6 populaire lekkernijen die je beter vermijdt

Joyce Vander Auwera-02 april 2024 om 13:30- Foto:

Pexels: Cottonbro Studio

We hebben allemaal onze zwakte: een royale portie chocolade-ijs na een hectische dag, een blikje cola vergezeld van pizza op een vrijdagavond, of een sappige hamburger met frietjes in dat trendy nieuwe restaurant waar iedereen over praat.

Maar wat als degenen die zich bezighouden met de gezondheid van je maag en darmen je vertellen dat bepaalde lekkernijen beter vermeden kunnen worden? Hier zijn de top 6 voedingsmiddelen die maag-darmspecialisten liever overslaan:

1. Eiwitrepen

Hoewel ze vaak worden beschouwd als een gezonde keuze, vermijden artsen de sterk bewerkte varianten van eiwitrepen vanwege mogelijke bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel en gas. De repen zijn meestal sterk verwerkt en bevatten veel additieven waarvan het nut onbekend is. Artsen geven eerder de voorkeur aan natuurlijke eiwitbronnen zoals melk, pindakaas, noten of zaden.

Pexels: Towfiqu Barbhuiya

2. Steak

Het eten van rood vlees, vooral steaks en hamburgers, wordt door maag-darmartsen afgeraden vanwege het hoge verzadigde vetgehalte en het verhoogde risico op darmkanker en darmpoliepen. Als je het toch wil klaarmaken, is de hoeveelheid die je eet belangrijk: het risico op darmkanker is hoger bij degenen die meer dan 100 gram per dag consumeren.

Pexels: Skitterphoto

3. Bewerkt vlees, waaronder hotdogs

Deze lekkernijen zijn niet alleen ongezond vanwege hun hoge gehalte aan verzadigde vetten, maar zijn ook geassocieerd met een verhoogd risico op colorectale kanker. Helaas tellen ook koude vleeswaren mee: het eten van rood en bewerkt vlees, zo'n vier keer per week of vaker, wordt gekoppeld aan een verhoogd risico op dikke darmkanker van wel 20%.

Pexels: Alleksana

4. Gefrituurde vis of kip

Hoewel ze verleidelijk zijn, kunnen gefrituurde gerechten schadelijk zijn voor het darmmicrobioom, wat kan leiden tot ernstige gevolgen zoals atherosclerose (ophoping van vet en andere stoffen op de wanden van de slagaders). Op lange termijn kan deze ophoping leiden tot gevolgen zoals een hartaanval en een beroerte.

Pexels: Yanuar Putut Widjanarko

5. Frisdrank

Deze suikerhoudende dranken zijn niet alleen slecht voor je tanden en taille, maar zijn ook gekoppeld aan een verhoogd risico op diabetes, hartziekten en gastro-intestinale ongemakken zoals een opgeblazen gevoel en reflux.

Pexels: Tim Samuel

6. Wit brood en geraffineerde granen

Hoewel ze vaak een snelle energieboost bieden, zijn geraffineerde granen niet bevorderlijk voor een gezonde spijsvertering. Ze kunnen het risico op aandoeningen zoals diverticulitis verhogen, terwijl gezondere alternatieven zoals volkoren producten beter worden verdragen door het spijsverteringsstelsel. In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, worden noten, maïs en popcorn niet geassocieerd met een verhoogd risico.

Pexels: Antoni Shkraba

Maak je geen zorgen, eens af en toe zondigen zal je niet meteen op de stoep van de dokter doen belanden, maar deze zes lekkernijen staan toch niet vaak op het menu van de maag-darmspecialisten.

Reformer Pilates: iedereen doet het, maar wat is het?

Chelsy Vanlerberghe-03 december 2024 om 15:21

Als je TikTok of Instagram Reels opent, lijkt het alsof iedereen tegenwoordig aan reformer pilates doet. Van influencers tot je sporty friend: dit is de nieuwe it-workout waar mensen helemaal obsessed mee zijn. Maar wat is reformer pilates eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom lijkt het zo fancy (en een beetje intimiderend)?

Reformer pilates is een vorm van pilates waarbij je niet gewoon op een mat ligt, maar op een apparaat genaamd de reformer. Dit apparaat ziet eruit als een mix tussen een glijbaan en een martelbank (don’t worry, it’s harmless!).

Dit toestel is ontworpen door Joseph Pilates, de OG van deze hele workout. Fun fact: Joseph Pilates ontwikkelde zijn oefeningen tijdens de Eerste Wereldoorlog om gewonde soldaten te helpen herstellen. Hij gebruikte ziekenhuisbedden met veren om weerstand te creëren, en voilà: de eerste versie van de reformer was geboren! Zijn doel? Een sterke core en een gezond lichaam voor iedereen.

De moderne reformer ziet er iets minder ‘improvised’ uit, maar het principe is hetzelfde. Het toestel heeft een schuifbaar platform met veren, handvatten en een voetbar. Met behulp van de weerstand van die veren train je je hele lichaam. Je core krijgt de meeste aandacht, maar ook je armen, benen en zelfs je houding verbeteren. Het is low-impact, wat betekent dat het je gewrichten spaart, maar wél pittig is. Je spieren gaan gegarandeerd branden.

Wat is het verschil met matpilates en yoga?

