Seksleven in een dip? Misschien komt het door een paar kleine gewoontes die je niet doorhebt van jezelf. Seksperts zoals Portia Brown, Justin Lehmiller en Karen Gurney legden aan The Guardian uit hoe sommige gewoontes, van een te rommelige kamer tot honden op bed, meer impact kunnen hebben dan je zou denken.
12 gewoontes die je seksleven kunnen verpesten
1. Rommelige kamer, rommelig hoofd
Een chaotische slaapkamer kan je libido doden. “Rommel veroorzaakt stress", zegt Portia Brown. Dus, vijf minuutjes opruimen en je hoofd is klaar voor… andere dingen.
2. Te veel knuffelen
Altijd aan elkaar plakken kan je partner soms wat verstikken. “Te veel knuffels kunnen de afstand juist vergroten", legt relatietherapeut Natasha Silverman uit. Geef elkaar ruimte om de spanning te laten opbouwen!
3. Lage ‘seksuele valuta’
Kleine flirterige acties buiten de slaapkamer kunnen het verschil maken. Denk aan een suggestieve blik of een speelse aanraking. Dit bouwt de connectie én de spanning op.
4. Initiatief op de verkeerde manier
Soms kan je manier van ‘uitnodigen’ niet echt werken voor je partner. Oloni, auteur van 'The Big O', adviseert om open te praten over wat voor jullie beiden werkt. Wissel die benadering af voor een frisse touch!
5. Huisdieren op bed
Lief, die hondenogen, maar niet altijd in de slaapkamer. Huisdieren kunnen het moment verstoren. Zet je trouwe viervoeter even buiten voor wat ‘me-time’ samen.
6. Te veel sporten
Superintensieve workouts? Het lijkt gezond, maar te veel sporten kan je libido doden door vermoeidheid en hormonale dipjes. Gun jezelf wat rustdagen en mix zware sessies met lichtere om je energie hoog te houden.
7. Wachten tot na het avondeten
Na een grote maaltijd is het moeilijker om in de mood te komen. “Bloed stroomt dan naar je maag, niet je geslachtsdelen”, zegt expert Joan Price. Dus: plan die momenten vóór het eten voor maximale vibes.
8. Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk belemmert de bloedtoevoer naar je genitale zone, wat je opwinding vermindert. Artsen raden een gezondere levensstijl aan om je bloeddruk (en libido) op peil te houden.
9. Te avontuurlijk willen zijn
Nieuwe dingen proberen is top, maar te ver buiten je comfortzone kan averechts werken. Emily Jamea raadt aan om ‘ja, nee, misschien’-lijstjes te maken en rustig op te bouwen naar spannende dingen.
10. Geen ‘seksuele groeimindset’
Blijven leren en groeien met je partner maakt je seksleven een stuk interessanter. Regelmatig praten over wat jullie fijn vinden houdt het spannend.
11. Altijd dezelfde routine
Altijd in de pyjama op de bank? Probeer samen nieuwe dingen buiten de slaapkamer, zoals een nieuwe hobby. Verrassingen kunnen de spanning in je seksleven weer aanwakkeren.
12. Geen feedback willen ontvangen
Een open houding voor feedback kan je seksleven een boost geven. Vraag gewoon wat je partner fijn vindt en wees bereid om bij te leren. Vraag voor de sessie: “Waar heb je vandaag zin in?”
Met deze tips kun je je relatie net dat extra beetje spice geven! Het is nooit te laat om samen te praten over wat je allebei écht wilt in bed.
Deze 5 woorden helpen negatieve gedachten te verslaan
Dr. Daniel Amen, een gerenommeerde psychiater uit Californië, deelt op TikTok een eenvoudige affirmatie die volgens hem helpt om je dag positief te beginnen. Zijn advies? Zeg elke ochtend hardop: “Vandaag wordt een geweldige dag.”
“Dit is belangrijk,” zegt Amen. “Mensen die negatief zijn, hebben minder activiteit in hun prefrontale cortex. Door de dag te starten met deze woorden, programmeer je je brein om het positieve op te zoeken.”
