We kennen het allemaal: zo'n nacht waar je de slaap niet kunt vatten en de hele nacht plafonddienst hebt. Als je te weinig slaapt, heeft dat grote invloed op je denkvermogen, je eetlust en zelfs je emotionele stabiliteit. Zelfs een paar uurtjes tekort kunnen je hele biologische klok in de war schoppen. Weinig slaap kan op lange termijn ook grote gevolgen hebben.
Dit gebeurt met je brein na een nacht slecht slapen
Theresa Schnorbach, psycholoog en slaapwetenschapper voor matrassenmerk Emma, heeft met Stylist gepraat over hoe slaap en hersengezondheid samenhangen. Dit zijn de gevolgen van een nachtje weinig slaap:
Je bent minder aandachtig
Voldoende slaap is volgens Schnorbach zeer belangrijk voor je denkvermogen. Ze legt uit: "Als je te weinig slaapt, mis je die herstellende, lichte slaapfase die je geheugen, leervermogen, reactiesnelheid en logisch denken verbetert. Daardoor voel je je na een slechte nacht alsof je minder scherp bent, je aandacht verslapt, en het gewoon moeilijker is om helder te denken."
Je hebt meer honger
Ze vertelt ook dat slechte slapers lagere niveaus hebben van het hongerremmende hormoon leptine en hogere niveaus van ghreline, dat juist je hongergevoel aanwakkert. Dus een nachtje slecht slapen kan ervoor zorgen dat je de volgende dag meer zin hebt om te snacken.
Je hebt je gevoelens minder onder controle
Een ander gevolg is dat je emotioneel onstabieler wordt. Ze legt uit dat tijdens diepe slaap de productie van het stresshormoon noradrenaline wordt gestopt, terwijl andere hersengebieden die te maken hebben met emotie en geheugen juist actiever worden. Zo kun je nare herinneringen verwerken zonder stress en helpt het bij het helen van emotionele wonden. "Als je de hele nacht ligt te woelen, worden deze processen onderbroken en kun je je emoties minder goed reguleren", klinkt het.
De gevolgen op lange termijn
Langdurig slaaptekort heeft serieuze gevolgen. Als je dagenlang te weinig diepe slaap krijgt, krijg je die verloren slaap niet zomaar ingehaald. Het kan leiden tot mentale problemen zoals depressie of zelfs geheugenverlies, waardoor het risico op Alzheimer toeneemt.
Slapeloosheid kan de gevoeligheid van je hersenen aantasten en de communicatie tussen verschillende delen verstoren, wat je hersenfunctie kan veranderen. Om dit aan te pakken, raadt ze aan om jezelf aan licht bloot te stellen, je koffie-inname te beperken en af en toe een dutje te doen
Een 'toxic friend' in je vriendengroep? Zo ga je ermee om!
Heb je ooit een "toxic friend" gehad? Zo iemand die jou niet echt support of negatief praat over anderen in de vriendengroep? Vriendschap moet draaien om steun en fun, maar wat als een vriend vooral drama brengt?
De dynamiek van een vriendengroep kan al ingewikkeld zijn, en een toxic friend maakt het er niet makkelijker op. Of het nu constante negativiteit of subtiele manipulatie is, het vreet energie. Hoe ga je hiermee om zonder de hele groep te schaden? Je kan stil blijven en ermee dealen, maar wat als je echt merkt dat die vriend je mentale welzijn aantast?
Hoe herken je een toxic friend?
Misschien ben je er blind voor, of ben je zo gewend aan hun gedrag dat je niet eens doorhebt dat het schadelijk is. Pyscholoog Dr. Thompson vertelde aan HerCampus dat er een paar rode vlaggen zijn: “Signalen dat je met een toxisch persoon omgaat, kunnen zijn dat je je slechter voelt over jezelf als je bij hen bent, dat de relatie stress veroorzaakt zelfs wanneer die persoon er niet is, of dat andere vriendschappen in de groep ineens moeilijker worden zodra de toxische persoon erbij is.”
