'Fried rice syndrome' is echt en kan dodelijk zijn, zegt een arts

Chelsy Vanlerberghe-13 juni 2025 om 10:19

We kennen het allemaal: je bestelt een afhaalmaaltijd, eet de helft op, laat de rest staan… en eet die de volgende dag als easy lunch. Vooral restjes rijst of pasta lijken ideaal om snel op te warmen. Maar da’s niet zonder risico, waarschuwen dokters.

Er bestaat namelijk zoiets als het fried rice syndrome: een vorm van voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus cereus. Die bacterie kan zich ontwikkelen in gekookte rijst, pasta of groenten die op kamertemperatuur blijven liggen. En dat kan leiden tot stevige maagklachten zoals diarree en braken. In zeldzame gevallen kan het zelfs dodelijk zijn: zo stierf een 20-jarige student in 2008 nadat hij restjes pasta had gegeten die meerdere dagen oud waren.

Wanneer wordt het gevaarlijk?

De boosdoener, Bacillus cereus, zit vaak al op rijstkorrels voor je ze kookt, maar wordt pas een probleem als je die rijst nadien laat afkoelen en niet op tijd in de koelkast zet. Die bacterie maakt dan gifstoffen aan die je maag niet chill vindt.

Volgens experts mag rijst of pasta maximum twee uur buiten de koelkast staan. Daarna is het slim om het meteen in een afgesloten bakje te steken en in de koelkast te bewaren. Twee dagen later? Dan gooi je het best gewoon weg.

Hoe vermijd je het?

  • Bewaar restjes altijd luchtdicht in de koelkast

  • Laat gekookte rijst of pasta nooit langer dan 2 uur op kamertemperatuur

  • Warm restjes goed door (tot ze overal dampend heet zijn)

  • Was je handen voor en na het koken

  • En als je twijfelt of iets nog goed is: gewoon skippen

Laat je dus niet verleiden door gemak of gierigheid als het op restjes aankomt. Je buik (en misschien zelfs je leven) zal je dankbaar zijn.

Wetenschappers waarschuwen: sporten helpt niet altijd voor je mentale gezondheid

Chelsy Vanlerberghe-25 juli 2025 om 14:31

Sporten om je beter te voelen? Zeker, maar niet elke vorm van beweging heeft automatisch een positief effect op je hoofd. Volgens een nieuwe studie van de University of Georgia maakt de reden waarom je sport een groot verschil.

De impact van beweging op je mentale gezondheid hangt sterk af van waarom je sport. Doe je een leuke groepsles met een vriend(in) of speel je recreatief voetbal? Dan zijn de mentale voordelen duidelijker aanwezig. Maar sport je uit schuldgevoel of pure verplichting? Dan kan het effect zelfs tegenvallen.

Veel studies focussen ook enkel op mensen die zich al oké voelen. Daardoor wordt de impact op wie wél strugglet vaak overschat. Volgens de onderzoekers is het dus belangrijk om niet zomaar te zeggen “ga sporten en je voelt je beter”, zonder naar de context te kijken.

Bottom line: sporten is geen one-size-fits-all oplossing. Kies iets wat je leuk vindt, niet iets wat moet.

'Summer penis' is echt een ding en dit is wat je erover moet weten

Chelsy Vanlerberghe-25 juli 2025 om 14:19

Zwoele temperaturen, zweterige T-shirts en… een opvallend vollere penis? Jep, het fenomeen ‘summer penis’ doet opnieuw de ronde. Volgens dokters is het iets waar sommige mannen effectief last van – of net baat bij hebben.

Volgens huisarts Dr. Chun Tang is het geen officiële medische aandoening, maar eerder een veelbesproken observatie: “Bij warm en vochtig weer zetten de bloedvaten uit. Daardoor kan de penis er wat groter of voller uitzien, zeker in ontspannen toestand.” Met andere woorden: meer doorbloeding is meer volume.

Dat effect is tijdelijk en volledig onschuldig. Dr. Tang benadrukt dat alles weer normaliseert zodra de temperaturen dalen. Wel belangrijk: wie merkt dat er plots iets echt abnormaal verandert (denk aan zwelling, pijn of ongemak), laat zich best even nakijken door een arts. “Dat kan wijzen op een infectie of blessure,” zegt hij.

Dus ja, ‘summer penis’ bestaat. Maar voor je gaat googelen of een spiegel checkt: geen stress, het is gewoon je lichaam dat reageert op de hitte.

Ontdek meer