De 'ABC-trap' kan je seksleven killen

Chelsy Vanlerberghe-30 januari 2025 om 14:50

Seks zou leuk moeten zijn, geen verplichte taak op je to-dolist. Toch gebeurt het vaak in langere relaties: de ‘ABC-trap’. Volgens Daily Mail-expert Marisa Peer komt dit vooral voor bij koppels die al een tijdje samen zijn. Je hebt alleen nog seks op anniversaries, birthdays en Christmas. Misschien nog een bonus op Valentijn.

Ooit was het spontaan en spannend, maar nu voelt het als iets wat je moet afvinken. En als seks aanvoelt als een verplichting, verdwijnt de fun. Sommige koppels proberen het op te lossen door seks in te plannen, maar dat kan het net nog meer laten voelen als werk.

Volgens Peer draait het om hoe je over seks praat. Zeg niet: “Het is Kerst, dus ik moet seks hebben met mijn partner.” Dan voelt het als een taak. Denk eerder: “Ik heb zin in jou en dit is een manier om dat te tonen.” Niet blijven uitstellen tot de volgende speciale gelegenheid, maar vanavond al actie ondernemen. Breng de eerste vibes van je relatie terug door meer affectie te tonen, elkaars hand vast te houden of samen een spicy film te kijken.

Zelfvertrouwen speelt ook een rol. Als je je onzeker voelt, focus dan niet op hoe je eruitziet, maar op het gevoel van dichtbij je partner te zijn. Het draait niet om perfectie, maar om connectie. Enthousiasme is belangrijker dan alles volgens Peer. Seks is geen huishoudtaak, en als het zo begint te voelen, is het tijd om de ABC-trap te doorbreken. Good luck!

Blok moet nog beginnen, maar 1 op 3 studenten voelt zich wekelijks eenzaam

Chelsy Vanlerberghe-12 mei 2025 om 09:58

De blok is nog niet begonnen, maar veel studenten zitten er mentaal al flink door. Uit een nieuwe studie blijkt dat 1 op de 3 zich wekelijks eenzaam voelt, en bijna de helft sociale activiteiten mijdt omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. En dat terwijl 67% zich al regelmatig gestrest voelt.

Koekjesmerk LU liet in samenwerking met iVOX onderzoek doen naar het mentale welzijn van Belgische studenten. Wat blijkt? De combinatie van studiestress, financiële zorgen en sociale druk hakt er stevig in. Meer dan de helft van de studenten vindt zijn kot ook geen echte thuis, en het ouderlijk huis blijft voor velen dé plek waar ze zich veilig voelen.

Wat studenten wel helpt? Samen eten, gesprekken aan tafel, de geur van hun lievelingsgerecht… Kleine momenten die voor wat rust zorgen in de chaos. Toch voelt maar 36% zich comfortabel om open te praten over mentale struggles, terwijl 70% wel graag naar anderen luistert. dStudenten zijn er dus wél voor elkaar, maar zwijgen liever over zichzelf.

Op 15 mei organiseert LU samen met Thomas More een conferentie waar studenten kunnen praten met experts zoals psycholoog Shaïna De Jonghe. “We waren nog nooit zo bereikbaar, en toch voelen velen zich zelden écht gezien,” zegt ze. “Eenzaamheid is geen uitzondering, het is menselijk. En het begint met beseffen dat je er niet alleen in bent.”

AI als relatietherapeut? Steeds meer koppels zweren erbij

Chelsy Vanlerberghe-09 mei 2025 om 13:10

Relatieproblemen? Sommige koppels rennen naar een therapeut, anderen... naar een chatbot. Steeds meer mensen gebruiken AI zoals ChatGPT om ruzies met hun partner op te lossen. En dat blijkt verrassend effectief.

Een vrouw vertelde bijvoorbeeld aan The Mirror hoe ze dankzij AI minder ruzie maakt met haar vriend. Ze gebruikte het niet om ‘advies’ te krijgen, maar om haar gedachten beter te verwoorden, spanningen te ontmijnen en zijn standpunt beter te begrijpen. “Het was alsof ik tegen een robot aan het klagen was, maar het werkte,” zegt ze. “We konden weer normaal praten.”

AI geeft je geen standaardrelatietips, maar helpt je om dingen op een rustige manier te formuleren en dat kan al een groot verschil maken. Zeker als je het vergelijkt met vrienden die vooral zeggen wat je wil horen. “Het kiest geen kant, en dat is soms net beter dan iemand bellen die sowieso zegt dat jij gelijk hebt.”

Toch is niet iedereen overtuigd. Zo deelde een jongen op Reddit dat zijn vriendin AI té vaak begon in te schakelen bij discussies. “Het voelt alsof ik plots ook moet discussiëren met een robot die haar kant kiest,” schreef hij.

Experts waarschuwen ook: AI is geen vervanging voor echte therapie. Psychologen kunnen veel beter inspelen op emoties en de diepere lagen van een relatie. Maar als een chatbot je helpt om kalm te blijven tijdens een discussie, waarom niet?

Ontdek meer