Amen, die sterren als Bella Hadid, Justin Bieber en Miley Cyrus begeleidt, legt uit dat hardop spreken essentieel is. Het zet je onderbewustzijn aan om momenten en activiteiten te herkennen waar je naar uitkijkt.
Affirmaties, zoals die van Amen, zijn volgens onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania gelinkt aan meer zelfcompassie, mentaal welzijn en minder stress, vooral bij studenten. Uit een studie van de Boston University School of Medicine blijkt dat optimisme bovendien je emotionele welzijn versterkt en zelfs geheugenverlies en cognitieve achteruitgang bij ouderen kan verminderen.
Ook dichter bij huis, aan de Universiteit van Gent, wordt dit benadrukt. Professor Ernst Koster onderzoekt piekeren en geeft aan dat repetitief nadenken over negatieve zaken kan leiden tot angst en depressie. Hij suggereert dat het aannemen van een positieve denkwijze kan helpen om deze negatieve denkpatronen te doorbreken.
Naast zijn ochtendtip heeft Amen op TikTok andere inzichten gedeeld, zoals omgaan met angst en paniekaanvallen. Zijn sleutel tot mentale kracht? Focus op het goede in anderen. “Goede ouders, coaches en leraren zien wat ze leuk vinden en helpen als iets beter kan. Slechte bazen of ouders benadrukken alleen het negatieve. Wees niet zoals zij.”
Dus hey, maak er een geweldige dag van!
Fake it till you make it? Zoveel mensen doen alsof in bed!
Het is een klassieker waar iedereen weleens over praat: faken in bed. Misschien heb je het zelf gedaan, of ken je iemand die er een Oscar voor verdient. Maar waarom doen mensen het eigenlijk? En nog interessanter: waarom besluiten sommigen om het toch niet meer te doen? Een nieuwe studie in The Journal of Sex Research geeft ons een inkijk in wat er écht achter zit. En spoiler: niet alleen vrouwen doen het.
De onderzoekers bevroegen 11.541 deelnemers uit zes Europese landen (Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk). Wat blijkt? Ongeveer de helft (51%) gaf aan nooit een orgasme te hebben gefaket. Bij mannen was dat 66%, terwijl 36% van de vrouwen dit aangaf.
Dat betekent dat bijna twee derde van de vrouwen wel eens heeft gedaan alsof. Bij mannen gaf 34% aan ooit te faken. Maar waarom eigenlijk? De redenen zijn herkenbaar: het seksmoment willen beëindigen, een partner niet teleurstellen of omdat je denkt dat het ‘zo hoort’.
Waarom stoppen met faken?
Ondertussen stopte 19% van de mannen en 34% van de vrouwen ermee. De belangrijkste redenen? Veel deelnemers voelden zich comfortabeler zonder te faken (29% van de vrouwen, 25% van de mannen) of communiceerden beter met hun partner (26%).
Silvia Pavan legt uit: “Het belangrijkste is dat je open bent met je partner. Genieten gaat niet alleen om orgasmes, maar om samen eerlijk en ontspannen te zijn.”
Andere opvallende redenen? Mannen stopten vaker omdat ze betrapt werden (12% van de mannen tegenover 3% van de vrouwen). Vrouwen vonden juist vaker manieren om zelf een orgasme te bereiken.
Heeft faken impact op je seksleven?
Ja, al is het effect klein. Mensen die orgasmes faken, zijn over het algemeen minder tevreden met hun seksleven, relatie én leven in het algemeen. Dit benadrukt volgens Pavan hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn over wat je fijn vindt.
Wat dit onderzoek laat zien, is dat faken niet alleen een vrouwenzaak is. Ook mannen doen het, vaak om dezelfde redenen: prestatiedruk, sociale verwachtingen en moeite om grenzen of voorkeuren te bespreken. Zoals Pavan concludeert: "Open communicatie met je partner is essentieel. Seks is geen checklist, het gaat om genieten en verbinding."
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 08/12 Conan Gray
- 08/12 Céline Dept
- 08/12 Nicki Minaj
- 09/12 Conan Gray
- 10/12 Conan Gray