Hoe alcohol je vetverbranding saboteert (en wat je eraan kan doen)

Chelsy Vanlerberghe-03 juli 2024 om 13:08

Alcohol is niet alleen slecht voor je lever en je portemonnee na een wilde avond, het heeft meer invloed op je lichaam dan je denkt. Vooral als het gaat om vetverbranding, kan alcohol een echte spelbreker zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam stopt met vet verbranden.

Het zit zo: je lichaam ziet alcohol als een gif. Als je lichaam alcohol binnenkrijgt, heeft het geen idee wat het ermee moet doen behalve het afbreken. Daarom gaat je lichaam er alles aan doen om alcohol te verwijderen uit je systeem. Dit proces heeft de hoogste prioriteit, waardoor andere processen, zoals vetverbranding, even op een laag pitje staan. Dus terwijl jouw lichaam druk bezig is met het verwerken van die shotjes en cocktails, stopt het tijdelijk met het verbranden van vet.

En dan hebben we het nog niet eens over de extra calorieën die alcohol met zich meebrengt. Een biertje hier, een shotje daar - voor je het weet, heb je flink wat calorieën binnen. En die calorieën worden sneller opgeslagen als vet, vooral rond je buik.

Maar dat betekent niet dat je je sociale leven moet opgeven! Hier zijn een paar tips om je gezondheidsdoelen te bereiken zonder je plezier te verliezen:

  • Wissel af met water: Drink tussen je alcoholische drankjes door een glas water. Het helpt niet alleen om je lichaam gehydrateerd te houden, maar vertraagt ook de snelheid waarmee je alcohol drinkt.
  • Kies bewust: Ga voor drankjes met minder suiker. Zoek naar opties met minder calorieën en suikers, zoals vodka met bruiswater en een schijfje citroen.
  • Balans is key: Geniet, maar met mate. Probeer jezelf te beperken tot een paar drankjes per keer en sla af en toe een avondje over.
  • Beweeg: Zorg ervoor dat je actief blijft. Beweging helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar kan ook helpen om je metabolisme na een avondje uit weer op gang te brengen.

Met deze Hinge-hack refresh jij je feed

Chelsy Vanlerberghe-05 december 2024 om 15:57

Kom jij ook elke keer dezelfde mensen tegen op Hinge? Het voelt soms alsof je een eindeloze loop van net-niet-types swipet. Gelukkig is er een truc gevonden om je feed een stevige reset te geven. Nieuwe gezichten, betere matches, en wie weet… dé klik waar je op wacht.

Hinge werkt toch wat anders dan de klassieke datingapps. Hier draait alles rond jouw voorkeuren. Sportfanaat? Dan krijg je gym bro's en pilates princesses in je feed. Geen fan van rokers? Die zie je simpelweg niet. Handig, toch?

Maar… dat algoritme kan na een tijdje een beetje saai worden. Als je altijd hetzelfde type te zien krijgt, kan je dat snel beu raken. Gelukkig hebben we een hack waardoor je feed weer fris en vol verrassingen wordt, zonder dat je je matches verliest.

Zo reset je je Hinge-algoritme:

  1. Open Hinge en ga naar je instellingen.
  2. Scroll helemaal naar beneden tot je de opties ziet om je account te pauzeren of verwijderen.
  3. Klik erop. Geen paniek, je account blijft gewoon bestaan.

Hinge denkt nu dat je de app wilt verlaten en dat willen ze natuurlijk niet laten gebeuren. Ze komen met een pop-up om je te overtuigen te blijven. Kies in dat scherm dat je niet tevreden bent met je ervaring en selecteer de optie om je feed te verversen. Ta-daa! Een paar minuutjes later heb je een compleet vernieuwde feed. Nieuwe gezichten, nieuwe energie, en misschien eindelijk iemand waar je écht voor wilt swipen.

Welke alcohol je beter (niet) drinkt om ‘hangxiety’ te vermijden

Chelsy Vanlerberghe-05 december 2024 om 09:04

We kennen het allemaal: een topavond, maar je wordt wakker met een knoop in je maag. Wat heb je gezegd? Wat heb je gedaan? Misschien niets gênants, maar toch voel je je anxious. Dat heet 'hangxiety'. Maar niet alle alcohol is even slecht. Hier is wat je beter niet drinkt als je die vervelende 'hangxiety' wilt vermijden.

Niet alle drank is even slecht voor je mentale staat de ochtend erna. Sommige opties zijn oké, terwijl andere je hartslag en hoofd helemaal gek maken. Volgens neuropsychofarmacoloog professor David Nutt, die erover sprak met National Geographic, veroorzaakt zelfs een kleine hoeveelheid alcohol veranderingen in je hersenen. Bij grotere hoeveelheden kan dat leiden tot angstgevoelens.

Hoe komt het dat alcohol je anxiety geeft?

  • Stress overload: Je cortisol (stresshormoon) stijgt, samen met je bloeddruk en hartslag. Gevolg: je voelt je extra onrustig.
  • Uitdroging: Alcohol maakt je dorstig, want het laat je meer plassen. Uitdroging maakt je moe, dizzy én anxious.
  • Dopamine drop: Je "happy hormone" zakt tijdens een kater, wat je humeur ook niet helpt.

Fun fact: Je brein compenseert tijdens het drinken al door je wakker te houden. De volgende ochtend gaat dat door, waardoor je hart sneller slaat en je je extra gestrest voelt. Professor Nutt vertelde aan The Telegraph dat deze effecten pas verdwijnen als je hersenen weer in balans zijn.

Wat drink je dan beter wél?

  • Bier: Bier krijgt vaak de schuld van de “beer blues,” maar het is eigenlijk een goede optie. Professor Nutt legt uit aan The Telegraph dat bier vroeger zelfs werd gedronken om gehydrateerd te blijven. Het vult meer dan andere dranken, waardoor je er vaak minder van drinkt. Alcoholvrij of alcoholarm bier? Nog beter!
  • Hard seltzer: Dranken zoals White Claw zijn populair dankzij hun lage caloriegehalte, maar ze hebben ook een ander voordeel: minder alcohol en minder congeneren (stoffen die je kater erger maken). Dr. Scott Braunstein vertelde aan Bumble dat hard seltzers minder van deze stoffen bevatten dan bijvoorbeeld rode wijn, brandy of whiskey.

Wat kan je beter skippen?

  • Brandy en whiskey: Deze dranken worden gerijpt in vaten, wat ze meer smaak en complexiteit geeft. Maar dat maakt ze ook schadelijker. “Complexe alcoholen, die krachtiger zijn dan gewone alcohol, zorgen voor meer aanpassingen in de hersenen. Hierdoor word je sneller dronken en krijg je hevigere katers en meer angstgevoelens,” legt professor Nutt uit.
  • Rode wijn: Slechter dan witte wijn, omdat het tyramine en histamines bevat, stoffen die angstgevoelens kunnen triggeren.

Ontdek meer