EK 2024: Voetbaltermen voor dummies

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 04:06- Foto:

Nigel Msipa via Unsplash

Het EK staat voor de deur. België maakt zich klaar voor een maand lang voetbalgekte. Heb je zin om met je vrienden mee te gaan naar de Rode Duivels kijken op het grote scherm, jezelf te hullen in zwart, geel en rood, pinten te drinken en gewoonweg te genieten van de sfeer? Maar weet je niks af van voetbal? We've got you! We hebben een paar voetbaltermen voor je op een rijtje gezet, zodat je kan meebrullen langs de (denkbeeldige) zijlijn!

1. Penalty: Een penalty, of een strafschop, is een vrije trap vanaf de penaltystip, 11 meter voor het doel, nadat er een overtreding binnen het strafschopgebied is begaan. Het is basically één van de meest stressvolle momenten in het voetbal, voor zowel de schutter als de keeper. Spannend!

2. Rode Kaart: Uh-oh! Een rode kaart betekent dat een speler van het veld wordt gestuurd vanwege een ernstige overtreding. Het is als een 'time-out', behalve dan dat het een echte domper is voor het team en hun kansen op overwinning. Denk aan harde tackles, ellebogenstoten of zelfs een speler die fel doet tegen de scheidsrechter. Ook de coach of bankzitters kunnen een rode kaart krijgen als ze zich misdragen.

3. VAR: Geen, het is geen buitenaards wezen. VAR staat voor Video Assistant Referee, een technologisch wonder dat helpt bij het nemen van beslissingen door de scheidsrechter. Het is als een vriend die de herhalingen bekijkt en schreeuwt: "Het was een penalty!"

4. Buitenspel: Oh, de beroemde buitenspelregel! Dit gebeurt wanneer een speler zich dichter bij het vijandelijke doel bevindt dan de bal op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld, maar niet noodzakelijk dichter bij het doel dan de laatste verdediger. Dit wordt ook wel 'offside' genoemd. Het is alsof je probeert te rennen voor de bus, maar je begint vanuit het bushokje!

Nog niet duidelijk? Stel je dan even voor dat je deelneemt aan een estafettewedstrijd. Jij bent de laatste loper van je team, en je staat te popelen om het stokje over te nemen en de race te winnen. Je teamgenoot, die het stokje vasthoudt, staat een paar meter voor je en begint te rennen om het aan jou over te dragen. Maar op het moment dat hij het stokje loslaat, sta je al een paar meter voor de startlijn, te dicht bij de eindstreep. Je was al beginnen rennen voor het stokje jou bereikte, en als gevolg daarvan wordt je gediskwalificeerd wegens een vroegtijdige start. Dit is vergelijkbaar met buitenspel in voetbal, waarbij een speler niet voorbij de laatste verdediger mag zijn op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld.

Nog niet duidelijk? Don't worry, zelfs voetballers vinden het moeilijk om buitenspel uit te leggen. En er is AL-TIJD discussie over. Als newbie kun je dus gewoon meebrullen wat de rest brult.

Offside wordt bestraft door de scheidsrechter met een indirecte vrije trap voor het andere team op de plaats waar de overtreding plaatsvond. Dit betekent dat de bal eerst door een andere speler moet worden gespeeld voordat er rechtstreeks op het doel kan worden geschoten.

5. Corner: Een corner wordt toegekend aan een team wanneer de bal als laatste door een verdediger over de achterlijn wordt gespeeld. Het geeft het aanvallende team de kans om de bal vanaf de hoek van het veld in te brengen en hopelijk een gevaarlijke aanval op te zetten.

6. Vrije trap: Een vrije trap wordt toegekend aan een team vanwege een overtreding. Stel je bijvoorbeeld een sliding tackle van achteren voor, waarbij een speler een tegenstander onderuit haalt zonder de bal te raken. Dit kan resulteren in een vrije trap voor het benadeelde team. De locatie van de overtreding bepaalt waar de vrije trap wordt genomen. Afhankelijk van de afstand tot het doel, kan dit een kans bieden om een aanval op te zetten of zelfs rechtstreeks te scoren.

Prime Day 2024 is van start gegaan

Chelsy Vanlerberghe-16 juli 2024 om 07:28

Jaaaaaa! Hou je portemonnee maar in de aanslag, want het is zover: Prime Day 2024 is van start gegaan op amazon.com.be! Dat betekent: 48 uur lang de beste deals scoren én kans maken op unieke money-can't-buy-experiences. Shoppen maar!

Het is de tweede editie van Prime Day in België. Tijdens Prime Day 2023 hebben Prime-leden wereldwijd meer dan €2,95 miljard bespaard. Yes, you heard it right: miljarden! Dit jaar belooft het nog groter en beter te worden, met aanbiedingen in meer dan 25 categorieën. Van kleding tot elektronica en van keukenartikelen tot schoonheidsproducten, er is voor ieder wat wils. Elke 5 minuten worden er nieuwe deals gelanceerd. Dus refreshen = nieuwe deals scoren!

Dit jaar heeft Amazon een paar extraatjes in petto om Prime Day nog spectaculairder te maken. Prime-leden kunnen meedoen om tickets te winnen voor een aantal unieke experiences: een turbo triathlon met Average Rob, een comedy night met Pablo Andres en een Prime Rave met Amber Broos laten de Belgische Prime-leden toe om Prime Day op een bijzondere manier te vieren. Dit zijn money-can't-buy ervaringen speciaal voor Prime-leden.

Wat moet je doen om kans te maken op deze ervaringen? Het is simpel: word Prime-lid! Voor slechts €2,99 per maand of €25 per jaar krijg je niet alleen toegang tot Prime Day deals, maar ook onbeperkte gratis levering, Prime Video, Prime Gaming, Amazon Photos en nog veel meer. Meld je hier snel aan voor een Prime-lidmaatschap of een gratis 30-daagse proefperiode.

MAAAAAR.... extra goed nieuws, want TAGMAG geeft ook een hele hoop tickets weg voor de allereerste Prime Rave met Amber Broos! Tickets winnen doe je hier.

Als je maar één bodypart zou mogen scheren, welke zou dat dan zijn?

Simon Smetryns-08 juli 2024 om 16:20

De eerste festivalnacht hakt erin, maar gelukkig is de Philips Refresh Bar er om de festivalgangers terug op te knappen! Borsthaar, beenhaar of teenhaar? Philips OneBlade to the rescue! Clémentine stelt scherpe vragen.

Ontdek meer