Dit zijn de positieve effecten van cannabis

Chelsy Vanlerberghe-19 april 2024 om 09:49- Foto:

Matthew Brodeur via Unsplash

Ganja, wiet, pot... het zijn allemaal andere benamingen voor cannabis. Het groene plantje is vaak onderwerp van discussie en onderzoek. Moet cannabisgebruik gelegaliseerd worden of niet? Terwijl het debat blijft woeden, richten wetenschappers, artsen en natuurlijk gebruikers zich steeds meer op de positieve effecten van cannabis. Want wiet heeft meer voordelen dan enkel een giggly high.

1. Pijnverlichting

Te hard gedanst waardoor je nu pijn hebt in je rug? Lomp geweest en je teen gestoten? Wiet kan je misschien helpen. De cannabinoïden in cannabis, zoals THC en CBD, kunnen als een soort natuurlijke pijnstiller werken.

2. Beter humeur

Iedereen heeft wel eens een mindere dag, toch? Sommige mensen zweren bij wiet om hun stemming een boost te geven. Cannabis kan gevoelens van geluk en euforie stimuleren. Dus als je een stressvolle dag hebt gehad of je voelt je een beetje down, kan een jointje je misschien wel opvrolijken.

3. Eetlust stimuleren

Er zijn zo van die dagen dat je geen hap door je keel kan krijgen. Dat kan verschillende redenen hebben, maar wiet staat bekend om het opwekken van honger. Dit kan handig zijn voor mensen die moeite hebben door ziektes of chemotherapie. Dus als je worstelt met een verminderde eetlust, kan wiet die misschien wel aanwakkeren.

4. Betere slaap

Niks vervelender dan een hele nacht plafonddienst. Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en cannabis wordt steeds vaker gebruikt als een middel om slaapproblemen aan te pakken. Voor sommige mensen kan cannabis helpen om in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. CBD wordt vaak geprezen vanwege zijn kalmerende effecten en kan worden gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel. THC daarentegen kan de slaapcyclus beïnvloeden door de REM-slaap te verkorten, wat kan resulteren in minder dromen en mogelijk een diepere slaap. Dus heb jij moeite met in slaap te vallen? Rol eentje en droom lekker weg.

5. Medisch gebruik

Last but not least, wiet wordt steeds vaker gebruikt als medicijn voor verschillende aandoeningen. Denk aan epilepsie, multiple sclerose, glaucoom en zelfs de bijwerkingen van chemotherapie. Dus het is niet alleen voor recreatief gebruik, maar kan ook echt een verschil maken in het leven van mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Dus, voordat je wiet afschrijft als alleen maar iets voor hippies en stoners, denk er eens over na. Misschien heeft dit groene plantje wel meer in zijn mars dan je denkt.

Wat is Sniffy en wat zijn de risico's?

Chelsy Vanlerberghe-30 mei 2024 om 08:58- Foto:

Sniffy France

In Frankrijk is Sniffy, een nieuw soort energiepoeder, aan een snelle opmars bezig. Experts waarschuwen echter ook in België voor de gevaren. Dat meldt Het Nieuwsblad. Wat is Sniffy precies en waarom maakt het zoveel discussie los?

Sniffy is een wit poeder dat je moet opsnuiven, net als the real deal. Het geeft je een snelle energieboost die twintig tot dertig minuten aanhoudt. In tegenstelling tot energiedrankjes, werkt Sniffy razendsnel. Dat lijkt handig, maar is dus niet zonder risico's.

Op de verpakking van Wildkraut Energy Sniff uit Oostenrijk kan je lezen dat het spul je wakker houdt, allemaal met slechts 1 of 2 gram. Het beweert ook nog eens je energie te verhogen tijdens het sporten en zelfs een kater te verminderen na een avondje stappen.

Volgens de producenten bevat Sniffy natuurlijke kruiden en wilde bloemen, en is het daarom gezond. Toch zit er ook een flinke dosis cafeïne in. Daarnaast bevat het taurine en l-arginine, stoffen die respectievelijk je zenuwen en spieren stimuleren en je bloedvaten verwijden. Het klinkt misschien onschuldig, maar in combinatie met andere medicijnen kan het bijwerkingen geven.

