Heb jij jezelf ooit afgevraagd waarom ‘420’ wereldwijd symbool staat voor wiet? Spring aan boord van onze tijdmachine voor een reis naar de jaren 70!
420: Hoe een groep tieners een wereldwijd symbool voor wiet creëerde
Rodnae Productions via Pexels
Er zijn verschillende verhalen over hoe de term ‘420’ is ontstaan, maar de populairste theorie wijst terug naar 1971, door een groep tieners aan de San Rafael High School in Californië.
De groep, die zichzelf ook wel de ‘Waldos' noemde, sprak dagelijks af om 4u20 ‘s middags om ongestoord wiet te roken. Hun dagelijkse afspraak kreeg al snel de code ‘420 Louis’, die verwees naar het tijdstip en de locatie (standbeeld van de Franse bioloog Louis Pasteur). Na verloop werd de geheime code verder afgekort tot ‘420’ en werd het gebruikt voor alles wat met de drug te maken had.
Verspreiding van de geheime code
Oorspronkelijk werd ‘420’ enkel onder de groep gebruikt, maar de code won al snel aan populariteit toen het zich verspreidde tot andere delen van Californië en zelfs daarbuiten.
Hoewel ‘420’ door de Waldos werd bedacht, is er ook een andere theorie over de oorsprong van de code. Volgens sommigen is ‘420’ afgeleid van de politiecode die wordt gebruikt om cannabis gerelateerde te rapporteren in de VS. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige mensen ‘420’ gebruiken om een cannabisactiviteit aan te duiden zonder het expliciet te vermelden.
Internationale dag van de wiet
Nu is ‘420’ uitgegroeid tot een internationaal moment op 20 april. Een dag waarop cannabisproducenten en -consumenten samenkomen. Voorstanders van cannabis maken van deze dag ook gebruik om te pleiten voor de legalisatie van de drug.
Vijftig unieke sporten komen samen op één plek. Over drie dagen, op 13 juli, opent er in Gent een nieuwe vestiging van Sparkx. Het wordt de grootste van Europa.
Sparkx had al een vestiging in Hasselt, maar nu komt er dus ook eentje in Gent bij. Het gaat om een gebouw van 4.800 vierkante meter groot, met daarin vijftig verschillende sporten, waaronder motorracen, ijshockey en paardrijden. Je kunt er floorball spelen, pickleball, Japans trefbal, snowboarden, racen, basketballen, ijshockeyen, en ga zo nog maar even door.
De sporten zijn voor iedereen geschikt, jong of oud, beperking of geen beperking. Er wordt in het park speciale aandacht besteed aan exclusief sporten met de allereerste rolstoelrace van België en een virtuele versie van boccia (een soort petanque) voor mensen met een fysieke beperking.
“Met het nieuwe sportpretpark is Gent nog meer sportstad. De attracties zijn niet alleen innovatief, maar ook inclusief”, zegt Mathias De Clerq, burgemeester van Gent. “Leeftijd of beperking vormen geen belemmering om samen te sporten. Zo hebben we het graag in Gent.”
De nieuwe Sparkx-vestiging opent op 13 juli zijn deuren en zal de hele zomervakantie alle dagen geopend zijn. Op vrijdagen wordt de komende weken een avondconcept getest en is de boel tot 22.00 uur geopend. Op zaterdag kun je tot 20.00 uur terecht, op zondag tot 18.00 uur en alle overige dagen tot 19.00 uur.
Waar je vroeger alleen Barbies had met slanke lichamen, blauwe ogen en blonde haren, zijn ze tegenwoordig steeds inclusiever. Eerder werden er al poppen met een beperking of curves gelanceerd, en nu komt daar ook een eerste variant bij met diabetes type 1.
Omdat je lichaam stopt met het aanmaken van eigen insuline als je kampt met diabetes type 1, draagt de nieuwe Barbie een glucosemeter en insulinepomp om haar middel. Met de pop willen de makers aan kinderen laten zien dat het leven met deze aandoening geen problemen met zich mee hoeft te nemen en dat je met diabetes type 1 nog net zo levendig en bevredigend kan leven als iemand zonder deze aandoening.
"Barbie helpt de vroege perceptie van kinderen over de wereld te vormen, en door medische aandoeningen zoals diabetes type 1 te weerspiegelen, zorgen we ervoor dat meer kinderen zichzelf kunnen herkennen”, zegt Krista Berger, senior vice-president van Barbie.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/07 Flo Windey
- 14/07 Oliver Symons
- 15/07 Jade Anna
- 15/07 Kobe Peeters
- 16/07 Marthe De Pillecyn