Een studie van de Universiteit van Kent zorgt voor ophef online. Het onderzoek toont aan dat het Y-chromosoom, dat mannen maakt tot wat ze zijn, aan het krimpen is. Dus, zijn mannen met uitsterven bedreigd?
Zijn mannen met uitsterven bedreigd? Studie toont aan van wel
Mensen hebben 23 paar chromosomen in elke cel. Chromosomen bevatten je DNA en bepalen bijvoorbeeld of je een man of vrouw wordt. Het 23e paar is hiervoor belangrijk: vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen één X- en één Y-chromosoom. Dat Y-chromosoom zorgt ervoor dat een embryo zich ontwikkelt tot een jongen.
Het Y-chromosoom is essentieel voor het man-zijn, want het wordt van vader op zoon doorgegeven. Maar het is eigenlijk niet nodig om te overleven. Het X-chromosoom is veel belangrijker en heeft maar liefst 900 genen die eiwitten aanmaken. Het Y-chromosoom heeft er nog maar 100. Door de jaren heen is het Y-chromosoom flink gekrompen en langzaam aan het degenereren.
Maar dat was niet altijd zo. Zo'n 166 miljoen jaar geleden had het Y-chromosoom net zoveel genen als het X-chromosoom. Het probleem is dat het Y-chromosoom geen partner heeft om genen mee uit te wisselen, zoals andere chromosomen dat wel doen. Hierdoor kan het schadelijke mutaties niet kwijt en blijft het krimpen.
Toch probeert het Y-chromosoom zichzelf te redden. Een Deense studie ontdekte dat het Y-chromosoom zichzelf repareert met behulp van een speciale DNA-sequentie, palindromen genaamd. Dit helpt om de gezondheid van sperma te behouden. Maar ondanks deze trucjes blijft het Y-chromosoom achteruitgaan. Bij sommige diersoorten, zoals Japanse spitsmuizen, is het zelfs al verdwenen. In dat geval kan het SRY-gen, dat het geslacht bepaalt, naar een ander chromosoom verhuizen. Maar ook dat chromosoom zou uiteindelijk hetzelfde lot ondergaan.
Dus, wat betekent dit voor de toekomst? Als het Y-chromosoom blijft krimpen, kan dat gevolgen hebben voor de menselijke voortplanting. Zonder Y-chromosoom geen sperma, en zonder sperma geen kinderen. Technologie kan een deel van de problemen oplossen, bijvoorbeeld door genetische manipulatie, waarmee koppels van hetzelfde geslacht of onvruchtbare mannen kinderen kunnen krijgen. Maar de vraag is of dat de natuurlijke voortplanting ooit helemaal kan vervangen.
Volgens het onderzoek zou het Y-chromosoom over 4,6 miljoen jaar kunnen verdwijnen. Tegen die tijd zou de manier waarop we geslacht en voortplanting begrijpen, compleet anders kunnen zijn—of er is misschien zelfs een nieuw geslacht ontstaan.
Volgens deze seksexpert bestaan er 15 soorten orgasmes, en zo ervaar je ze allemaal
Een orgasme is niet altijd “hetzelfde gevoel”. Volgens seksoloog Jessica Toscano bestaan er minstens 15 verschillende soorten, van de klassieke tot de verrassend ongewone. En ja, je kan ze allemaal leren kennen.
Orgasmes zijn niet alleen goed voor je humeur, ze boosten ook je mentale gezondheid, versterken je band met je partner én, letterlijk, je brein. Maar wist je dat er niet één, niet twee, maar minstens 15 verschillende soorten orgasmes zijn?
Seksuoloog en journalist Jessica Toscano zette ze op een rij voor Daily Mail, mét tips om ze zelf te ervaren. Of je nu op zoek bent naar meer variatie, meer intensiteit of gewoon nieuwsgierig bent: deze lijst is next-level interessant.
Hier zijn de 15 orgasmes die Toscano onderscheidt:
1. Clitoraal
Dé klassieker. Met meer dan 10.000 zenuwuiteinden is de clitoris het meest gevoelige plekje in het lichaam. Geen verrassing dat dit type orgasme het vaakst voorkomt.
2. Vaginaal
Bereikt via penetratie. Ongeveer 20% van de vrouwen kan dit zonder extra stimulatie ervaren, het is dus iets zeldzamer, maar vaak intens.
3. Cervicaal
Diep in de vagina zit de baarmoederhals (cervix). Stimulatie hiervan kan leiden tot een ander soort, dieper orgasme dat volgens sommigen ook emotioneel aanvoelt.
4. G-spot
Bestaat-ie nu echt of niet? Wetenschappelijk is er discussie, maar veel vrouwen zeggen wél duidelijk plezier te voelen wanneer dat gebiedje gestimuleerd wordt.
