Reformer Pilates: iedereen doet het, maar wat is het?

Chelsy Vanlerberghe-03 december 2024 om 15:21

Als je TikTok of Instagram Reels opent, lijkt het alsof iedereen tegenwoordig aan reformer pilates doet. Van influencers tot je sporty friend: dit is de nieuwe it-workout waar mensen helemaal obsessed mee zijn. Maar wat is reformer pilates eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom lijkt het zo fancy (en een beetje intimiderend)?

Reformer pilates is een vorm van pilates waarbij je niet gewoon op een mat ligt, maar op een apparaat genaamd de reformer. Dit apparaat ziet eruit als een mix tussen een glijbaan en een martelbank (don’t worry, it’s harmless!).

Dit toestel is ontworpen door Joseph Pilates, de OG van deze hele workout. Fun fact: Joseph Pilates ontwikkelde zijn oefeningen tijdens de Eerste Wereldoorlog om gewonde soldaten te helpen herstellen. Hij gebruikte ziekenhuisbedden met veren om weerstand te creëren, en voilà: de eerste versie van de reformer was geboren! Zijn doel? Een sterke core en een gezond lichaam voor iedereen.

De moderne reformer ziet er iets minder ‘improvised’ uit, maar het principe is hetzelfde. Het toestel heeft een schuifbaar platform met veren, handvatten en een voetbar. Met behulp van de weerstand van die veren train je je hele lichaam. Je core krijgt de meeste aandacht, maar ook je armen, benen en zelfs je houding verbeteren. Het is low-impact, wat betekent dat het je gewrichten spaart, maar wél pittig is. Je spieren gaan gegarandeerd branden.

Wat is het verschil met matpilates en yoga?

Matpilates doe je, zoals de naam al verklapt, op een matje. Je gebruikt alleen je lichaamsgewicht om te trainen, terwijl reformer pilates extra weerstand geeft dankzij het toestel. Beide focussen op je core en stabiliteit, maar de reformer biedt meer variatie én uitdagingen.

En waar yoga draait om balans, flexibiliteit en vaak een spirituele touch heeft, is pilates vooral gericht op spieropbouw en kracht. Geen zonnegroeten bij pilates, maar wel stevige oefeningen voor die abs.

Waar kan ik het proberen in mijn studentenstad?

Antwerpen:

  • Studio Spice: Unieke pilatesstudio waar je je training op het ritme van muziek naar een hoger niveau tilt. De focus ligt op mat pilates in een energieke setting, maar ze bieden ook gepersonaliseerde privé reformer sessies aan voor jou (en je bestie!). Perfect voor wie zijn kracht, flexibiliteit en motivatie wil maximaliseren.
  • Rite Studios: Biedt reformer pilates aan in Antwerpen, met lessen ontworpen om je volledige potentieel te ontgrendelen door de naadloze integratie van lichaam en geest.
  • The Brick: Met behulp van een traditioneel pilates-toestel bouwt deze les aan een sterk, evenwichtig lichaam en verhoogt ze de flexibiliteit.
  • Bodyfit Pilates Studio: Biedt privé-, duo- of kleine groepslessen met persoonlijke coaching in reformer pilates.

Gent:

  • Studio Groene Vallei: Studio Groene Vallei in Gent biedt een serene omgeving voor zowel mat- als reformer pilates, met focus op persoonlijke begeleiding en ontspanning. Op woensdag en vrijdag krijg je studentenkorting.
  • Row Reformer Studio: Als dé reformer pilates studio van Gent combineren ze klassieke en hedendaagse pilates met diverse reformer en matlessen zoals sculpting, yoga en mat pilates voor een dynamische, gepersonaliseerde fitnesservaring.
  • Pilatesatelier Gent: Een huiselijke, kwalitatieve en Peak Pilates® gecertificeerde pilatesstudio in de stationsbuurt van Gent Sint-Pieters/UZ, met een hart voor de klassieke Pilates-methode.

Brussel:

  • Animo Studios: Met drie elegante fitnessstudio's in Brussel bieden ze lessen op de reformer, geïnspireerd door dansconditioneringsprincipes, met een mix van pilates en dans.
  • Mix Brussels: Biedt reformer pilates-lessen aan, naast een uitgebreide fitness en tal van andere sportlessen zoals boksen of dans, en beschikt over een wellness met zwembaden, sauna, hammam en jacuzzi.

Dus, wat denk je? Word jij de volgende pilates babe of bro? Go for it en ontdek waarom iedereen er zo fan van is!

Volgens deze seksexpert bestaan er 15 soorten orgasmes, en zo ervaar je ze allemaal

Brecht Roelants-11 april 2025 om 13:49

Een orgasme is niet altijd “hetzelfde gevoel”. Volgens seksoloog Jessica Toscano bestaan er minstens 15 verschillende soorten, van de klassieke tot de verrassend ongewone. En ja, je kan ze allemaal leren kennen.

Orgasmes zijn niet alleen goed voor je humeur, ze boosten ook je mentale gezondheid, versterken je band met je partner én, letterlijk, je brein. Maar wist je dat er niet één, niet twee, maar minstens 15 verschillende soorten orgasmes zijn?

Seksuoloog en journalist Jessica Toscano zette ze op een rij voor Daily Mail, mét tips om ze zelf te ervaren. Of je nu op zoek bent naar meer variatie, meer intensiteit of gewoon nieuwsgierig bent: deze lijst is next-level interessant.

