Een nieuwe studie laat zien dat je drie keer meer kans hebt op hartnoodgevallen als je recreatieve drugs gebruikt, vergeleken met mensen die geen drugs gebruiken.
Gebruik van recreatieve drugs vergroot risico op hartaanval en beroerte
In 2021 volgden onderzoekers bijna 1.400 patiënten op IC's in Frankrijk. Van hen testte 11% positief op cannabis, opioïden, cocaïne, amfetaminen of MDMA, en meer dan 28% had twee of meer van deze drugs in hun systeem. Na een jaar bleek 6% van de niet-gebruikers een hartnoodgeval te hebben gehad, terwijl maar liefst 13% van de druggebruikers weer op de spoedeisende hulp belandde met hartproblemen of een beroerte.
Druggebruikers hadden ook meer kans op een hartgerelateerde dood of beroerte. “Gebruik van recreatieve drugs verdriedubbelt het risico op een herhalend ernstig cardiovasculair probleem binnen een jaar,” zegt Dr. Raphael Mirailles van het Lariboisière-ziekenhuis in Parijs.
Wat betreft de risico's: MDMA was het slechtste voor je hart, gevolgd door opioïden, die het risico met 3,6 keer verhoogden. Cannabisgebruik verdubbelde het risico. Cocaïne en amfetaminen hadden geen significante invloed op hartproblemen.
De onderzoekers geven aan dat de studie beperkt is en dat verder onderzoek nodig is. Dit komt kort na een andere Franse studie die vond dat vrouwen die regelmatig cannabis roken een veel hoger risico lopen op overlijden door hart- en vaatziekten dan vrouwen die geen cannabis gebruiken.
Andere onderzoeken wijzen erop dat regelmatig cannabis roken ook het risico op hoofd- en halskanker kan verhogen. Een studie van de Universiteit van Zuid-Californië wees eerder dit jaar uit dat marihuanagebruikers tot 5 keer meer kans hebben op die kankers dan niet-gebruikers.
Deze soorten alcohol veroorzaken hangxiety, volgens expert
We kennen het allemaal: je hebt een wilde avond gehad, maar de dag erna voel je je zo ellendig dat je niet eens onder je deken vandaan durft te komen. Ook al heb je niks gênants gedaan, toch voel je je kut. Als dit je bekend voorkomt, dan heb je waarschijnlijk te maken met hangxiety: een combinatie van een hangover en anxiety. Hoewel elke soort alcohol z’n tol eist, zeggen mentale gezondheidsexperts dat sommige dranken meer kans geven op hangxiety.
Lisa Gunn, mentale gezondheisexpert bij Nuffield Health, deelde met HuffPost waarom we ons zo voelen na het drinken en welke alcoholische dranken je beter kunt vermijden als je last hebt van hangxiety. Ze legde uit dat, hoewel alcohol in eerste instantie een kalmerend effect heeft, het later juist zorgt voor een ‘rebound-effect’ waardoor je angst toeneemt.
“Dit komt deels doordat alcohol de balans van neurotransmitters en chemische stoffen in de hersenen verstoort. Die verstoring beïnvloedt de GABA-chemicaliën, die normaal gesproken voor ontspanning zorgen, maar door alcohol juist verminderen, waardoor je meer opgewonden en angstig wordt."
Vooral sterke drank en rode wijn zijn boosdoeners. Sterke drank jaagt je alcoholniveau omhoog, wat zorgt voor rebound-angst de volgende ochtend. Rode wijn zit vol tyramine en histamines die ook je stress triggeren. Ook cocktails zijn ook een no-go als je je hoofd de volgende ochtend helder wilt houden. Door de suiker in cocktails schieten je bloedalcohol- en bloedsuikerspiegel omhoog, wat voor energierushes kan zorgen.
Gelukkig zijn er ook drankjes die iets milder zijn voor je geest, zoals bier. Lichte bieren en pils met een laag alcoholgehalte brengen minder risico's met zich mee voor je mentale gezondheid, mits je met mate drinkt.
Volgens de Priory Group, die mensen helpt met verslaving en alcoholmisbruik, kan ‘alcohol je zorgen tijdelijk verminderen, je stress verlagen en je gedachten afleiden van problemen’. Maar ‘overmatig drinken kan de volgende dag juist leiden tot meer angst’. Het kan op lange termijn zelfs je angst verergeren. Sommige mensen worden zo overweldigd door hangxiety dat ze overwegen helemaal te stoppen met drinken.
Als je nu in bed ligt met rusteloosheid, misselijkheid, een bonkend hart en zwetende handen na een avondje uit, probeer dan deze tips: drink veel water, rust uit, en eet iets simpels en lichts. Neem een ontspannend bad, maak een frisse wandeling of praat met je vrienden over je zorgen van de vorige nacht. Waarschijnlijk heb je niets gênants gedaan en had je gewoon een leuke tijd, net als iedereen.
En het allerbelangrijkste: wees niet te streng voor jezelf.
Hoeveel slaap heb je nodig? Slaapexpert legt uit volgens leeftijd
Slaap is essentieel, maar hoeveel slaap je nodig hebt, verandert flink naarmate je ouder wordt. Van baby's die bijna de hele dag door slapen, tot ouderen die juist veel vroeger opstaan, elke levensfase heeft z'n eigen slaapritme. Hoeveel slaap heb jij eigenlijk nodig?
Baby’s
Pasgeborenen brengen de meeste tijd slapend door, zo'n 14 tot 17 uur per dag. Dit helpt bij hun groei, zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens hun slaap maken ze groeihormonen aan, wat cruciaal is in die eerste maanden. Vanaf 4 maanden beginnen ze wat minder te slapen doordat ze een circadiaans ritme ontwikkelen.
Peuters
Peuters van 1 tot 2 jaar hebben nog steeds veel slaap nodig: zo'n 11-14 uur per dag, inclusief dutjes. Rond de 3 jaar zakt dat naar 10-13 uur. De meeste kleintjes doen nog één middagdutje, maar bij sommigen verdwijnt dat al snel.
Tieners
Tieners zouden 8-10 uur slaap per nacht moeten krijgen, maar veel halen dat niet door hun vertraagde slaapritme. Ze zijn ‘s avonds vaak nog vol energie en vallen laat in slaap. Daardoor staan ze met moeite op voor school en moeten ze soms overdag bijslapen. Een dagelijks dutje van 30-60 minuten kan hun focus en geheugen verbeteren.
Volwassenen
Als volwassenen hebben we meestal 7-8 uur slaap per nacht nodig. Onze groei is gestopt, dus we zitten in "onderhoudsmodus". Als je merkt dat je veel meer slaap nodig hebt, kan dat wijzen op een slaapstoornis zoals slaapapneu. Ook blijkt uit onderzoek dat voor 1 uur ’s nachts naar bed gaan helpt om mentale problemen zoals depressie en angst te voorkomen.
Senioren
Vanaf 65 jaar slapen we vaak minder en lichter, doordat de productie van melatonine afneemt. Veel ouderen gaan ook eerder naar bed en worden vroeger wakker. Ondanks deze veranderingen hebben ze nog steeds 7-8 uur slaap per nacht nodig voor een goede gezondheid.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 13/09 Niall Horan
- 13/09 Niall Horan
- 13/09 Olga Leyers
- 14/09 Marie Verhulst
- 16/09 Flo Rida