Als je TikTok of Instagram Reels opent, lijkt het alsof iedereen tegenwoordig aan reformer pilates doet. Van influencers tot je sporty friend: dit is de nieuwe it-workout waar mensen helemaal obsessed mee zijn. Maar wat is reformer pilates eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom lijkt het zo fancy (en een beetje intimiderend)?
Reformer Pilates: iedereen doet het, maar wat is het?
Reformer pilates is een vorm van pilates waarbij je niet gewoon op een mat ligt, maar op een apparaat genaamd de reformer. Dit apparaat ziet eruit als een mix tussen een glijbaan en een martelbank (don’t worry, it’s harmless!).
Dit toestel is ontworpen door Joseph Pilates, de OG van deze hele workout. Fun fact: Joseph Pilates ontwikkelde zijn oefeningen tijdens de Eerste Wereldoorlog om gewonde soldaten te helpen herstellen. Hij gebruikte ziekenhuisbedden met veren om weerstand te creëren, en voilà: de eerste versie van de reformer was geboren! Zijn doel? Een sterke core en een gezond lichaam voor iedereen.
De moderne reformer ziet er iets minder ‘improvised’ uit, maar het principe is hetzelfde. Het toestel heeft een schuifbaar platform met veren, handvatten en een voetbar. Met behulp van de weerstand van die veren train je je hele lichaam. Je core krijgt de meeste aandacht, maar ook je armen, benen en zelfs je houding verbeteren. Het is low-impact, wat betekent dat het je gewrichten spaart, maar wél pittig is. Je spieren gaan gegarandeerd branden.
Wat is het verschil met matpilates en yoga?
Matpilates doe je, zoals de naam al verklapt, op een matje. Je gebruikt alleen je lichaamsgewicht om te trainen, terwijl reformer pilates extra weerstand geeft dankzij het toestel. Beide focussen op je core en stabiliteit, maar de reformer biedt meer variatie én uitdagingen.
En waar yoga draait om balans, flexibiliteit en vaak een spirituele touch heeft, is pilates vooral gericht op spieropbouw en kracht. Geen zonnegroeten bij pilates, maar wel stevige oefeningen voor die abs.
Waar kan ik het proberen in mijn studentenstad?
Antwerpen:
- Studio Spice: Unieke pilatesstudio waar je je training op het ritme van muziek naar een hoger niveau tilt. De focus ligt op mat pilates in een energieke setting, maar ze bieden ook gepersonaliseerde privé reformer sessies aan voor jou (en je bestie!). Perfect voor wie zijn kracht, flexibiliteit en motivatie wil maximaliseren.
- Rite Studios: Biedt reformer pilates aan in Antwerpen, met lessen ontworpen om je volledige potentieel te ontgrendelen door de naadloze integratie van lichaam en geest.
- The Brick: Met behulp van een traditioneel pilates-toestel bouwt deze les aan een sterk, evenwichtig lichaam en verhoogt ze de flexibiliteit.
- Bodyfit Pilates Studio: Biedt privé-, duo- of kleine groepslessen met persoonlijke coaching in reformer pilates.
Gent:
- Studio Groene Vallei: Studio Groene Vallei in Gent biedt een serene omgeving voor zowel mat- als reformer pilates, met focus op persoonlijke begeleiding en ontspanning. Op woensdag en vrijdag krijg je studentenkorting.
- Row Reformer Studio: Als dé reformer pilates studio van Gent combineren ze klassieke en hedendaagse pilates met diverse reformer en matlessen zoals sculpting, yoga en mat pilates voor een dynamische, gepersonaliseerde fitnesservaring.
- Pilatesatelier Gent: Een huiselijke, kwalitatieve en Peak Pilates® gecertificeerde pilatesstudio in de stationsbuurt van Gent Sint-Pieters/UZ, met een hart voor de klassieke Pilates-methode.
Brussel:
- Animo Studios: Met drie elegante fitnessstudio's in Brussel bieden ze lessen op de reformer, geïnspireerd door dansconditioneringsprincipes, met een mix van pilates en dans.
- Mix Brussels: Biedt reformer pilates-lessen aan, naast een uitgebreide fitness en tal van andere sportlessen zoals boksen of dans, en beschikt over een wellness met zwembaden, sauna, hammam en jacuzzi.
Dus, wat denk je? Word jij de volgende pilates babe of bro? Go for it en ontdek waarom iedereen er zo fan van is!
Blue Monday: wat is het en hoe overleef je het?
Maandag is zelden iemands favoriete dag, maar Blue Monday is officieel uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. Jawel, op 20 januari is het zover. Maar wat is Blue Monday nu precies, en hoe zorg je ervoor dat deze grijze maandag jou niet naar beneden haalt? No worries, wij leggen het uit én geven je tips om erdoor te komen.
Wat is Blue Monday?
