Ben ik verslavingsgevoelig?

Simon Smetryns-09 mei 2023 om 12:06- Foto:

MART PRODUCTION

Verslavingsgevoeligheid verwijst naar de neiging om verslaafd te raken aan bijv. alcohol, drugs, junkfood, gokken... In dit artikel bespreken we enkele van de kenmerken van verslavingsgevoeligheid en hoe je kunt herkennen of je verslavingsgevoelig bent.

Familiegeschiedenis

Een van de belangrijkste risicofactoren voor verslaving is een familiegeschiedenis van verslaving. Als je ouders, grootouders of andere familieleden verslaafd zijn aan alcohol, drugs of gokken, dan heb je zelf ook een hoger risico om verslaafd te raken. Dit komt doordat verslaving deels genetisch bepaald is en doorgegeven kan worden via familieleden.

Impulsiviteit en beloningsgevoeligheid

Mensen die impulsief zijn en een hoge beloningsgevoeligheid hebben, zijn vaak meer geneigd om verslaafd te raken. Impulsiviteit kan leiden tot het nemen van risico's en het negeren van de mogelijke gevolgen van verslavend gedrag. Mensen met een hoge beloningsgevoeligheid hebben meer kans om op zoek te gaan naar nieuwe, opwindende ervaringen, waaronder die met potentieel verslavende stoffen of gedragingen.

Stress

Stressvolle gebeurtenissen en traumatische ervaringen kunnen ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Mensen die stress ervaren kunnen op zoek gaan naar manieren om zichzelf te kalmeren of te verdoven, en verslavende stoffen of gedragingen kunnen daarvoor gebruikt worden.

Sociale omgeving

De sociale omgeving waarin iemand zich bevindt kan ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Als mensen in een omgeving zijn waarin drugsgebruik, alcoholmisbruik of ander verslavend gedrag de norm is, kan het moeilijk zijn om te weerstaan aan deze druk en niet mee te doen.

Hoe herken je dat je verslavingsgevoelig bent?

Als je je zorgen maakt dat je verslavingsgevoelig bent, zijn er een aantal signalen om op te letten:

  • Je voelt je vaak aangetrokken tot risicovol gedrag, zoals drugsgebruik, overmatig drinken, gokken of roekeloos rijden.
  • Je hebt moeite om je impulsen te beheersen, zoals het eten van junkfood, roken of online gokken.
  • Je hebt al eerder verslavingsproblemen gehad, of je hebt een familiegeschiedenis van verslaving.
  • Je ervaart veel stress of hebt traumatische ervaringen gehad die je moeilijk kan verwerken.
  • Je merkt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde beloning of kick te krijgen, wat kan wijzen op een opbouwende tolerantie voor een stof of gedrag.
  • Je hebt moeite om te stoppen met het gebruik van een stof of gedraging, zelfs als je weet dat het schadelijk is voor je gezondheid, relaties, werk of financiën.
  • Je hebt ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van een stof, zoals trillen, zweten, misselijkheid, prikkelbaarheid of angst.

Als je een of meer van deze signalen herkent, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat je verslavingsproblemen verergeren. Verslaving is iets zeer complex en gaat niet vanzelf over, maar met de juiste behandeling kan het worden beheerd en overwonnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat verslavingsgevoeligheid geen veroordeling is tot een leven van verslaving. Door bewust te zijn van je risico's en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je stappen zetten om een gezonder en evenwichtiger leven te leiden.

Er zijn verschillende organisaties in Vlaanderen die hulp bieden bij verslavingsproblemen. Hier zijn enkele opties:

  • De DrugLijn: Dit is een gratis en anonieme hulplijn waar je terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning bij problematisch middelengebruik.
  • JAC's: Jongeren Advies Centra bieden informatie en advies over verschillende onderwerpen, waaronder verslaving. JAC's zijn er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar en je kunt er terecht zonder afspraak.
  • Awel: Ook bij Awel kan je terecht als je met vragen zit. Elk gesprek is gratis en anoniem.

