Dit zijn jullie alcoholgewoontes!

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 15:38

Hoeveel % van de studenten gaat blackout? Wat drinken jullie het liefst? Wij hebben het onderzocht. Let’s dive in!

Uit het onderzoek onder 1890 studenten, voornamelijk tussen de 16 en 24 jaar oud, blijkt dat de meerderheid van de studenten (94%) alcohol drinkt, terwijl slechts 6% het helemaal niet doet.

Van degenen die niet drinken, gaf 21% aan dat dit is omdat ze het niet lekker vinden, 20% vanwege gezondheidsoverwegingen, 11% uit angst de controle te verliezen, 9% om katers te vermijden, en 6% vanwege de kosten.

Laten we nu eens kijken naar de studenten die wel drinken. Iets meer dan de helft, namelijk 56%, drinkt zo'n 1 tot 3 keer per week, terwijl 35% aangeeft maar af en toe te drinken. Bijna 1 op de 10 drinkt 4 tot 5 keer per week, terwijl 1% toegeeft dagelijks te drinken. Van de drinkers vindt 84% zelf dat ze niet te veel drinken, maar 16% geeft toe dat ze misschien toch wel een beetje over de schreef gaan.

Waarom we drinken? Voor de gezelligheid natuurlijk! 31% zegt dat dat de grootste motivatie is. Maar ook gewoon omdat het lekker is (30%). En laten we eerlijk zijn, wie voelt zich niet wat losser na een paar drankjes? Sommigen gebruiken het ook om te ontstressen (9%) of om hun gedachten te verzetten (9%). Een paar respondenten (3%) geven toe dat ze drinken omdat iedereen in hun omgeving dat doet.

51% van de respondenten zegt dat ze drinken tot ze gezellig dronken zijn, terwijl 26% echt drinkt om aangeschoten of tipsy te zijn. 15% geeft toe zich echt lam te zuipen. 8% drinkt niet te veel omdat ze de controle niet willen verliezen. Het is opvallend dat het merendeel dus wel drinkt om dronken te worden.

En wat wordt er dan vooral gedronken? Alles eigenlijk! Cocktails, bier, shots, wijn, cava, champagne… alles wordt naar binnen gekapt, zolang er maar alcohol in zit. Cocktails en longdrinks (31%) staan wel op nummer één.

En na zo'n paar glazen sterke drank kan het gebeuren dat je de volgende dag niets meer herinnert. Maar liefst 67% van de studenten geeft aan ooit een blackout te hebben gehad.

Moet geld rollen tijdens een avondje uit? Goh... Studenten geven gemiddeld zo'n €15,58 uit aan een pre-party, en bijna het dubbele, €28,62 in de club. Wat wel opvalt is dat meisjes gemiddeld €23,79 tijdens het uitgaan, en jongens meteen het dubbele: €40,38.

Hoewel de meesten (66%) het bij een avondje uitgaan houden, gaat 34% daarna nog naar een after.

Maar alcohol is niet het enige waar studenten zich mee bezighouden: 15% geeft toe ook verdovende middelen te gebruiken. Het gaat dan voornamelijk om cannabis (47%), maar ook om cocaïne (20%), XTC (17%), en MDMA of andere harddrugs (12%).

De opvallendste bevindingen:

 • Afters zijn populair: 34% gaat na het uitgaan nog ‘afteren’
 • Er wordt gemiddeld 28 euro uitgegeven tijdens een nachtje uit
 • Jongens geven het dubbele uit dan meisjes
 • 67% van de studenten geeft aan al eens een blackout gehad te hebben
 • 15% van de studenten gebruikt naast alcohol verdovende middelen

Wat te doen als je het antwoord niet weet op een mondeling examen?

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 06:58

Oke, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent helemaal ready voor je mondeling examen, de professor stelt je een vraag en je brein gaat helemaal blank. Geen paniek! Hier zijn drie snelle en effectieve tips om je eruit te lullen.

1. Blijf kalm en adem diep in: Het klinkt cliché, maar diep ademhalen helpt echt om je zenuwen te kalmeren en je gedachten te ordenen. Neem een moment om je ademhaling te stabiliseren voordat je antwoordt. Dit geeft je niet alleen tijd om na te denken, maar zorgt er ook voor dat je zelfverzekerder overkomt.

