Verslavingsgevoeligheid verwijst naar de neiging om verslaafd te raken aan bijv. alcohol, drugs, junkfood, gokken... In dit artikel bespreken we enkele van de kenmerken van verslavingsgevoeligheid en hoe je kunt herkennen of je verslavingsgevoelig bent.

Familiegeschiedenis
Een van de belangrijkste risicofactoren voor verslaving is een familiegeschiedenis van verslaving. Als je ouders, grootouders of andere familieleden verslaafd zijn aan alcohol, drugs of gokken, dan heb je zelf ook een hoger risico om verslaafd te raken. Dit komt doordat verslaving deels genetisch bepaald is en doorgegeven kan worden via familieleden.
Impulsiviteit en beloningsgevoeligheid
Mensen die impulsief zijn en een hoge beloningsgevoeligheid hebben, zijn vaak meer geneigd om verslaafd te raken. Impulsiviteit kan leiden tot het nemen van risico's en het negeren van de mogelijke gevolgen van verslavend gedrag. Mensen met een hoge beloningsgevoeligheid hebben meer kans om op zoek te gaan naar nieuwe, opwindende ervaringen, waaronder die met potentieel verslavende stoffen of gedragingen.
Stress
Stressvolle gebeurtenissen en traumatische ervaringen kunnen ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Mensen die stress ervaren kunnen op zoek gaan naar manieren om zichzelf te kalmeren of te verdoven, en verslavende stoffen of gedragingen kunnen daarvoor gebruikt worden.
Sociale omgeving
De sociale omgeving waarin iemand zich bevindt kan ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Als mensen in een omgeving zijn waarin drugsgebruik, alcoholmisbruik of ander verslavend gedrag de norm is, kan het moeilijk zijn om te weerstaan aan deze druk en niet mee te doen.
Hoe herken je dat je verslavingsgevoelig bent?
Als je je zorgen maakt dat je verslavingsgevoelig bent, zijn er een aantal signalen om op te letten:
- Je voelt je vaak aangetrokken tot risicovol gedrag, zoals drugsgebruik, overmatig drinken, gokken of roekeloos rijden.
- Je hebt moeite om je impulsen te beheersen, zoals het eten van junkfood, roken of online gokken.
- Je hebt al eerder verslavingsproblemen gehad, of je hebt een familiegeschiedenis van verslaving.
- Je ervaart veel stress of hebt traumatische ervaringen gehad die je moeilijk kan verwerken.
- Je merkt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde beloning of kick te krijgen, wat kan wijzen op een opbouwende tolerantie voor een stof of gedrag.
- Je hebt moeite om te stoppen met het gebruik van een stof of gedraging, zelfs als je weet dat het schadelijk is voor je gezondheid, relaties, werk of financiën.
- Je hebt ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van een stof, zoals trillen, zweten, misselijkheid, prikkelbaarheid of angst.
Als je een of meer van deze signalen herkent, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat je verslavingsproblemen verergeren. Verslaving is iets zeer complex en gaat niet vanzelf over, maar met de juiste behandeling kan het worden beheerd en overwonnen.
Het is belangrijk om te onthouden dat verslavingsgevoeligheid geen veroordeling is tot een leven van verslaving. Door bewust te zijn van je risico's en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je stappen zetten om een gezonder en evenwichtiger leven te leiden.
Er zijn verschillende organisaties in Vlaanderen die hulp bieden bij verslavingsproblemen. Hier zijn enkele opties:
- De DrugLijn: Dit is een gratis en anonieme hulplijn waar je terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning bij problematisch middelengebruik.
- JAC's: Jongeren Advies Centra bieden informatie en advies over verschillende onderwerpen, waaronder verslaving. JAC's zijn er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar en je kunt er terecht zonder afspraak.
- Awel: Ook bij Awel kan je terecht als je met vragen zit. Elk gesprek is gratis en anoniem.
Het is belangrijk om te weten dat er altijd hulp beschikbaar is en dat je er niet alleen voor staat. Als je problemen ervaart met verslaving, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een van deze organisaties of bij je huisarts. Praten met vrienden, familie of leerkrachten kan ook al een goede eerste stap zijn.

Maak kans op één van de 'Je bent jong en je wilt... een huis' boeken!
Droom jij ook van je eigen huis? Een eigen stekje waar je je toekomst kunt opbouwen? Een huis kopen is een van de belangrijkste en meest complexe financiële beslissingen die je in je leven zult maken.
Er komt tegenwoordig zoveel bij kijken dat jonge kopers vaak door de bomen het bos niet meer zien.
Dit boek loodst je door elke fase van dit uitdagende proces.
Wil je graag weten hoe je je financieel kunt voorbereiden? Vraag je je af hoe je jouw droomhuis kunt vinden in de vastgoedmarkt van vandaag? En als je het gevonden hebt, hoe onderhandel je dan over de prijs? Benieuwd hoe je best omgaat met de steeds strengere regelgeving rond energie-efficiëntie?
Dat en nog veel meer ontdek je in 'Je bent jong en je wilt… een huis'.
Het boek is te koop via borgerhoff-lamberigts.be of in je favoriete book store. Waag hier alvast je kans om een exemplaar te winnen. Succes!

Voor seksspeeltjes hoef je niet meer naar een speciaalzaak. Je
koopt ze tegenwoordig ook gewoon bij Hema. Vorig jaar lanceerde de winkel een complete
collectie seksspeeltjes en daar komt nu een nieuw item bij. Hema brengt een tompoucevibrator
op de markt!
Als je aan Hema denkt denk je aan tompouce en andersom. De winkel en traktatie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en er bestaan inmiddels verschillende combinaties van. Er zijn tompoucekerstballen, tompoucebiertjes, tompoucetaarten, tompoucepepernoten, en jep: sinds kort dus ook tompoucevibrators.
Het seksspeeltje werkt met luchtdruk en voegt daar volgens de omschrijving een ‘extra laag sensatie aan toe door de zuigende bewegingen die je clitoris zacht omhelzen’. Ook zijn er trillingen voor - we citeren - ‘extra opwinding’.
Geïnteresseerd? Je kunt de vibrator, die in samenwerking met EasyToys is gemaakt, hier kopen.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 13/12 Taylor Swift
- 14/12 Martijn Spaepen
- 16/12 Anneleen Debaveye
- 16/12 Zara Larsson
- 18/12 Sia