Hier zijn de 15 orgasmes die Toscano onderscheidt:

1. Clitoraal
Dé klassieker. Met meer dan 10.000 zenuwuiteinden is de clitoris het meest gevoelige plekje in het lichaam. Geen verrassing dat dit type orgasme het vaakst voorkomt.

2. Vaginaal
Bereikt via penetratie. Ongeveer 20% van de vrouwen kan dit zonder extra stimulatie ervaren, het is dus iets zeldzamer, maar vaak intens.

3. Cervicaal
Diep in de vagina zit de baarmoederhals (cervix). Stimulatie hiervan kan leiden tot een ander soort, dieper orgasme dat volgens sommigen ook emotioneel aanvoelt.

4. G-spot
Bestaat-ie nu echt of niet? Wetenschappelijk is er discussie, maar veel vrouwen zeggen wél duidelijk plezier te voelen wanneer dat gebiedje gestimuleerd wordt.

5. Vrouwelijke ejaculatie (squirting)
Bij sommige vrouwen leidt stimulatie tot het onwillekeurig vrijkomen van vocht, een mix van urine en afscheiding. Volgens studies ervaart 10 tot 54% dit ooit.

6. Prostaat-orgasme
Ook wel de "mannelijke G-spot". Via stimulatie van de prostaat (rectaal) kunnen mannen een ander soort orgasme beleven, soms zelfs zonder ejaculatie.

7. Anaal
Stimulatie rond of in de anus kan de bekkenbodemspieren triggeren, wat bij sommige mensen leidt tot een extra intens of langer orgasme.

8. Tepel-orgasme
Niet supergangbaar, maar sommige vrouwen (en mannen) kunnen een orgasme ervaren puur via tepelstimulatie. Voor de meeste mensen is het vooral een fijne aanvulling.

9. Blended orgasm
Twee of meer tegelijk, bijvoorbeeld clitoraal én G-spot. Extra krachtig, omdat verschillende zones tegelijk geactiveerd worden in de hersenen.

10. Meervoudige orgasmes
Vooral vrouwen kunnen ze achter elkaar beleven zonder pauze. Een zeldzame skill bij mannen (minder dan 10% kan het), maar voor vrouwen is het een waar superpower.

11. Erogene zones
Denk aan de nek, oren, binnenkant van de dijen... Sommige mensen kunnen klaarkomen door deze plekken intens te laten stimuleren, zonder genitale aanraking.

12. Energetisch orgasme
Zonder fysiek contact. Sommige mensen ervaren een intens orgasme puur door ademhaling, meditatie of een golf van seksuele energie. Klinkt zweverig, maar bestaat echt.

13. Sport-orgasme
Yep, een ‘coregasm’ is een ding. Vooral tijdens intensieve buikspieroefeningen kunnen sommige mensen onverwacht klaarkomen, meestal in hun tiener- of twintigerjaren.

14. Borstvoedingsorgasme
Niet seksueel als het om baby’s gaat, maar sommige vrouwen ervaren wel plezierige sensaties door de hormonale en lichamelijke reacties. Binnen de kink-scene komt het ook voor.

15. Slaap-orgasme
De ‘wet dream’ is een klassieker, en niet alleen bij pubers. Seksuele dromen kunnen tot echte orgasmes leiden, zelfs zonder aanraking.

Dus… dacht je dat je alles al kende van seks? Think again. Toscano’s lijst laat zien hoe divers, persoonlijk en fascinerend seksuele beleving kan zijn. En misschien is deze zomer hét moment om eens te ontdekken welk type orgasme jij nog niet kende, maar wél wil leren kennen.

Deze wilde seksposities zochten we massaal op in 2025

Brecht Roelants-11 april 2025 om 13:14

Het seksleven mag dan gemiddeld op één keer per week liggen, de nieuwsgierigheid naar nieuwe moves zit duidelijk een stuk hoger. Een nieuwe studie onthult welke standjes mensen het vaakst opzoeken, en missionary staat er niet tussen.

Onderzoek van FetishFinder (yep, dat is echt een ding) dook in Google-zoektrends en onthulde welke seksposities het afgelopen jaar het populairst waren online. En wat blijkt? We zijn collectief op zoek naar iets anders in de slaapkamer.

1. Bear hug
Forget missionary, de ‘bear hug’ was veruit het meest gegoogeld. Deze positie draait om een intense omhelzing terwijl je rechtop staat. Praktisch? Misschien niet altijd. Sensueel? Blijkbaar wel.

2. Filthy Sanchez
De naam alleen al roept vragen op, en dat was te merken in de zoekcijfers. Deze ietwat bizarre (en nogal grensverleggende) positie ging viraal, ondanks, of misschien dankzij, de schokfactor.

3. Anvil
Een van de acrobatischere keuzes: één partner ligt op z’n rug met de benen omhoog, de ander knielt ervoor. Laat je fantasie de rest invullen.

4. Bridge
Klinkt als een pilatesoefening, en voelt waarschijnlijk ook zo. Deze move vraagt flink wat core strength en balans, maar blijkbaar is dat voor velen geen dealbreaker.

5. Full Nelson
Deze positie draait volledig om dominantie, waarbij de ontvanger z’n armen boven het hoofd vastgehouden worden. Niet voor beginners, wel vaak opgezocht.

Andere trending posities waren de “butterfly”, “straddle”, “piledriver”, “butter churner” en zelfs eentje met de naam “praying mantis”. Mensen zijn duidelijk op zoek naar variatie, of tenminste naar ideeën om hun gemiddelde van één keer per week wat op te krikken.

Eén ding is duidelijk: de slaapkamer hoeft anno 2025 allesbehalve saai te zijn.

Ontdek meer