Ben ik verslavingsgevoelig?

Simon Smetryns-09 mei 2023 om 12:06- Foto:

MART PRODUCTION

Verslavingsgevoeligheid verwijst naar de neiging om verslaafd te raken aan bijv. alcohol, drugs, junkfood, gokken... In dit artikel bespreken we enkele van de kenmerken van verslavingsgevoeligheid en hoe je kunt herkennen of je verslavingsgevoelig bent.

Familiegeschiedenis

Een van de belangrijkste risicofactoren voor verslaving is een familiegeschiedenis van verslaving. Als je ouders, grootouders of andere familieleden verslaafd zijn aan alcohol, drugs of gokken, dan heb je zelf ook een hoger risico om verslaafd te raken. Dit komt doordat verslaving deels genetisch bepaald is en doorgegeven kan worden via familieleden.

Impulsiviteit en beloningsgevoeligheid

Mensen die impulsief zijn en een hoge beloningsgevoeligheid hebben, zijn vaak meer geneigd om verslaafd te raken. Impulsiviteit kan leiden tot het nemen van risico's en het negeren van de mogelijke gevolgen van verslavend gedrag. Mensen met een hoge beloningsgevoeligheid hebben meer kans om op zoek te gaan naar nieuwe, opwindende ervaringen, waaronder die met potentieel verslavende stoffen of gedragingen.

Stress

Stressvolle gebeurtenissen en traumatische ervaringen kunnen ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Mensen die stress ervaren kunnen op zoek gaan naar manieren om zichzelf te kalmeren of te verdoven, en verslavende stoffen of gedragingen kunnen daarvoor gebruikt worden.

Sociale omgeving

De sociale omgeving waarin iemand zich bevindt kan ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Als mensen in een omgeving zijn waarin drugsgebruik, alcoholmisbruik of ander verslavend gedrag de norm is, kan het moeilijk zijn om te weerstaan aan deze druk en niet mee te doen.

Hoe herken je dat je verslavingsgevoelig bent?

Als je je zorgen maakt dat je verslavingsgevoelig bent, zijn er een aantal signalen om op te letten:

  • Je voelt je vaak aangetrokken tot risicovol gedrag, zoals drugsgebruik, overmatig drinken, gokken of roekeloos rijden.
  • Je hebt moeite om je impulsen te beheersen, zoals het eten van junkfood, roken of online gokken.
  • Je hebt al eerder verslavingsproblemen gehad, of je hebt een familiegeschiedenis van verslaving.
  • Je ervaart veel stress of hebt traumatische ervaringen gehad die je moeilijk kan verwerken.
  • Je merkt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde beloning of kick te krijgen, wat kan wijzen op een opbouwende tolerantie voor een stof of gedrag.
  • Je hebt moeite om te stoppen met het gebruik van een stof of gedraging, zelfs als je weet dat het schadelijk is voor je gezondheid, relaties, werk of financiën.
  • Je hebt ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van een stof, zoals trillen, zweten, misselijkheid, prikkelbaarheid of angst.

Als je een of meer van deze signalen herkent, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat je verslavingsproblemen verergeren. Verslaving is iets zeer complex en gaat niet vanzelf over, maar met de juiste behandeling kan het worden beheerd en overwonnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat verslavingsgevoeligheid geen veroordeling is tot een leven van verslaving. Door bewust te zijn van je risico's en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je stappen zetten om een gezonder en evenwichtiger leven te leiden.

Er zijn verschillende organisaties in Vlaanderen die hulp bieden bij verslavingsproblemen. Hier zijn enkele opties:

  • De DrugLijn: Dit is een gratis en anonieme hulplijn waar je terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning bij problematisch middelengebruik.
  • JAC's: Jongeren Advies Centra bieden informatie en advies over verschillende onderwerpen, waaronder verslaving. JAC's zijn er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar en je kunt er terecht zonder afspraak.
  • Awel: Ook bij Awel kan je terecht als je met vragen zit. Elk gesprek is gratis en anoniem.

Het is belangrijk om te weten dat er altijd hulp beschikbaar is en dat je er niet alleen voor staat. Als je problemen ervaart met verslaving, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een van deze organisaties of bij je huisarts. Praten met vrienden, familie of leerkrachten kan ook al een goede eerste stap zijn.