Matpilates doe je, zoals de naam al verklapt, op een matje. Je gebruikt alleen je lichaamsgewicht om te trainen, terwijl reformer pilates extra weerstand geeft dankzij het toestel. Beide focussen op je core en stabiliteit, maar de reformer biedt meer variatie én uitdagingen.

En waar yoga draait om balans, flexibiliteit en vaak een spirituele touch heeft, is pilates vooral gericht op spieropbouw en kracht. Geen zonnegroeten bij pilates, maar wel stevige oefeningen voor die abs.

Waar kan ik het proberen in mijn studentenstad?

Antwerpen:

  • Studio Spice: Unieke pilatesstudio waar je je training op het ritme van muziek naar een hoger niveau tilt. De focus ligt op mat pilates in een energieke setting, maar ze bieden ook gepersonaliseerde privé reformer sessies aan voor jou (en je bestie!). Perfect voor wie zijn kracht, flexibiliteit en motivatie wil maximaliseren.
  • Rite Studios: Biedt reformer pilates aan in Antwerpen, met lessen ontworpen om je volledige potentieel te ontgrendelen door de naadloze integratie van lichaam en geest.
  • The Brick: Met behulp van een traditioneel pilates-toestel bouwt deze les aan een sterk, evenwichtig lichaam en verhoogt ze de flexibiliteit.
  • Bodyfit Pilates Studio: Biedt privé-, duo- of kleine groepslessen met persoonlijke coaching in reformer pilates.

Gent:

  • Studio Groene Vallei: Studio Groene Vallei in Gent biedt een serene omgeving voor zowel mat- als reformer pilates, met focus op persoonlijke begeleiding en ontspanning. Op woensdag en vrijdag krijg je studentenkorting.
  • Row Reformer Studio: Als dé reformer pilates studio van Gent combineren ze klassieke en hedendaagse pilates met diverse reformer en matlessen zoals sculpting, yoga en mat pilates voor een dynamische, gepersonaliseerde fitnesservaring.
  • Pilatesatelier Gent: Een huiselijke, kwalitatieve en Peak Pilates® gecertificeerde pilatesstudio in de stationsbuurt van Gent Sint-Pieters/UZ, met een hart voor de klassieke Pilates-methode.

Brussel:

  • Animo Studios: Met drie elegante fitnessstudio's in Brussel bieden ze lessen op de reformer, geïnspireerd door dansconditioneringsprincipes, met een mix van pilates en dans.
  • Mix Brussels: Biedt reformer pilates-lessen aan, naast een uitgebreide fitness en tal van andere sportlessen zoals boksen of dans, en beschikt over een wellness met zwembaden, sauna, hammam en jacuzzi.

Dus, wat denk je? Word jij de volgende pilates babe of bro? Go for it en ontdek waarom iedereen er zo fan van is!

Gymtimidation: zo kom je ervan af

Chelsy Vanlerberghe-03 december 2024 om 14:51

Je staat in de gym, gewapend met je waterfles en een cool sportoutfitje. Maar zodra je naar de toestellen kijkt, slaat de twijfel toe: "Doe ik dit wel goed? Wat als iedereen naar me kijkt?" Maak kennis met 'gymtimidation'.

Bijna iedereen voelt zich weleens onzeker in de gym, zeker als je nieuw bent. Maar dat hoeft echt geen reden te zijn om af te haken. Hier zijn een paar tips om gymtimidation als een pro te tackelen.

1. Voorbereiding is alles

Voor je überhaupt één voet in de gym zet, kan een beetje voorbereiding je een hele hoop stress besparen. Check YouTube-video’s of TikToks voor beginnersworkouts, of download een fitnessapp. Als je weet wat je wil doen, voel je je meteen een stuk zelfverzekerder.

2. Kies je moment

Geen fan van drukte? Probeer buiten de piekuren te gaan. ‘s Morgens vroeg of laat op de avond is het vaak een pak rustiger. Minder mensen = minder stress.

3. Vraag hulp (echt, ze bijten niet)

Die mensen in de gym zien er misschien mega professioneel uit, maar guess what? Ze waren ooit ook beginners. Heb je geen idee hoe je een toestel moet gebruiken? Vraag het gewoon aan een medewerker. Dat is letterlijk hun job.

4. Focus op jezelf

Kijk niet naar wat anderen doen – jij bent hier voor jouw eigen progress. Plus, de meeste mensen zijn te druk bezig met hun eigen workout om naar jou te kijken. Die gespierde dude bij de bench? Hij is waarschijnlijk te druk bezig met zichzelf te bewonderen in de spiegel om jou te zien. Zet je hoofdtelefoon op en tune iedereen uit.

5. Ga samen met een gym buddy

Samen sporten = dubbel zoveel fun. Neem een vriend(in) mee en steun elkaar. Plus, je hebt altijd iemand om awkward momenten mee weg te lachen.

6. Fake it ‘til you make it

Confidence is key. Loop rond alsof je precies weet wat je doet, zelfs als je net hebt opgezocht wat 'deadlift' betekent. Voor je het weet, voelt het écht zo.

De gym is er voor iedereen, ongeacht je fitnesslevel of ervaring. Remember: iedereen begon ooit ergens, ook die persoon die nu 100 kilo squat alsof het niks is. Dus geef jezelf wat tijd en credit.

Ontdek meer