2. Gebruik de kunst van herformuleren: Als je even niet weet wat je moet zeggen, herhaal dan de vraag in je eigen woorden. Dit geeft je extra tijd om na te denken en toont aan de examinator dat je de vraag begrijpt. Bovendien kun je vaak, terwijl je herformuleert, een opening vinden om je antwoord te beginnen.

3. Blijf Algemeen: Je hebt geen idee wat het antwoord is, maar dat hoeft de examinator niet te weten. Begin met iets algemeens dat verband houdt met het onderwerp. Bijvoorbeeld, als je wordt gevraagd naar een specifiek aspect van de Franse Revolutie en je weet het niet, begin dan breed: "De Franse Revolutie was een periode van ingrijpende sociale en politieke veranderingen." Daarna probeer je dit te verbinden met het onderwerp van de vraag. Zo laat je zien dat je enige kennis hebt, en wie weet, misschien val je per ongeluk op het juiste antwoord.

4. Gebruik Voorbeelden: Verhalen en voorbeelden blijven hangen. Als je vastloopt, probeer dan het onderwerp te koppelen aan iets bekends of iets uit je eigen ervaring. Bijvoorbeeld, als je iets gevraagd wordt over economische theorieën en je bent de draad kwijt, zeg dan: "Dit doet me denken aan hoe prijzen in de supermarkt kunnen fluctueren door verschillende factoren zoals seizoensgebonden vraag of aanbodproblemen." Dit laat zien dat je het onderwerp kunt relateren aan de echte wereld, zelfs als je de specifieke details niet weet.

5. Stel Vragen: Als je echt vastzit, probeer dan de vraag te verduidelijken door zelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld: "Bedoelt u hiermee specifiek de economische impact van de Revolutie op de boeren, of meer de bredere sociale veranderingen?" Dit geeft je een beetje tijd om na te denken en toont aan dat je probeert het onderwerp te begrijpen. Soms helpt de examinator je onbewust door meer context te geven.

6. Be confident: Zelfvertrouwen kan een wereld van verschil maken. Ook als je het antwoord niet weet, blijf rustig en praat met overtuiging. Gebruik je lichaamstaal om vertrouwen uit te stralen: maak oogcontact, zit rechtop en praat duidelijk. Een kalme en zelfverzekerde houding kan vaak net zo belangrijk zijn als de juiste antwoorden.

You've got this!

8 tips tegen faalangst tijdens de examens

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 05:41

Faalangst: de vloek van elke student. Net voor het examen, slaat de paniek toe. Hier zijn wat trucs om die stress te slim af te zijn.

 1. Goed genoeg is voldoende! Perfectionisme kan verlammend zijn. Dus, streep 'perfect' van je lijstje en focus op 'goed genoeg'. Het is beter om iets af te hebben dan om eeuwig te blijven staren naar die blanco pagina.
 2. Adem in, adem uit, en blijf ademen: Ja, het klinkt als iets wat je oma zou zeggen, maar serieus, diep ademhalen helpt echt. Neem een grote hap lucht en herinner jezelf eraan dat je dit aankan.
 3. Vergelijk jezelf niet met anderen: Ik snap dat je benieuwd bent, maar vragen aan medestudenten of zij dat ene hoofdstuk wel geleerd hebben, of wat hun antwoord was op vraag 12, is nooit een goed idee. Focus op jezelf.
 4. Omarm het falen: Ja, je leest het goed. Faalangst wordt vaak gevoed door de angst om te falen. Maar hier is de ironie: falen is eigenlijk een geweldige leermeester. Dus, omarm die mislukkingen als een kans om te groeien en sterker terug te komen. Er is altijd tweede zit!
 5. Wees vriendelijk voor jezelf: Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend zou praten. Dus, in plaats van jezelf naar beneden te halen, geef jezelf een peptalk.
 6. Breek het examen in hapklare brokken: Die gigantische berg van een examen lijkt minder intimiderend als je het in stukken hakt. Neem af en toe pauzes tussen de secties om even op adem te komen en je gedachten te ordenen.
 7. Bouw je zelfvertrouwen op met vroege overwinningen: Begin je dag met een kleine overwinning, zoals het maken van je bed of het beantwoorden van een paar eenvoudige oefenvragen. Het geeft je een gevoel van controle en moed om de dag te beginnen.
 8. Word helemaal 'zen' met een pre-examenritueel: Of het nu gaat om een snelle meditatiesessie, het luisteren naar je favoriete artiest, of snel een blokje hardlopen, vind een ritueel dat je helpt te ontspannen en je in de juiste mindset te brengen.

Ontdek meer