5. Vrouwelijke ejaculatie (squirting)
Bij sommige vrouwen leidt stimulatie tot het onwillekeurig vrijkomen van vocht, een mix van urine en afscheiding. Volgens studies ervaart 10 tot 54% dit ooit.
6. Prostaat-orgasme
Ook wel de "mannelijke G-spot". Via stimulatie van de prostaat (rectaal) kunnen mannen een ander soort orgasme beleven, soms zelfs zonder ejaculatie.
7. Anaal
Stimulatie rond of in de anus kan de bekkenbodemspieren triggeren, wat bij sommige mensen leidt tot een extra intens of langer orgasme.
8. Tepel-orgasme
Niet supergangbaar, maar sommige vrouwen (en mannen) kunnen een orgasme ervaren puur via tepelstimulatie. Voor de meeste mensen is het vooral een fijne aanvulling.
9. Blended orgasm
Twee of meer tegelijk, bijvoorbeeld clitoraal én G-spot. Extra krachtig, omdat verschillende zones tegelijk geactiveerd worden in de hersenen.
10. Meervoudige orgasmes
Vooral vrouwen kunnen ze achter elkaar beleven zonder pauze. Een zeldzame skill bij mannen (minder dan 10% kan het), maar voor vrouwen is het een waar superpower.
11. Erogene zones
Denk aan de nek, oren, binnenkant van de dijen... Sommige mensen kunnen klaarkomen door deze plekken intens te laten stimuleren, zonder genitale aanraking.
12. Energetisch orgasme
Zonder fysiek contact. Sommige mensen ervaren een intens orgasme puur door ademhaling, meditatie of een golf van seksuele energie. Klinkt zweverig, maar bestaat echt.
13. Sport-orgasme
Yep, een ‘coregasm’ is een ding. Vooral tijdens intensieve buikspieroefeningen kunnen sommige mensen onverwacht klaarkomen, meestal in hun tiener- of twintigerjaren.
14. Borstvoedingsorgasme
Niet seksueel als het om baby’s gaat, maar sommige vrouwen ervaren wel plezierige sensaties door de hormonale en lichamelijke reacties. Binnen de kink-scene komt het ook voor.
15. Slaap-orgasme
De ‘wet dream’ is een klassieker, en niet alleen bij pubers. Seksuele dromen kunnen tot echte orgasmes leiden, zelfs zonder aanraking.
Dus… dacht je dat je alles al kende van seks? Think again. Toscano’s lijst laat zien hoe divers, persoonlijk en fascinerend seksuele beleving kan zijn. En misschien is deze zomer hét moment om eens te ontdekken welk type orgasme jij nog niet kende, maar wél wil leren kennen.
ADHD gelinkt aan seksuele problemen en stress in bed, volgens nieuw onderzoek
ADHD draait niet alleen om concentratieproblemen of hyperactiviteit, het kan ook je seksleven flink beïnvloeden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek bij bijna 1.000 volwassenen.
Volgens een nieuwe studie zijn volwassenen met ADHD-symptomen meer dan twee keer zo vaak emotioneel geraakt door seksuele problemen dan mensen zonder die symptomen. Denk aan moeite met klaarkomen, weinig bevrediging bij een orgasme of je gewoon slecht voelen over seks.
De onderzoekers bekeken data van 943 Canadezen en ontdekten dat mensen met kenmerken van ADHD opvallend vaker aangaven seksuele problemen te ervaren. Maar vooral het mentale aspect viel op: ze voelen zich er ook vaker rot over. Frustratie, onzekerheid en prestatiedruk kwamen vaak terug in hun antwoorden.
Wat vooral opviel: het verschil zat niet in seksuele zin of opwinding, maar in het latere deel van seks, zoals het bereiken van een orgasme en hoe bevredigend dat was. ADHD-symptomen, zoals snel afgeleid zijn of moeite hebben met emotionele controle, lijken daarbij een rol te spelen.
Bij jongere deelnemers met ADHD waren de klachten vaak sterker, wat mogelijk te maken heeft met het feit dat ADHD-symptomen bij veel mensen milder worden naarmate ze ouder worden.
Ook geslacht speelde een rol: bij mannen met ADHD was de link tussen symptomen en seksuele stress sterker dan bij vrouwen. Eén verklaring kan zijn dat mannen meer druk voelen om ‘te presteren’ in bed.
Belangrijk: deze seksuele problemen bleven niet oppervlakkig. Mensen met ADHD voldeden meer dan twee keer zo vaak aan de criteria voor klinisch significante seksuele disfunctie, wat betekent dat het hun emotionele welzijn écht beïnvloedt.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 19/04 Loren Gray
- 22/04 Jonatan Medart
- 24/04 Sam Fender
- 25/04 Ender Scholtens
- 27/04 Lizzo