd herhaald. Het dragen van mondmaskers is een absolute noodzaak.

Private feestjes worden opgeschort
Private bijeenkomsten, lees: buiten de thuissituatie, moeten stoppen. Er komt dan ook een verbod op, met uitzondering van begrafenissen en huwelijken.

Sluitingsuur in de horeca om 23 uur
Alle horecazaken moeten de deuren sluiten om 23 uur, en er mogen maximaal zes personen aan een tafel plaatsnemen. Ook nachtwinkels moeten hun deuren sluiten om 23 uur.

Discotheken en dancings sluiten
Deze maatregel komt wellicht het hardst aan bij velen, maar is meer dan nodig.

Binnenactiviteiten enkel zittend
Vanaf maandag kunnen binnenactiviteiten enkel zittend doorgaan. Dit moet gebeuren conform de regels van het CST en de mondmaskers. Professioneel georganiseerde evenementen kunnen, zoals eerder vermeld, dit weekend wel nog volgens de oude regels doorgaan.

Sportwedstrijden binnen gaan door zonder publiek
Alle georganiseerde sportwedstrijden dienen zonder publiek plaats te vinden.

(Beeld: Reuters)

Here we go again: nachtleven gaat op slot

Samuel Wornoo-26 november 2021 om 10:03

Het overlegcomité zit sinds 8u deze ochtend samen om verstrengingen te bespreken. Eén van de eerste sectoren die getroffen wordt is het nachtleven.

De sector voelde de bui al hangen en nu lijkt het ook definitief te zijn besloten: discotheken en dancings gaan voor een periode van minstens drie weken op slot. Ook privéfeesten worden de komende weken verboden. Feesten thuis zou dan weer wél mogen, omdat het overlegcomité nog niet met bubbels wil werken.

De beslissingen volgen er nadat de coronacijfers de laatste weken een dramatische wending namen. Midden december volgt een nieuw overlegcomité.

Ontdek meer