Kotfood Battle: welke pesto past het best bij je pasta?

Chelsy Vanlerberghe-05 juni 2024 om 09:53

Als student ben je altijd op zoek naar lekker eten die een niet al te grote hap uit je budget pakt, en als je in de blok zit en tijd schaars is moet het al eens snel gaan. Wat is zo’n snelle, betaalbare klassieker die altijd in de smaak valt? Pasta pesto! Maar welke pesto is nu de parel onder de pesto’s? Wie beter om dit te beoordelen dan de pestomeester himself, TikTok-chef PapiPesto?

Net als bij de vorige ‘Kotfood Battles’, ging hij naar Aldi, Lidl, Delhaize, Albert Heijn, Colruyt en Carrefour met één duidelijke missie: de beste pesto vinden.

Onze pestokenner testte zowel de huismerken als de A-merken, en maakte een onderscheid tussen verse pesto en houdbare pesto. Welke pesto is nu de lekkerste en waar krijg je het meeste waar voor je geld (of dat van je ouders)?

Verse Pesto

1. Carrefour - Carrefour Extra

Score: ★★★½
Prijs: €2,35 voor 120 gram

Carrefour Extra kwam als beste uit de test. Met €1,96 per 100 gram, is dit een van de goedkoopste opties in de lijst. Deze pesto heeft een heerlijke bite en een rijke kaassmaak. Het biedt een uitstekende balans van smaken. Lekker? Check! Goedkoop? Dubbelcheck!

2. Lidl - Chef Select

Score: ★★★
Prijs: €1,99 voor 120 gram

De goedkoopste optie in deze categorie krijgt drie sterren. Je betaalt €1,99 voor 120 gram (oftewel €1,66 voor 100 gram) Ondanks dat de kaassmaak minder uitgesproken is, biedt deze pesto een goede korrel en een stevige bite. Er zit wel veel olie in, wat niet iedereen zal waarderen. Een goede budgetoptie voor studenten.

3. Colruyt - Giovanni Rana

Score: ★★★
Prijs: €3,35 voor 140 gram (€2,39 per 100 gram)

Giovanni Rana van Colruyt en Lidl's Chef Select staan qua smaak op gelijke hoogte, maar door de hogere prijs belandt Giovanni Rana op de derde plaats. De verschillende smaken, zoals kaas en pijnboompitten, komen goed naar voren, maar ze missen de bite en textuur die de Carrefour Extra pesto wel biedt. "Het geheel is iets te plat gemixt naar mijn smaak", merkt PapiPesto op.

Houdbare pesto

1. Cucina van Aldi

★★★½
Prijs: €1,25 voor 190 gram

Op de eerste plaats in de categorie houdbare pesto staat Cucina van Aldi met 3,5 sterren. Deze pesto kost € 1,25 voor 190 gram, oftewel €0,66 per 100 gram. Dit is de op één na goedkoopste optie, enkel Boni Colruyt is goedkoper. De pesto is complex en heeft een sterke kaassmaak. Er is een goede balans tussen de basilicum en de pijnboompitten en de structuur zit perfect. Goedkoop en lekker? Dan is dit vanaf nu jouw go-to.

2. Colruyt - Boni

Score: ★★★

Prijs: €1,03 voor 190 gram (€0,54 per 100 gram)

Op nummer één als het om prijs gaat, maar gedeeld tweede in de smaakcategorie. Voor amper een euro krijg je 190 gram pesto, je betaalt dus €0,54 per 100 gram. Het smaakt lekker, maar door de overtollige olie komt deze niet helemaal tot zijn recht. Toch is het voor deze prijs een heel goede optie.

2. Carrefour - Sacla

Score: ★★★
Prijs: €4,26 voor 190 gram

Op de gedeelde tweede plaats staat Sacla van Carrefour. Deze pesto is smeuïg en heeft een goede mix van smaken, met een duidelijk aanwezige kaassmaak. Wel een pak duurder dan zijn voorganger. Voor hetzelfde aantal gram, betaal je hier €3,23 meer. Je betaalt dus €4,26 voor 190 gram, wat neerkomt op €2,24 per 100 gram.

Wat vooral opviel? Pesto komt in alle soorten en maten, meer dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Of je nu gaat voor verse pesto of houdbare pesto, er zijn genoeg smakelijke en betaalbare opties beschikbaar. Carrefour Extra en Cucina van Aldi komen als beste uit de test, maar ook de goedkopere opties zoals Chef Select van Lidl en Boni Pesto bieden een prima smaakervaring voor een lage prijs. Tijd voor een pasta pesto party?

VERSE PESTO

Carrefour - Extra
Prijs: €2,35 voor 120 gram
Score: ★★★½

Lidl - Chef select
Prijs: €1,99 voor 120 gram
Score: ★★★

Colruyt - Giovanni Rana
Prijs: €3,35 voor 140 gram
Score: ★★★

Delhaize - Bertagni
Prijs: €1,25 voor 100 gram
Score: ★★½

Delhaize - Delhaize bio
Prijs: €3,99 voor 120 gram
Score: ★★½

Colruyt - Boni
Prijs: €3,29 voor 140 gram
Score: ★★

HOUDBARE PESTO

Aldi - Cucina
Prijs: €1,25 voor 190 gram
Score: ★★★½

Colruyt - Boni
Prijs: €1,03 voor 190 gram
Score: ★★★

Carrefour - Sacla
Prijs: 4,26 voor 190 gram
Score: ★★★

Delhaize - Delhaize bio
Prijs: €3,19 voor 100 gram
Score: ★★½

Albert Heijn - AH
Prijs: €1,09 voor 190 gram
Score: ★★½

Carrefour - Carrefour Bio (vegan)

Prijs: €2,49 voor 185 gram
Score: ★★½

Carrefour - Bertoli
Prijs: €4,79 voor 185 gram
Score: ★★

Wat te doen als je het antwoord niet weet op een mondeling examen?