Ze zegt ook dat een vriend niet aan alle signalen hoeft te voldoen om als toxisch te worden gezien. Het gaat er vooral om dat ze, in plaats van je blij en veilig te laten voelen, het tegenovergestelde doen.
Wat kan je eraan doen?
Praat erover! Het kan eng zijn om iemand te confronteren. Misschien hebben ze niet door hoe hun gedrag anderen beïnvloedt, en kan een gesprek helpen.
Als je merkt dat ze defensief reageren of het niet met je eens zijn, kan het helpen om met de rest van je vriendengroep te praten over wat zij ervan vinden. Soms helpt het om te bepalen of het echt één persoon is, of dat er iets anders aan de hand is binnen de groep.
Ja, het kan eng zijn, maar echte vrienden laten een probleem met één persoon niet de hele vriendengroep uit elkaar vallen. Een gezonde vriendschap draait om veiligheid en respect. Soms moet je dus het gesprek aangaan om het weer op de rails te krijgen.
Wanneer loslaten?
Hoe een vriend reageert op je feedback zegt veel. Reageren ze met begrip en willen ze veranderen? Dan is er hoop. Maar reageren ze met woede en ontkenning, dan is loslaten misschien beter.
Gezonde grenzen betekenen dat je je gevoelens kunt delen, maar dat anderen zelf beslissen hoe ze daarop reageren. Je hebt altijd de keuze om afstand te nemen en je eigen grenzen te stellen. Gewoon omdat je toxische vriend het niet met je eens is, betekent niet dat je vrienden moet blijven.
Zet jezelf (of je bestie) in de bloemetjes met een plant-tattoo op campus
Heb jij al ooit gehoord van een plant tattoo roadshow? Nee? Dat staat op het punt te veranderen. Groen van bij ons trekt de hele maand oktober langs verschillende campussen met dit coole concept. Ze komen langs met tijdelijke plant-tattoos van lokale bloemen en planten die je gewoon op je campus kan laten zetten.
Het idee? Jezelf of je vrienden in de bloemetjes zetten! Letterlijk. Met tijdelijke plant-tattoos kun je jezelf of anderen een persoonlijke touch geven, en dat maakt het extra speciaal! Je koppelt eigenschappen van jezelf of je vrienden aan specifieke planten of bloemen van eigen bodem. Het is een superleuke manier om je bestie een uniek compliment te geven en de lokale flora te vieren! Meer informatie en wanneer ze langskomen op jouw campus vind je hier.
Groen van bij ons
Groen van bij ons is een initiatief dat de lokale flora in de schijnwerpers zet. Het doel? Jou laten kennismaken met de wereld van inheemse bloemen en planten en de positieve vibe die ze met zich meebrengen. Want wist je dat planten een positieve impact kunnen hebben op jouw studentenleven?
Groen op kot? Betere concentratie!
Bloemen en planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Ze geven ook kleur aan je leven, zorgen voor een gezellige sfeer in je kot en dragen bij aan je mentale welzijn. Studies van UGent hebben aangetoond dat een groene omgeving kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je concentratie. Dus, met planten op kot, scoor je misschien wel beter tijdens de examens!
Geen groene vingers? Geen probleem! Inheemse planten zijn vaak makkelijk te onderhouden, perfect voor studenten met een drukke agenda. Succulenten en vetplanten zijn ideale keuzes voor wie groen in zijn leven wil zonder veel tijd te besteden aan verzorging.
Daarnaast zorgen bloemen en planten gewoon voor een fijn gevoel. Wie wordt er nu niet blij van een bos bloemen? Wie bloemen of planten geeft, maakt gelukkig én wordt gelukkig!
Dus, wil jij jouw leven of dat van een ander opfleuren, maar ben je nog geen bloemen- en plantenexpert? Dan kan je via Groen van bij ons terecht voor een plantengids. Deze gids biedt handige tips en informatie over inheemse planten, zodat je eenvoudig de juiste keuzes kunt maken voor jouw kot. Handig!
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 11/11 Leonardo DiCaprio
- 15/11 Kamal Kharmach
- 17/11 Gilles De Coster
- 18/11 Joshua Feytons
- 20/11 Fabrizio Tzinaridis