Gebruik van recreatieve drugs vergroot risico op hartaanval en beroerte

Chelsy Vanlerberghe-30 augustus 2024 om 16:05- Foto:

Colin Davis on Unsplash

Een nieuwe studie laat zien dat je drie keer meer kans hebt op hartnoodgevallen als je recreatieve drugs gebruikt, vergeleken met mensen die geen drugs gebruiken.

In 2021 volgden onderzoekers bijna 1.400 patiënten op IC's in Frankrijk. Van hen testte 11% positief op cannabis, opioïden, cocaïne, amfetaminen of MDMA, en meer dan 28% had twee of meer van deze drugs in hun systeem. Na een jaar bleek 6% van de niet-gebruikers een hartnoodgeval te hebben gehad, terwijl maar liefst 13% van de druggebruikers weer op de spoedeisende hulp belandde met hartproblemen of een beroerte.

Druggebruikers hadden ook meer kans op een hartgerelateerde dood of beroerte. “Gebruik van recreatieve drugs verdriedubbelt het risico op een herhalend ernstig cardiovasculair probleem binnen een jaar,” zegt Dr. Raphael Mirailles van het Lariboisière-ziekenhuis in Parijs.

Wat betreft de risico's: MDMA was het slechtste voor je hart, gevolgd door opioïden, die het risico met 3,6 keer verhoogden. Cannabisgebruik verdubbelde het risico. Cocaïne en amfetaminen hadden geen significante invloed op hartproblemen.

De onderzoekers geven aan dat de studie beperkt is en dat verder onderzoek nodig is. Dit komt kort na een andere Franse studie die vond dat vrouwen die regelmatig cannabis roken een veel hoger risico lopen op overlijden door hart- en vaatziekten dan vrouwen die geen cannabis gebruiken.

Andere onderzoeken wijzen erop dat regelmatig cannabis roken ook het risico op hoofd- en halskanker kan verhogen. Een studie van de Universiteit van Zuid-Californië wees eerder dit jaar uit dat marihuanagebruikers tot 5 keer meer kans hebben op die kankers dan niet-gebruikers.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Hoe laat je een goeie indruk na bij een one night stand?

Chelsy Vanlerberghe-05 mei 2025 om 15:48

Je wordt wakker, kijkt rond... en yup: je hebt een one night stand gehad. Wat nu? Geen paniek, we got you.

Of je nu wakker wordt naast een onbekende of zelf niet eens in je eigen bed ligt: een one night stand is niks om je voor te schamen. Echt niet. Meer nog: 66% van de Amerikanen én Europeanen heeft er al eens eentje gehad.

Toch hangt er nog vaak een taboe rond, vooral bij vrouwen. Zo zegt 18% ooit afgerekend te zijn door een vriendin omdat ze een one night stand had. Onnodig. Als jij er plezier aan had, dan is dat het enige dat telt.

En die ochtend erna? Ja, het kan wat ongemakkelijk zijn. Misschien voel je je halfnaakt ineens superzelfbewust of weet je niet wat je moet zeggen. Chill. Jullie hadden samen een leuke nacht, niets om raar over te doen.

Wil je elkaar nog eens zien? Zeg het gewoon. Geen zin in meer? Ook prima. Wat je vooral niet moet doen: expres iets achterlaten in de hoop terug te moeten keren. Beter: wissel gewoon je nummer uit.

En last but not least: sluit het goed af. Psychologen noemen het de peak-end rule—mensen onthouden vooral het begin en het einde van iets. Dus: lach, wees lief en duidelijk. Zo laat je sowieso een goeie indruk achter, of jullie elkaar nu nog eens zien of niet.

Ontdek meer