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 06:58

Oke, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent helemaal ready voor je mondeling examen, de professor stelt je een vraag en je brein gaat helemaal blank. Geen paniek! Hier zijn drie snelle en effectieve tips om je eruit te lullen.

1. Blijf kalm en adem diep in: Het klinkt cliché, maar diep ademhalen helpt echt om je zenuwen te kalmeren en je gedachten te ordenen. Neem een moment om je ademhaling te stabiliseren voordat je antwoordt. Dit geeft je niet alleen tijd om na te denken, maar zorgt er ook voor dat je zelfverzekerder overkomt.

2. Gebruik de kunst van herformuleren: Als je even niet weet wat je moet zeggen, herhaal dan de vraag in je eigen woorden. Dit geeft je extra tijd om na te denken en toont aan de examinator dat je de vraag begrijpt. Bovendien kun je vaak, terwijl je herformuleert, een opening vinden om je antwoord te beginnen.

3. Blijf algemeen: Je hebt geen idee wat het antwoord is, maar dat hoeft de examinator niet te weten. Begin met iets algemeens dat verband houdt met het onderwerp. Bijvoorbeeld, als je wordt gevraagd naar een specifiek aspect van de Franse Revolutie en je weet het niet, begin dan breed: "De Franse Revolutie was een periode van ingrijpende sociale en politieke veranderingen." Daarna probeer je dit te verbinden met het onderwerp van de vraag. Zo laat je zien dat je enige kennis hebt, en wie weet, misschien val je per ongeluk op het juiste antwoord.

4. Gebruik voorbeelden: Verhalen en voorbeelden blijven hangen. Als je vastloopt, probeer dan het onderwerp te koppelen aan iets bekends of iets uit je eigen ervaring. Bijvoorbeeld, als je iets gevraagd wordt over economische theorieën en je bent de draad kwijt, zeg dan: "Dit doet me denken aan hoe prijzen in de supermarkt kunnen fluctueren door verschillende factoren zoals seizoensgebonden vraag of aanbodproblemen." Dit laat zien dat je het onderwerp kunt relateren aan de echte wereld, zelfs als je de specifieke details niet weet.

5. Stel vragen: Als je echt vastzit, probeer dan de vraag te verduidelijken door zelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld: "Bedoelt u hiermee specifiek de economische impact van de Revolutie op de boeren, of meer de bredere sociale veranderingen?" Dit geeft je een beetje tijd om na te denken en toont aan dat je probeert het onderwerp te begrijpen. Soms helpt de examinator je onbewust door meer context te geven.

6. Be confident: Zelfvertrouwen kan een wereld van verschil maken. Ook als je het antwoord niet weet, blijf rustig en praat met overtuiging. Gebruik je lichaamstaal om vertrouwen uit te stralen: maak oogcontact, zit rechtop en praat duidelijk. Een kalme en zelfverzekerde houding kan vaak net zo belangrijk zijn als de juiste antwoorden.

You've got this!

8 tips tegen faalangst tijdens de examens

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 05:41

Faalangst: de vloek van elke student. Net voor het examen, slaat de paniek toe. Hier zijn wat trucs om die stress te slim af te zijn.

  1. Goed genoeg is voldoende! Perfectionisme kan verlammend zijn. Dus, streep 'perfect' van je lijstje en focus op 'goed genoeg'. Het is beter om iets af te hebben dan om eeuwig te blijven staren naar die blanco pagina.
  2. Adem in, adem uit, en blijf ademen: Ja, het klinkt als iets wat je oma zou zeggen, maar serieus, diep ademhalen helpt echt. Neem een grote hap lucht en herinner jezelf eraan dat je dit aankan.
  3. Vergelijk jezelf niet met anderen: Ik snap dat je benieuwd bent, maar vragen aan medestudenten of zij dat ene hoofdstuk wel geleerd hebben, of wat hun antwoord was op vraag 12, is nooit een goed idee. Focus op jezelf.
  4. Omarm het falen: Ja, je leest het goed. Faalangst wordt vaak gevoed door de angst om te falen. Maar hier is de ironie: falen is eigenlijk een geweldige leermeester. Dus, omarm die mislukkingen als een kans om te groeien en sterker terug te komen. Er is altijd tweede zit!
  5. Wees vriendelijk voor jezelf: Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend zou praten. Dus, in plaats van jezelf naar beneden te halen, geef jezelf een peptalk.
  6. Breek het examen in hapklare brokken: Die gigantische berg van een examen lijkt minder intimiderend als je het in stukken hakt. Neem af en toe pauzes tussen de secties om even op adem te komen en je gedachten te ordenen.
  7. Bouw je zelfvertrouwen op met vroege overwinningen: Begin je dag met een kleine overwinning, zoals het maken van je bed of het beantwoorden van een paar eenvoudige oefenvragen. Het geeft je een gevoel van controle en moed om de dag te beginnen.
  8. Word helemaal 'zen' met een pre-examenritueel: Of het nu gaat om een snelle meditatiesessie, het luisteren naar je favoriete artiest, of snel een blokje hardlopen, vind een ritueel dat je helpt te ontspannen en je in de juiste mindset te brengen.

Ontdek meer