Technisch gezien kunnen penissen niet echt krimpen, maar er zijn wel verschillende factoren die de erectie kunnen beïnvloeden, waardoor deze kleiner kan aanvoelen tijdens... belangrijke momenten.
Mary Samplaski, uroloog aan de Universiteit van Zuid-Californië, legt in een interview met Men's Health uit dat leeftijd en levensstijl een negatieve invloed kunnen hebben op het vermogen van de penis om op te zwellen. Roken bijvoorbeeld, beschadigt de bloedvaten en vermindert de bloedstroom, wat je erectie kan beïnvloeden. Ook aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en schildklierproblemen kunnen de erectiekracht verminderen.
Obesitas kan ook een boosdoener zijn. Dr. Samplaski legt uit dat vet een enzym bevat dat testosteron omzet in oestrogeen, wat kan leiden tot erectieproblemen en zelfs een verkleining van de testikels.
"Beweging is een natuurlijke manier om de testosteronspiegel van een man te verhogen. Testosteron is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van de mannelijke geslachtsorganen", vertelt ze aan het tijdschrift.
Bizar genoeg kan zelfs "te veel" seks invloed hebben op de grootte. Overmatige seksuele activiteit kan leiden tot blessures en littekenweefsel. Ai!
Helaas is, zelfs als je volledig gezond bent, niet rookt en regelmatig sport, een bepaalde afname in erectiele functie gewoon een onderdeel van het verouderingsproces. Medische experts wijzen erop dat, hoewel mannen soms een vermindering in erectiekracht kunnen ervaren, daadwerkelijke penisverkleining uiterst zeldzaam is.
Dit nieuws komt 18 maanden nadat werd ontdekt dat de gemiddelde penislengte de afgelopen 30 jaar met 24 procent is toegenomen. Dit lijkt goed nieuws, maar onderzoekers van een studie die vorig jaar in het World Journal of Men's Health werd gepubliceerd, waarschuwden dat dit eigenlijk een "verontrustende" ontdekking is.
"Elke verandering in ontwikkeling is zorgwekkend, omdat ons voortplantingssysteem een van de belangrijkste onderdelen van de menselijke biologie is," zei Dr. Michael Eisenberg, de auteur van de studie, destijds tegen de blog Scope van Stanford Medicine.
Er is dus nog veel nieuw onderzoek nodig.