Je kan vanaf nu takeaway voor je huisdier bestellen met Deliveroo

Chelsy Vanlerberghe-10 september 2024 om 12:42- Foto:

by Louis-Philippe Poitras via Unsplash

Goed nieuws voor alle dierenliefhebbers! Je favoriete viervoeter kan nu ook genieten van takeaway. Deliveroo gaat namelijk samenwerken met Tom&Co, de populaire Belgische dierenspeciaalzaak. Dit betekent dat je straks hondenvoer of kattenbrokjes gewoon via Deliveroo kunt laten thuisbezorgen. Handig!

Tom&Co heeft maar liefst 262 verschillende dierenvoedingproducten in het aanbod. En tot eind september 2024 krijg je zelfs gratis levering bij een bestelling van minimaal €15. Het aanbod is nu al beschikbaar in Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge en Kortrijk, met plannen om snel naar meer steden uit te breiden. Een ideale manier om je huisdier te trakteren zonder zelf naar de winkel te moeten.

Luiz Richter, General Manager van Deliveroo België, zegt: “We zijn enthousiast om ons aanbod uit te breiden naar non-food met Tom&Co. Dit is een belangrijke stap in het bedienen van Belgische huishoudens.”

Deze soorten alcohol veroorzaken hangxiety, volgens expert

Chelsy Vanlerberghe-09 september 2024 om 15:53

We kennen het allemaal: je hebt een wilde avond gehad, maar de dag erna voel je je zo ellendig dat je niet eens onder je deken vandaan durft te komen. Ook al heb je niks gênants gedaan, toch voel je je kut. Als dit je bekend voorkomt, dan heb je waarschijnlijk te maken met hangxiety: een combinatie van een hangover en anxiety. Hoewel elke soort alcohol z’n tol eist, zeggen mentale gezondheidsexperts dat sommige dranken meer kans geven op hangxiety.

Lisa Gunn, mentale gezondheisexpert bij Nuffield Health, deelde met HuffPost waarom we ons zo voelen na het drinken en welke alcoholische dranken je beter kunt vermijden als je last hebt van hangxiety. Ze legde uit dat, hoewel alcohol in eerste instantie een kalmerend effect heeft, het later juist zorgt voor een ‘rebound-effect’ waardoor je angst toeneemt.

“Dit komt deels doordat alcohol de balans van neurotransmitters en chemische stoffen in de hersenen verstoort. Die verstoring beïnvloedt de GABA-chemicaliën, die normaal gesproken voor ontspanning zorgen, maar door alcohol juist verminderen, waardoor je meer opgewonden en angstig wordt."

Vooral sterke drank en rode wijn zijn boosdoeners. Sterke drank jaagt je alcoholniveau omhoog, wat zorgt voor rebound-angst de volgende ochtend. Rode wijn zit vol tyramine en histamines die ook je stress triggeren. Ook cocktails zijn ook een no-go als je je hoofd de volgende ochtend helder wilt houden. Door de suiker in cocktails schieten je bloedalcohol- en bloedsuikerspiegel omhoog, wat voor energierushes kan zorgen.

Gelukkig zijn er ook drankjes die iets milder zijn voor je geest, zoals bier. Lichte bieren en pils met een laag alcoholgehalte brengen minder risico's met zich mee voor je mentale gezondheid, mits je met mate drinkt.

Volgens de Priory Group, die mensen helpt met verslaving en alcoholmisbruik, kan ‘alcohol je zorgen tijdelijk verminderen, je stress verlagen en je gedachten afleiden van problemen’. Maar ‘overmatig drinken kan de volgende dag juist leiden tot meer angst’. Het kan op lange termijn zelfs je angst verergeren. Sommige mensen worden zo overweldigd door hangxiety dat ze overwegen helemaal te stoppen met drinken.

Als je nu in bed ligt met rusteloosheid, misselijkheid, een bonkend hart en zwetende handen na een avondje uit, probeer dan deze tips: drink veel water, rust uit, en eet iets simpels en lichts. Neem een ontspannend bad, maak een frisse wandeling of praat met je vrienden over je zorgen van de vorige nacht. Waarschijnlijk heb je niets gênants gedaan en had je gewoon een leuke tijd, net als iedereen.

En het allerbelangrijkste: wees niet te streng voor jezelf.

Ontdek meer