Ben ik verslavingsgevoelig?

Simon Smetryns-09 mei 2023 om 12:06- Foto:

MART PRODUCTION

Verslavingsgevoeligheid verwijst naar de neiging om verslaafd te raken aan bijv. alcohol, drugs, junkfood, gokken... In dit artikel bespreken we enkele van de kenmerken van verslavingsgevoeligheid en hoe je kunt herkennen of je verslavingsgevoelig bent.

Familiegeschiedenis

Een van de belangrijkste risicofactoren voor verslaving is een familiegeschiedenis van verslaving. Als je ouders, grootouders of andere familieleden verslaafd zijn aan alcohol, drugs of gokken, dan heb je zelf ook een hoger risico om verslaafd te raken. Dit komt doordat verslaving deels genetisch bepaald is en doorgegeven kan worden via familieleden.

Impulsiviteit en beloningsgevoeligheid

Mensen die impulsief zijn en een hoge beloningsgevoeligheid hebben, zijn vaak meer geneigd om verslaafd te raken. Impulsiviteit kan leiden tot het nemen van risico's en het negeren van de mogelijke gevolgen van verslavend gedrag. Mensen met een hoge beloningsgevoeligheid hebben meer kans om op zoek te gaan naar nieuwe, opwindende ervaringen, waaronder die met potentieel verslavende stoffen of gedragingen.

Stress

Stressvolle gebeurtenissen en traumatische ervaringen kunnen ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Mensen die stress ervaren kunnen op zoek gaan naar manieren om zichzelf te kalmeren of te verdoven, en verslavende stoffen of gedragingen kunnen daarvoor gebruikt worden.

Sociale omgeving

De sociale omgeving waarin iemand zich bevindt kan ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Als mensen in een omgeving zijn waarin drugsgebruik, alcoholmisbruik of ander verslavend gedrag de norm is, kan het moeilijk zijn om te weerstaan aan deze druk en niet mee te doen.

Hoe herken je dat je verslavingsgevoelig bent?

Als je je zorgen maakt dat je verslavingsgevoelig bent, zijn er een aantal signalen om op te letten:

  • Je voelt je vaak aangetrokken tot risicovol gedrag, zoals drugsgebruik, overmatig drinken, gokken of roekeloos rijden.
  • Je hebt moeite om je impulsen te beheersen, zoals het eten van junkfood, roken of online gokken.
  • Je hebt al eerder verslavingsproblemen gehad, of je hebt een familiegeschiedenis van verslaving.
  • Je ervaart veel stress of hebt traumatische ervaringen gehad die je moeilijk kan verwerken.
  • Je merkt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde beloning of kick te krijgen, wat kan wijzen op een opbouwende tolerantie voor een stof of gedrag.
  • Je hebt moeite om te stoppen met het gebruik van een stof of gedraging, zelfs als je weet dat het schadelijk is voor je gezondheid, relaties, werk of financiën.
  • Je hebt ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van een stof, zoals trillen, zweten, misselijkheid, prikkelbaarheid of angst.

Als je een of meer van deze signalen herkent, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat je verslavingsproblemen verergeren. Verslaving is iets zeer complex en gaat niet vanzelf over, maar met de juiste behandeling kan het worden beheerd en overwonnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat verslavingsgevoeligheid geen veroordeling is tot een leven van verslaving. Door bewust te zijn van je risico's en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je stappen zetten om een gezonder en evenwichtiger leven te leiden.

Er zijn verschillende organisaties in Vlaanderen die hulp bieden bij verslavingsproblemen. Hier zijn enkele opties:

  • De DrugLijn: Dit is een gratis en anonieme hulplijn waar je terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning bij problematisch middelengebruik.
  • JAC's: Jongeren Advies Centra bieden informatie en advies over verschillende onderwerpen, waaronder verslaving. JAC's zijn er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar en je kunt er terecht zonder afspraak.
  • Awel: Ook bij Awel kan je terecht als je met vragen zit. Elk gesprek is gratis en anoniem.

Het is belangrijk om te weten dat er altijd hulp beschikbaar is en dat je er niet alleen voor staat. Als je problemen ervaart met verslaving, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een van deze organisaties of bij je huisarts. Praten met vrienden, familie of leerkrachten kan ook al een goede eerste stap zijn.

Vrouw wil andere naam voor chlamydia om déze reden

Karen Luiken-30 mei 2023 om 04:25- Foto:

Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Kan chlamydia alsjeblieft een andere naam krijgen? Die oproep doet een vrouw op Reddit omdat ze haar kind dolgraag de naam van de seksueel overdraagbare aandoening zou willen geven.

“Chlamydia zou een mooie meisjesnaam zijn”, aldus de dame in kwestie op Reddit. “Ik vind het gewoon geweldig klinken. Ze zouden de soa een andere naam moten geven, zodat we deze naam eindelijk kunnen gaan gebruiken.”

De vrouw vindt dat de naam lekker bekt en legt uit waarom. Ze zou het bijvoorbeeld geweldig vinden om te kunnen zeggen: “Chlamydia, kom hier!”. Of: “Heb je je huiswerk gedaan, Chlamydia?”

Of er aan haar wens voldaan wordt, is niet bekend...

Bizar: man heeft seks met Holle Bolle Gijs in de Efteling

Dieter Blarinckx-27 mei 2023 om 16:30

Op het wereldwijde web kom je vaak de meest bizarre en ongelooflijke verhalen tegen. Zo ook dat van deze 30-jarige man die betrapt werd op seks met Holle Bolle Gijs in het Nederlandse themaperk Efteling.

Bezoekers van de Efteling zullen even vreemd opgekeken hebben toen ze afgelopen zaterdag een 30-jarige man seks zagen hebben met Holle Bolle Gijs. Hij ging flink tekeer met de iconische Efteling-held, maar werd al snel betrapt en opgepakt.

De man, afkomstig uit Almere, werd meteen ondervraagd en hij bleef zijn “relatie” met Holle Bolle Gijs verdedigen. Naar eigen zeggen had hij al “een langere tijd een relatie met Gijs”. Bij zijn vorige bezoek zou hij ruzie gekregen hebben met Holle Bolle Gijs, dus nu was het tijd voor de goedmaakseks.

Ondertussen werd hij vrijgelaten, maar mag hij nooit meer een voet binnenzetten in de Efteling. Zijn relatie met Holle Bolle Gijs zal dus op de klippen lopen…

Ontdek meer