Ben ik verslavingsgevoelig?

Simon Smetryns-09 mei 2023 om 12:06- Foto:

MART PRODUCTION

Verslavingsgevoeligheid verwijst naar de neiging om verslaafd te raken aan bijv. alcohol, drugs, junkfood, gokken... In dit artikel bespreken we enkele van de kenmerken van verslavingsgevoeligheid en hoe je kunt herkennen of je verslavingsgevoelig bent.

Familiegeschiedenis

Een van de belangrijkste risicofactoren voor verslaving is een familiegeschiedenis van verslaving. Als je ouders, grootouders of andere familieleden verslaafd zijn aan alcohol, drugs of gokken, dan heb je zelf ook een hoger risico om verslaafd te raken. Dit komt doordat verslaving deels genetisch bepaald is en doorgegeven kan worden via familieleden.

Impulsiviteit en beloningsgevoeligheid

Mensen die impulsief zijn en een hoge beloningsgevoeligheid hebben, zijn vaak meer geneigd om verslaafd te raken. Impulsiviteit kan leiden tot het nemen van risico's en het negeren van de mogelijke gevolgen van verslavend gedrag. Mensen met een hoge beloningsgevoeligheid hebben meer kans om op zoek te gaan naar nieuwe, opwindende ervaringen, waaronder die met potentieel verslavende stoffen of gedragingen.

Stress

Stressvolle gebeurtenissen en traumatische ervaringen kunnen ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Mensen die stress ervaren kunnen op zoek gaan naar manieren om zichzelf te kalmeren of te verdoven, en verslavende stoffen of gedragingen kunnen daarvoor gebruikt worden.

Sociale omgeving

De sociale omgeving waarin iemand zich bevindt kan ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Als mensen in een omgeving zijn waarin drugsgebruik, alcoholmisbruik of ander verslavend gedrag de norm is, kan het moeilijk zijn om te weerstaan aan deze druk en niet mee te doen.

Hoe herken je dat je verslavingsgevoelig bent?

Als je je zorgen maakt dat je verslavingsgevoelig bent, zijn er een aantal signalen om op te letten:

  • Je voelt je vaak aangetrokken tot risicovol gedrag, zoals drugsgebruik, overmatig drinken, gokken of roekeloos rijden.
  • Je hebt moeite om je impulsen te beheersen, zoals het eten van junkfood, roken of online gokken.
  • Je hebt al eerder verslavingsproblemen gehad, of je hebt een familiegeschiedenis van verslaving.
  • Je ervaart veel stress of hebt traumatische ervaringen gehad die je moeilijk kan verwerken.
  • Je merkt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde beloning of kick te krijgen, wat kan wijzen op een opbouwende tolerantie voor een stof of gedrag.
  • Je hebt moeite om te stoppen met het gebruik van een stof of gedraging, zelfs als je weet dat het schadelijk is voor je gezondheid, relaties, werk of financiën.
  • Je hebt ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van een stof, zoals trillen, zweten, misselijkheid, prikkelbaarheid of angst.

Als je een of meer van deze signalen herkent, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat je verslavingsproblemen verergeren. Verslaving is iets zeer complex en gaat niet vanzelf over, maar met de juiste behandeling kan het worden beheerd en overwonnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat verslavingsgevoeligheid geen veroordeling is tot een leven van verslaving. Door bewust te zijn van je risico's en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je stappen zetten om een gezonder en evenwichtiger leven te leiden.

Er zijn verschillende organisaties in Vlaanderen die hulp bieden bij verslavingsproblemen. Hier zijn enkele opties:

  • De DrugLijn: Dit is een gratis en anonieme hulplijn waar je terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning bij problematisch middelengebruik.
  • JAC's: Jongeren Advies Centra bieden informatie en advies over verschillende onderwerpen, waaronder verslaving. JAC's zijn er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar en je kunt er terecht zonder afspraak.
  • Awel: Ook bij Awel kan je terecht als je met vragen zit. Elk gesprek is gratis en anoniem.

Het is belangrijk om te weten dat er altijd hulp beschikbaar is en dat je er niet alleen voor staat. Als je problemen ervaart met verslaving, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een van deze organisaties of bij je huisarts. Praten met vrienden, familie of leerkrachten kan ook al een goede eerste stap zijn.

Frankrijk wil boete voor mensen die bij Shein shoppen

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2024 om 09:58

Koop je een broek van 10 euro bij Shein? Dan wil Frankrijk dat je 5 euro belasting betaalt. De opbrengsten van deze belasting zullen worden gebruikt om duurzame modebedrijven te ondersteunen.

Frankrijk heeft genoeg van 'ultra fast fashion': de razendsnelle, goedkope kleding van online winkels zoals Shein en Temu. Daarom ligt er nu een wetsvoorstel op tafel dat consumenten zal beboeten als ze 'fast fashion' kopen. Het gaat hierbij om een belasting van 5 euro per stuk, maar in de toekomst kan dat bedrag nog verhogen. Er is een kleine nuance: want de belasting mag nooit hoger zijn dan de helft van de originele prijs.

Het voorstel is al goedgekeurd door de Kamer en gaat nu naar de Senaat. Maar dat is niet alles, Frankrijk wil ook reclame verbieden voor fast fashion. Dus die eindeloze stroom van Shein-advertenties op je Instagram-feed zou wel eens kunnen opdrogen.

Of België hun voorbeeld zal volgen, is onduidelijk.

Heb jij last van 'sunshine guilt'?

Chelsy Vanlerberghe-26 maart 2024 om 10:08

Het is mooi weer buiten, maar jij hebt zin om binnen te blijven en niets te doen. Na een tijdje lekker te niksen, word je overvallen door een soort van schuldgevoel: waarom ben je buiten niet van het weer aan het genieten? Als je dit gevoel kent, dan heb je waarschijnlijk last van 'sunshine guilt'. En gezien het aantal keer de term is bekeken op TikTok, lijkt het een vaak voorkomend fenomeen.

Het rotgevoel dat je krijgt wanner je een mooie dag negeert om binnen te luieren, noemt men 'sunshine guilt'. Het gevoel kan verergeren wanneer je denkt dat de rest van de wereld wél buiten van het leven aan het genieten is. Het is eigenlijk een soort van FOMO, die beïnvloed wordt door de zon.

"Het is echt prachtig weer buiten, maar ik ben moe," geeft iemand toe uit op TikTok. "Dus nu voel ik de druk om naar buiten te gaan, een wandeling te maken en te genieten van het weer nu het kan."

Ze gaat verder: "Maar nu kan ik binnen niet meer genieten, want de hele tijd denk ik dat ik eigenlijk buiten zou moeten zijn. Dus eigenlijk is mijn dag verpest."

In de reacties kan ze op veel steun rekenenen. Bijna iedereen geeft toe dat ze ook al eens met dit gevoel te maken hebben gehad.

"Sommige veelvoorkomende redenen voor dit soort schuld zijn verbonden met sociale normen of waarden, en het gevoel dat we daar niet aan voldoen," legt een therapeut uit. "Er hangt vaak een negatieve lading aan het idee van binnen relaxen of niet 'profiteren' van 'goed' weer."

Hoewel zon en sociaal contact goed voor je kunnen zijn, heeft iedereen zijn eigen behoeften. Dus als binnen blijven en reality-tv kijken is wat je op dit moment nodig hebt, is dat helemaal oké.

Ontdek meer