6 populaire lekkernijen die je beter vermijdt

Joyce Vander Auwera-02 april 2024 om 13:30- Foto:

Pexels: Cottonbro Studio

We hebben allemaal onze zwakte: een royale portie chocolade-ijs na een hectische dag, een blikje cola vergezeld van pizza op een vrijdagavond, of een sappige hamburger met frietjes in dat trendy nieuwe restaurant waar iedereen over praat.

Maar wat als degenen die zich bezighouden met de gezondheid van je maag en darmen je vertellen dat bepaalde lekkernijen beter vermeden kunnen worden? Hier zijn de top 6 voedingsmiddelen die maag-darmspecialisten liever overslaan:

1. Eiwitrepen

Hoewel ze vaak worden beschouwd als een gezonde keuze, vermijden artsen de sterk bewerkte varianten van eiwitrepen vanwege mogelijke bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel en gas. De repen zijn meestal sterk verwerkt en bevatten veel additieven waarvan het nut onbekend is. Artsen geven eerder de voorkeur aan natuurlijke eiwitbronnen zoals melk, pindakaas, noten of zaden.

Pexels: Towfiqu Barbhuiya

2. Steak

Het eten van rood vlees, vooral steaks en hamburgers, wordt door maag-darmartsen afgeraden vanwege het hoge verzadigde vetgehalte en het verhoogde risico op darmkanker en darmpoliepen. Als je het toch wil klaarmaken, is de hoeveelheid die je eet belangrijk: het risico op darmkanker is hoger bij degenen die meer dan 100 gram per dag consumeren.

Pexels: Skitterphoto

3. Bewerkt vlees, waaronder hotdogs

Deze lekkernijen zijn niet alleen ongezond vanwege hun hoge gehalte aan verzadigde vetten, maar zijn ook geassocieerd met een verhoogd risico op colorectale kanker. Helaas tellen ook koude vleeswaren mee: het eten van rood en bewerkt vlees, zo'n vier keer per week of vaker, wordt gekoppeld aan een verhoogd risico op dikke darmkanker van wel 20%.

Pexels: Alleksana

4. Gefrituurde vis of kip

Hoewel ze verleidelijk zijn, kunnen gefrituurde gerechten schadelijk zijn voor het darmmicrobioom, wat kan leiden tot ernstige gevolgen zoals atherosclerose (ophoping van vet en andere stoffen op de wanden van de slagaders). Op lange termijn kan deze ophoping leiden tot gevolgen zoals een hartaanval en een beroerte.

Pexels: Yanuar Putut Widjanarko

5. Frisdrank

Deze suikerhoudende dranken zijn niet alleen slecht voor je tanden en taille, maar zijn ook gekoppeld aan een verhoogd risico op diabetes, hartziekten en gastro-intestinale ongemakken zoals een opgeblazen gevoel en reflux.

Pexels: Tim Samuel

6. Wit brood en geraffineerde granen

Hoewel ze vaak een snelle energieboost bieden, zijn geraffineerde granen niet bevorderlijk voor een gezonde spijsvertering. Ze kunnen het risico op aandoeningen zoals diverticulitis verhogen, terwijl gezondere alternatieven zoals volkoren producten beter worden verdragen door het spijsverteringsstelsel. In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, worden noten, maïs en popcorn niet geassocieerd met een verhoogd risico.

Pexels: Antoni Shkraba

Maak je geen zorgen, eens af en toe zondigen zal je niet meteen op de stoep van de dokter doen belanden, maar deze zes lekkernijen staan toch niet vaak op het menu van de maag-darmspecialisten.

Is 'oatzempic' hét wondermiddel om af te vallen?

Chelsy Vanlerberghe-09 april 2024 om 09:32- Foto:

No Revisions via Unsplash

Het drankje 'oatzempic' is dé nieuwe hype op TikTok. Het afslankdrankje is een verwijzing naar 'ozempic', het diabetesmedicijn dat ook gebruikt wordt om snel af te vallen. Volgens TikTokkers is het een wondermiddel om snel kilo's kwijt te raken.

Het drankje bestaat uit havermout (oats), limoensap en water. Als je het op een lege maag drinkt, zou het je hongergevoel wegnemen waardoor je snel afvalt. Het is een trend op TikTok, met meer dan 1.700 vieo's onder de hashtag #Oatzempic. TikTok-gebruikers nemen deel aan de #Oatzempicchallenge die 30 dagen duurt, en sommigen beweren dat het je kan helpen om in twee maanden 15 kilo af te vallen.

'Oatzempic' niet hetzelfde is als het diabetesmedicijn Ozempic. Ozempic kan helpen bij afvallen door het spijsverteringsproces te vertragen, maar 'Oatzempic' doet dat niet op dezelfde manier. Het drankje drinken kan je eigenlijk vergelijken met een kom havermout eten. Havermout zit vol met vezels en koolhydraten die je een vol gevoel geven en je eetlust verminderen.

Als je het wilt proberen, kun je dat gerust doen. Volgens diëtisten kan het geen kwaad, zolang je daarnaast ook een gezonde levensstijl hanteert. Gewicht verliezen gaat niet snel en gemakkelijk, dus verwacht geen wonderen. Een crashdieet werkt meestal niet in the long run. Het draait om een gezonde en gevarieerd eten gedurende de hele dag, niet alleen bij één maaltijd.

Studie onthult: ventileren vermindert woede niet

Joyce Vander Auwera-03 april 2024 om 12:30- Foto:

Pexels: Keira Burton

In een wereld waar 'rage rooms' floreren en het vernielen van voorwerpen deel lijkt uit te maken van ontspannende therapie, komt er een verrassende wending uit een recent onderzoek: het uiten van woede helpt niet om je echt kalm te krijgen.

Jarenlang hebben we geleerd dat het uiten van onze opgekropte emoties, vooral woede, als een soort release werkt. Maar onderzoekers van de Ohio University hebben nu een bom gedropt door te beweren dat het uiten van woede eigenlijk tot meer boosheid kan leiden.

Het onderzoek, gebaseerd op een analyse van 154 studies over woede, wees uit dat het ventileren van woede weinig tot geen effect heeft. "Het is tijd om de mythe te doorbreken dat het afblazen van stoom de beste manier is om met woede om te gaan", zegt communicatiewetenschapper Brad Bushman.

Don't panic. Er is licht aan het einde van de tunnel. De sleutel tot het in toom houden van woede ligt in het verminderen van fysiologische opwinding. Dus in plaats van te schreeuwen of iets te slopen, blijken kalmerende activiteiten zoals yoga de ware sleutel te zijn tot het bedwingen van woede-uitbarstingen.

De volgende keer dat woede je overweldigt, zoek innerlijke rust in plaats van je toevlucht te nemen tot destructieve acties. Het is niet alleen beter voor jou, maar ook voor je omgeving.