EK 2024: Voetbaltermen voor dummies

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 04:06- Foto:

Nigel Msipa via Unsplash

Het EK staat voor de deur. België maakt zich klaar voor een maand lang voetbalgekte. Heb je zin om met je vrienden mee te gaan naar de Rode Duivels kijken op het grote scherm, jezelf te hullen in zwart, geel en rood, pinten te drinken en gewoonweg te genieten van de sfeer? Maar weet je niks af van voetbal? We've got you! We hebben een paar voetbaltermen voor je op een rijtje gezet, zodat je kan meebrullen langs de (denkbeeldige) zijlijn!

1. Penalty: Een penalty, of een strafschop, is een vrije trap vanaf de penaltystip, 11 meter voor het doel, nadat er een overtreding binnen het strafschopgebied is begaan. Het is basically één van de meest stressvolle momenten in het voetbal, voor zowel de schutter als de keeper. Spannend!

2. Rode Kaart: Uh-oh! Een rode kaart betekent dat een speler van het veld wordt gestuurd vanwege een ernstige overtreding. Het is als een 'time-out', behalve dan dat het een echte domper is voor het team en hun kansen op overwinning. Denk aan harde tackles, ellebogenstoten of zelfs een speler die fel doet tegen de scheidsrechter. Ook de coach of bankzitters kunnen een rode kaart krijgen als ze zich misdragen.

3. VAR: Geen, het is geen buitenaards wezen. VAR staat voor Video Assistant Referee, een technologisch wonder dat helpt bij het nemen van beslissingen door de scheidsrechter. Het is als een vriend die de herhalingen bekijkt en schreeuwt: "Het was een penalty!"

4. Buitenspel: Oh, de beroemde buitenspelregel! Dit gebeurt wanneer een speler zich dichter bij het vijandelijke doel bevindt dan de bal op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld, maar niet noodzakelijk dichter bij het doel dan de laatste verdediger. Dit wordt ook wel 'offside' genoemd. Het is alsof je probeert te rennen voor de bus, maar je begint vanuit het bushokje!

Nog niet duidelijk? Stel je dan even voor dat je deelneemt aan een estafettewedstrijd. Jij bent de laatste loper van je team, en je staat te popelen om het stokje over te nemen en de race te winnen. Je teamgenoot, die het stokje vasthoudt, staat een paar meter voor je en begint te rennen om het aan jou over te dragen. Maar op het moment dat hij het stokje loslaat, sta je al een paar meter voor de startlijn, te dicht bij de eindstreep. Je was al beginnen rennen voor het stokje jou bereikte, en als gevolg daarvan wordt je gediskwalificeerd wegens een vroegtijdige start. Dit is vergelijkbaar met buitenspel in voetbal, waarbij een speler niet voorbij de laatste verdediger mag zijn op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld.

Nog niet duidelijk? Don't worry, zelfs voetballers vinden het moeilijk om buitenspel uit te leggen. En er is AL-TIJD discussie over. Als newbie kun je dus gewoon meebrullen wat de rest brult.

Offside wordt bestraft door de scheidsrechter met een indirecte vrije trap voor het andere team op de plaats waar de overtreding plaatsvond. Dit betekent dat de bal eerst door een andere speler moet worden gespeeld voordat er rechtstreeks op het doel kan worden geschoten.

5. Corner: Een corner wordt toegekend aan een team wanneer de bal als laatste door een verdediger over de achterlijn wordt gespeeld. Het geeft het aanvallende team de kans om de bal vanaf de hoek van het veld in te brengen en hopelijk een gevaarlijke aanval op te zetten.

6. Vrije trap: Een vrije trap wordt toegekend aan een team vanwege een overtreding. Stel je bijvoorbeeld een sliding tackle van achteren voor, waarbij een speler een tegenstander onderuit haalt zonder de bal te raken. Dit kan resulteren in een vrije trap voor het benadeelde team. De locatie van de overtreding bepaalt waar de vrije trap wordt genomen. Afhankelijk van de afstand tot het doel, kan dit een kans bieden om een aanval op te zetten of zelfs rechtstreeks te scoren.

Zet jezelf (of je bestie) in de bloemetjes met een plant-tattoo op campus

Chelsy Vanlerberghe-21 oktober 2024 om 09:08

Heb jij al ooit gehoord van een plant tattoo roadshow? Nee? Dat staat op het punt te veranderen. Groen van bij ons trekt de hele maand oktober langs verschillende campussen met dit coole concept. Ze komen langs met tijdelijke plant-tattoos van lokale bloemen en planten die je gewoon op je campus kan laten zetten.

Het idee? Jezelf of je vrienden in de bloemetjes zetten! Letterlijk. Met tijdelijke plant-tattoos kun je jezelf of anderen een persoonlijke touch geven, en dat maakt het extra speciaal! Je koppelt eigenschappen van jezelf of je vrienden aan specifieke planten of bloemen van eigen bodem. Het is een superleuke manier om je bestie een uniek compliment te geven en de lokale flora te vieren! Meer informatie en wanneer ze langskomen op jouw campus vind je hier.

Groen van bij ons

Groen van bij ons is een initiatief dat de lokale flora in de schijnwerpers zet. Het doel? Jou laten kennismaken met de wereld van inheemse bloemen en planten en de positieve vibe die ze met zich meebrengen. Want wist je dat planten een positieve impact kunnen hebben op jouw studentenleven?

Groen op kot? Betere concentratie!

Bloemen en planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Ze geven ook kleur aan je leven, zorgen voor een gezellige sfeer in je kot en dragen bij aan je mentale welzijn. Studies van UGent hebben aangetoond dat een groene omgeving kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je concentratie. Dus, met planten op kot, scoor je misschien wel beter tijdens de examens!

Geen groene vingers? Geen probleem! Inheemse planten zijn vaak makkelijk te onderhouden, perfect voor studenten met een drukke agenda. Succulenten en vetplanten zijn ideale keuzes voor wie groen in zijn leven wil zonder veel tijd te besteden aan verzorging.

Daarnaast zorgen bloemen en planten gewoon voor een fijn gevoel. Wie wordt er nu niet blij van een bos bloemen? Wie bloemen of planten geeft, maakt gelukkig én wordt gelukkig!

Dus, wil jij jouw leven of dat van een ander opfleuren, maar ben je nog geen bloemen- en plantenexpert? Dan kan je via Groen van bij ons terecht voor een plantengids. Deze gids biedt handige tips en informatie over inheemse planten, zodat je eenvoudig de juiste keuzes kunt maken voor jouw kot. Handig!

Dit is hoeveel de gemiddelde student verdient!

Chelsy Vanlerberghe-07 oktober 2024 om 14:22

Uit een onderzoek van Deltaworx en TAGMAG bij meer dan 2.000 Vlaamse studenten blijkt dat de gemiddelde student tussen de 330 en 415 euro verdient met een studentenjob. Clé vroeg aan de studenten in Hasselt hoeveel zij extra per maand verdienen en of ze nog zakgeld krijgen van thuis.

Ontdek meer