Deze gel kan een kater voorkomen voordat hij begint

Chelsy Vanlerberghe-17 mei 2024 om 10:23

Er zijn al veel remedies bedacht tegen die ellendige katers: vettig eten, een dafalgan innemen voordat je gaat slapen en natuurlijk de meest gekende: opnieuw beginnen drinken. Wetenschappers hebben nu ook een gel ontdekt die je kater zou moeten voorkomen. Het is een gel met ingrediënten zoals kaasresten (ja, echt!), zout, water, ijzer, glucose en zelfs goud.

Hoe werkt het dan? Nou, je smeert het op je huid nadat je hebt gedronken. En dan begint het magische deel: de gel verplaatst als het ware de afbraak van alcohol van je lever naar je maag. Dus in plaats van dat je lever die stofjes aanmaakt die je kater veroorzaken, gebeurt dat in je maag. Maar let op: het werkt alleen als er nog alcohol in je maag zit. Dus als je alles er al hebt uitgekotst, zal het geen zin hebben.

Ze hebben deze gel al getest op muizen, en het lijkt te werken! Als ze de gel 30 minuten na het drinken op de muizen smeerden, daalde hun alcoholniveau met 40 procent. En na vijf uur was het zelfs met 56 procent gezakt. Maar wees niet te enthousiast, het is nog niet klaar voor menselijk gebruik. Wetenschappers moeten nog een hoop testen doen voordat ze het aan ons kunnen geven. Dus voorlopig moeten we nog even afzien.

Hoe alcohol je vetverbranding saboteert (en wat je eraan kan doen)

Chelsy Vanlerberghe-03 juli 2024 om 13:08

Alcohol is niet alleen slecht voor je lever en je portemonnee na een wilde avond, het heeft meer invloed op je lichaam dan je denkt. Vooral als het gaat om vetverbranding, kan alcohol een echte spelbreker zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam stopt met vet verbranden.

Het zit zo: je lichaam ziet alcohol als een gif. Als je lichaam alcohol binnenkrijgt, heeft het geen idee wat het ermee moet doen behalve het afbreken. Daarom gaat je lever er alles aan doen om alcohol te verwijderen uit je systeem. Dit proces heeft de hoogste prioriteit, waardoor andere processen, zoals vetverbranding, even op een laag pitje staan. Dus terwijl jouw lichaam druk bezig is met het verwerken van die shotjes en cocktails, stopt het tijdelijk met het verbranden van vet.

En dan hebben we het nog niet eens over de extra calorieën die alcohol met zich meebrengt. Een biertje hier, een shotje daar - voor je het weet, heb je flink wat calorieën binnen. En die calorieën worden sneller opgeslagen als vet, vooral rond je buik.

Maar dat betekent niet dat je je sociale leven moet opgeven! Hier zijn een paar tips om je gezondheidsdoelen te bereiken zonder je plezier te verliezen:

  • Wissel af met water: Drink tussen je alcoholische drankjes door een glas water. Het helpt niet alleen om je lichaam gehydrateerd te houden, maar vertraagt ook de snelheid waarmee je alcohol drinkt.
  • Kies bewust: Ga voor drankjes met minder suiker. Zoek naar opties met minder calorieën en suikers, zoals vodka met bruiswater en een schijfje citroen.
  • Balans is key: Geniet, maar met mate. Probeer jezelf te beperken tot een paar drankjes per keer en sla af en toe een avondje over.
  • Beweeg: Zorg ervoor dat je actief blijft. Beweging helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar kan ook helpen om je metabolisme na een avondje uit weer op gang te brengen.

Seks met een goede vriend(in)...

Simon Smetryns-01 juli 2024 om 17:04

Kobe trok naar WET N WILD in Antwerpen, de zomer-TD van studentenclubs VADA, Transfusia en Brabo.

Wat zijn de ingrediënten voor een wilde avond? En waar worden de Antwerpse studenten 'wet and wild' van? Is een wilde nacht met een vriend of vriendin een no go?

Ontdek meer