De term komt van een Britse psycholoog die in 2005 de "depressiefste dag van het jaar" berekende. Denk aan: donkere dagen, een lege bankrekening na de feestdagen en goede voornemens die al in rook zijn opgegaan. Combineer dat met een saaie maandag en voilà: Blue Monday was geboren. Hoewel het wetenschappelijk gezien met een korrel zout moet worden genomen, voelen veel mensen zich wel écht een beetje down rond deze tijd van het jaar.
Hoe tackle je Blue Monday?
Geen paniek! Hier zijn vijf dingen die je kan doen om morgen nét wat vrolijker door te komen:
1. Plan iets om naar uit te kijken
Of het nu een koffiedate is met je bestie, een avondje Netflix (met pizza!) of het boeken van een zomervakantie: zorg dat je iets hebt om enthousiast over te worden.
2. Doe aan beweging
Sporten klinkt misschien als het laatste waar je zin in hebt, maar zelfs een korte wandeling doet wonderen. Beweging boost je endorfines – de feel-good stofjes in je lichaam.
3. Omring je met positiviteit
Spraakmakende podcasts, een playlist vol guilty pleasures of een spontane belletje naar je favoriete persoon: zoek wat je blij maakt en omring je daarmee.
4. Verwen jezelf
Koop dat croissantje bij je ontbijt, trakteer jezelf op een gezichtsmaskertje of spring in een warm bad. Je verdient het.
5. Slaap genoeg
Geen zware nacht of eindeloos scrollen morgenavond. Een goede nachtrust is essentieel om die maandagdip te overwinnen.
Conclusie
Blue Monday mag dan officieel een sombere dag zijn, met een beetje zelfzorg en een positieve mindset maak je er gewoon een good Monday van. Zet jezelf op de eerste plaats en gun jezelf wat extra liefde.
Lipfillers fataal: 23-jarig Astrid sterft na ingreep, familie waarschuwt
Lipfillers zijn overal. Wat voor velen een simpele beautybehandeling lijkt, kan zware risico’s met zich meebrengen. Het tragische verhaal van de 23-jarige Astrid Beyens uit Kasterlee bewijst dat. Vijf jaar geleden overleed ze na een fout gelopen fillerbehandeling. Haar familie deelt haar verhaal om anderen te waarschuwen “Dit mag nooit meer gebeuren", vertelde haar zus Charlotte aan HLN.
Astrid wilde in oktober 2020 haar lippen een vollere look geven met de populaire ‘Russian lips’-techniek, waarbij fillers zorgen voor een opvallend hartvormig effect. Ze liet de behandeling uitvoeren door een erkende arts in Vlaams-Brabant. Het leek veilig: ze had eerder al andere ingrepen bij hem laten doen. Maar deze keer liep het mis.
Het hyaluronzuur kwam in een ader terecht. Dat veroorzaakte een hersentrombose. In de dagen na de ingreep begon Astrid zich slecht te voelen. Ze klaagde over pijn aan haar lippen, hevige hoofdpijn en futloosheid. Haar ouders dachten eerst aan migraine, tot ze haar in bed vonden. Ze kon amper bewegen en alleen nog geluiden maken.
Astrid werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar haar toestand verslechterde snel. Ondanks een spoedoperatie en het wegnemen van een stuk van haar schedel om de druk op haar hersenen te verlichten, kon ze niet gered worden. Zes dagen na de fillers overleed ze. Een autopsie bevestigde dat de filler in haar hersenen terecht was gekomen.
Astrid is daarmee eerste dodelijke slachtoffer van fillers in België. Toch werd de arts niet vervolgd. Volgens het gerecht had hij de juiste procedures gevolgd, maar Astrid’s familie is het daar niet mee eens. Ze wijzen erop dat Astrid nooit een document tekende waarin de risico’s werden uitgelegd. “Ze hadden haar moeten beschermen, maar nu is ze er niet meer", zegt haar zus Charlotte in HLN.
Wat de familie extra frustreert, is dat de arts nog steeds fillers zet en reclame maakt op sociale media. “Hoe kan iemand doorgaan alsof er niets gebeurd is?” vraagt haar moeder zich af. Ze willen geen schadevergoeding, maar hopen dat hun verhaal anderen wakker schudt.
Astrid’s verhaal is helaas geen alleenstaand geval. Het aantal klachten over fillers en botox is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens HLN leiden sommige ingrepen zelfs tot blijvende schade zoals blindheid, verlamming of, zoals bij Astrid, de dood.
Overweeg je zelf een behandeling? Check altijd of je arts erkend is, wees kritisch en ga nooit zomaar in op flashy promoties of trends die je op sociale media ziet. “Je denkt dat dit bij jou niet gebeurt, maar dat dacht Astrid ook,” zegt haar zus.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 18/01 Michael Amani
- 24/01 Gert Verhulst
- 25/01 Astrid Bryan
- 25/01 Herman Verbruggen
- 25/01 Remco Evenepoel