Omdat je Sniffy moet opsnuiven, werkt het sneller dan een blikje Red Bull. De kleine bloedvaatjes in je neus nemen de stoffen namelijk snel op. Maar dat maakt het ook gevaarlijk, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven in een gesprek met Het Nieuwsblad. Bij langdurig gebruik loop je risico op neusschade, zoals bloedingen, abcessen en infecties. Het kan zelfs je neustussenschot aantasten, iets wat ook bij cocaïnegebruikers voorkomt. In Frankrijk wil minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux daarom snel ingrijpen om de verkoop van Sniffy te stoppen, op advies van verslavingsexperts. Zij vrezen dat het gebruik van Sniffy een opstapje kan zijn naar zwaardere drugs zoals cocaïne.

Dit zijn jullie alcoholgewoontes!

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 15:38

Hoeveel % van de studenten gaat blackout? Wat drinken jullie het liefst? Wij hebben het onderzocht. Let’s dive in!

Uit het onderzoek onder 1890 studenten, voornamelijk tussen de 16 en 24 jaar oud, blijkt dat de meerderheid van de studenten (94%) alcohol drinkt, terwijl slechts 6% het helemaal niet doet.

Van degenen die niet drinken, gaf 21% aan dat dit is omdat ze het niet lekker vinden, 20% vanwege gezondheidsoverwegingen, 11% uit angst de controle te verliezen, 9% om katers te vermijden, en 6% vanwege de kosten.

Laten we nu eens kijken naar de studenten die wel drinken. Iets meer dan de helft, namelijk 56%, drinkt zo'n 1 tot 3 keer per week, terwijl 35% aangeeft maar af en toe te drinken. Bijna 1 op de 10 drinkt 4 tot 5 keer per week, terwijl 1% toegeeft dagelijks te drinken. Van de drinkers vindt 84% zelf dat ze niet te veel drinken, maar 16% geeft toe dat ze misschien toch wel een beetje over de schreef gaan.

Waarom we drinken? Voor de gezelligheid natuurlijk! 31% zegt dat dat de grootste motivatie is. Maar ook gewoon omdat het lekker is (30%). En laten we eerlijk zijn, wie voelt zich niet wat losser na een paar drankjes? Sommigen gebruiken het ook om te ontstressen (9%) of om hun gedachten te verzetten (9%). Een paar respondenten (3%) geven toe dat ze drinken omdat iedereen in hun omgeving dat doet.

51% van de respondenten zegt dat ze drinken tot ze gezellig dronken zijn, terwijl 26% echt drinkt om aangeschoten of tipsy te zijn. 15% geeft toe zich echt lam te zuipen. 8% drinkt niet te veel omdat ze de controle niet willen verliezen. Het is opvallend dat het merendeel dus wel drinkt om dronken te worden.

En wat wordt er dan vooral gedronken? Alles eigenlijk! Cocktails, bier, shots, wijn, cava, champagne… alles wordt naar binnen gekapt, zolang er maar alcohol in zit. Cocktails en longdrinks (31%) staan wel op nummer één.

En na zo'n paar glazen sterke drank kan het gebeuren dat je de volgende dag niets meer herinnert. Maar liefst 67% van de studenten geeft aan ooit een blackout te hebben gehad.

Moet geld rollen tijdens een avondje uit? Goh... Studenten geven gemiddeld zo'n €15,58 uit aan een pre-party, en bijna het dubbele, €28,62 in de club. Wat wel opvalt is dat meisjes gemiddeld €23,79 tijdens het uitgaan, en jongens meteen het dubbele: €40,38.

Hoewel de meesten (66%) het bij een avondje uitgaan houden, gaat 34% daarna nog naar een after.

Maar alcohol is niet het enige waar studenten zich mee bezighouden: 15% geeft toe ook verdovende middelen te gebruiken. Het gaat dan voornamelijk om cannabis (47%), maar ook om cocaïne (20%), XTC (17%), en MDMA of andere harddrugs (12%).

De opvallendste bevindingen:

  • Afters zijn populair: 34% gaat na het uitgaan nog ‘afteren’
  • Er wordt gemiddeld 28 euro uitgegeven tijdens een nachtje uit
  • Jongens geven het dubbele uit dan meisjes
  • 67% van de studenten geeft aan al eens een blackout gehad te hebben
  • 15% van de studenten gebruikt naast alcohol verdovende middelen

Ontdek meer