Het is belangrijk om te weten dat er altijd hulp beschikbaar is en dat je er niet alleen voor staat. Als je problemen ervaart met verslaving, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een van deze organisaties of bij je huisarts. Praten met vrienden, familie of leerkrachten kan ook al een goede eerste stap zijn.

Eenzame vrouwen hebben sneller eetbuien

Chelsy Vanlerberghe-28 mei 2024 om 08:51

Vreetbuien, we hebben ze allemaal wel eens. Eerst een koekje, dan nog een reep chocolade, en ach, een zakje chips kan er ook nog wel bij. Maar wist je dat je als vrouw vaker last hebt van zo'n eetbui als je je eenzaam voelt? Dat blijkt uit een onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers.

De wetenschappers hebben onderzocht hoe sociale isolatie, oftewel een gevoel van eenzaamheid, invloed heeft op hoe ons brein reageert op voedsel, ons eetgedrag en onze mentale gezondheid. Ze wilden begrijpen waarom mensen die zich eenzaam voelen vaker last hebben van ongezond eetgedrag, overgewicht en psychische klachten zoals angst en depressie.

Ze keken naar 93 gezonde vrouwen tussen de 18 en 50 jaar oud uit Los Angeles. Deze vrouwen ondergingen hersenscans terwijl ze naar afbeeldingen van lekker eten keken. De onderzoekers vroegen hen ook hoe eenzaam ze zich voelden, hoe hun eetgedrag was en hoe het met hun mentale gezondheid ging.

Wat bleek? Vrouwen die zich eenzamer voelden, lieten sterkere reacties in bepaalde hersengebieden zien als ze naar eten keken. En sterker nog, vrouwen die zich eenzamer voelden reageerden sterker op zoet voedsel dan op hartig voedsel. Waarom? Zoet voedsel, zoals snoep en chocolade, geeft een belonend gevoel, een tijdelijke boost van geluk. Dus als je je down voelt, grijpen je hersenen graag naar een snelle kick.

Deze studie, gepubliceerd in JAMA Netw Open, laat zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan onze sociale relaties en mentale gezondheid. Als je je eenzaam voelt, reageert je brein sterker op eten, vooral op zoete snacks. Dit kan verklaren waarom eenzaamheid vaak leidt tot ongezond eetgedrag en gewichtsproblemen.

Eenzaamheid kan je eetgedrag en mentale gezondheid negatief beïnvloeden. Door meer aandacht te besteden aan je sociale relaties, kun je gezonder eten en je beter voelen. Dus de volgende keer dat je zin hebt in een snack, bel eens een vriend(in) of ga iets leuks doen!

iPhone-gebruikers, doe dit om de batterij te besparen

Chelsy Vanlerberghe-27 mei 2024 om 13:42

We weten allemaal hoe snel een iPhone-batterij leegloopt. Om je batterij langer mee te laten gaan, kun je je telefoon minder gebruiken. Maar als je een iPhone 12 of nieuwer hebt, kun je ook iets anders doen.

Ga naar de instellingen van je telefoon en zoek naar de opties voor mobiele data. Hier kun je kiezen hoe je telefoon 5G gebruikt: '5G Auto', '5G Aan' en 'LTE' (Long Term Evolution). Als je telefoon op '5G Aan' staat, overweeg dan om over te schakelen naar een van de andere opties om batterij te besparen.

Naast deze aanpassing zijn er nog andere manieren om je batterij te sparen. Zet bijvoorbeeld Bluetooth uit als je het niet gebruikt, schakel achtergrondapp-vernieuwing uit en verlaag de helderheid van je scherm. Het uitschakelen van locatievoorzieningen en Siri helpt ook.

De meeste mensen laden hun telefoon 's nachts op. Als dat zo is, zorg er dan voor dat je telefoon 'Geoptimaliseerd opladen' gebruikt om de levensduur van de batterij te verlengen.

Ontdek meer