Dit zijn de positieve effecten van cannabis

Chelsy Vanlerberghe-19 april 2024 om 09:49- Foto:

Matthew Brodeur via Unsplash

Ganja, wiet, pot... het zijn allemaal andere benamingen voor cannabis. Het groene plantje is vaak onderwerp van discussie en onderzoek. Moet cannabisgebruik gelegaliseerd worden of niet? Terwijl het debat blijft woeden, richten wetenschappers, artsen en natuurlijk gebruikers zich steeds meer op de positieve effecten van cannabis. Want wiet heeft meer voordelen dan enkel een giggly high.

1. Pijnverlichting

Te hard gedanst waardoor je nu pijn hebt in je rug? Lomp geweest en je teen gestoten? Wiet kan je misschien helpen. De cannabinoïden in cannabis, zoals THC en CBD, kunnen als een soort natuurlijke pijnstiller werken.

2. Beter humeur

Iedereen heeft wel eens een mindere dag, toch? Sommige mensen zweren bij wiet om hun stemming een boost te geven. Cannabis kan gevoelens van geluk en euforie stimuleren. Dus als je een stressvolle dag hebt gehad of je voelt je een beetje down, kan een jointje je misschien wel opvrolijken.

3. Eetlust stimuleren

Er zijn zo van die dagen dat je geen hap door je keel kan krijgen. Dat kan verschillende redenen hebben, maar wiet staat bekend om het opwekken van honger. Dit kan handig zijn voor mensen die moeite hebben door ziektes of chemotherapie. Dus als je worstelt met een verminderde eetlust, kan wiet die misschien wel aanwakkeren.

4. Betere slaap

Niks vervelender dan een hele nacht plafonddienst. Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en cannabis wordt steeds vaker gebruikt als een middel om slaapproblemen aan te pakken. Voor sommige mensen kan cannabis helpen om in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. CBD wordt vaak geprezen vanwege zijn kalmerende effecten en kan worden gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel. THC daarentegen kan de slaapcyclus beïnvloeden door de REM-slaap te verkorten, wat kan resulteren in minder dromen en mogelijk een diepere slaap. Dus heb jij moeite met in slaap te vallen? Rol eentje en droom lekker weg.

5. Medisch gebruik

Last but not least, wiet wordt steeds vaker gebruikt als medicijn voor verschillende aandoeningen. Denk aan epilepsie, multiple sclerose, glaucoom en zelfs de bijwerkingen van chemotherapie. Dus het is niet alleen voor recreatief gebruik, maar kan ook echt een verschil maken in het leven van mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Dus, voordat je wiet afschrijft als alleen maar iets voor hippies en stoners, denk er eens over na. Misschien heeft dit groene plantje wel meer in zijn mars dan je denkt.

Politie gaat sneller en strenger controleren op drugs in het verkeer

Simon Smetryns-24 juni 2024 om 11:51- Foto:

GRAS GRÜN via Unsplash

De politie gaat sneller en strenger controleren op druggebruik in het verkeer. De checklist met symptomen die aanleiding geven tot een speekseltest wordt uitgebreid, waardoor agenten meer signalen kunnen gebruiken om een test te mogen uitvoeren.

Bestuurders moeten aan minstens drie criteria voldoen voordat een speekseltest wordt afgenomen. De checklist bestaat uit verschillende elementen, zoals fysieke kenmerken (bv. vernauwde of verwijde pupillen, moeilijk spreken, evenwichtsstoornissen...), maar ook de aanwezigheid van de geur van drugs en het bezit van drugs of gebruikersmateriaal kunnen aanleiding geven tot een controle. Die lijst wordt nu dus uitgebreid.

Deze controles gelden niet alleen voor automobilisten, maar ook voor bestuurders van andere voertuigen zoals fietsen, brommers en paarden. Wie rijdt onder invloed van drugs krijgt een geldboete opgelegd van 1.600 tot 16.000 euro. Je riskeert ook een rijverbod van minimum 3 maanden tot maximum 2 jaar.

Daarnaast komt er een nieuwe procedure voor synthetische drugs en lachgas, die nog niet met speekseltests kunnen worden opgespoord.

Zodra je sporen van de volgende stoffen in je lichaam hebt, ben je strafbaar:

  • THC (cannabis)
  • Amfetamine (speed)
  • MDMA (xtc)
  • Morfine of 6-acetylmorfine (heroïne)
  • Cocaïne of benzoylecgonine (cocaïne)

Wat is Sniffy en wat zijn de risico's?

Chelsy Vanlerberghe-30 mei 2024 om 08:58- Foto:

Sniffy France

In Frankrijk is Sniffy, een nieuw soort energiepoeder, aan een snelle opmars bezig. Experts waarschuwen echter ook in België voor de gevaren. Dat meldt Het Nieuwsblad. Wat is Sniffy precies en waarom maakt het zoveel discussie los?

Sniffy is een wit poeder dat je moet opsnuiven, net als the real deal. Het geeft je een snelle energieboost die twintig tot dertig minuten aanhoudt. In tegenstelling tot energiedrankjes, werkt Sniffy razendsnel. Dat lijkt handig, maar is dus niet zonder risico's.

Op de verpakking van Wildkraut Energy Sniff uit Oostenrijk kan je lezen dat het spul je wakker houdt, allemaal met slechts 1 of 2 gram. Het beweert ook nog eens je energie te verhogen tijdens het sporten en zelfs een kater te verminderen na een avondje stappen.

Volgens de producenten bevat Sniffy natuurlijke kruiden en wilde bloemen, en is het daarom gezond. Toch zit er ook een flinke dosis cafeïne in. Daarnaast bevat het taurine en l-arginine, stoffen die respectievelijk je zenuwen en spieren stimuleren en je bloedvaten verwijden. Het klinkt misschien onschuldig, maar in combinatie met andere medicijnen kan het bijwerkingen geven.

Omdat je Sniffy moet opsnuiven, werkt het sneller dan een blikje Red Bull. De kleine bloedvaatjes in je neus nemen de stoffen namelijk snel op. Maar dat maakt het ook gevaarlijk, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven in een gesprek met Het Nieuwsblad. Bij langdurig gebruik loop je risico op neusschade, zoals bloedingen, abcessen en infecties. Het kan zelfs je neustussenschot aantasten, iets wat ook bij cocaïnegebruikers voorkomt. In Frankrijk wil minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux daarom snel ingrijpen om de verkoop van Sniffy te stoppen, op advies van verslavingsexperts. Zij vrezen dat het gebruik van Sniffy een opstapje kan zijn naar zwaardere drugs zoals cocaïne.

Ontdek meer