Slechte slaper? Deze 7 voedingsmiddelen moet je vermijden!

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2024 om 13:04- Foto:

KoolShooters via Pexels

Als je problemen hebt met slapen, moet je misschien eens kijken naar wat je eet en drinkt voordat je gaat slapen. Er zijn namelijk bepaalde dingen die je beter kunt vermijden als je een goede nachtrust wilt krijgen.

1. Spicy food

Als je als avondeten een bord hete kippenvleugels of een kom curry naar binnen werkt, kan dat voor slaapproblemen zorgen. Het eten van pittig voedsel 's avonds kan de zuurgraad in je maag verhogen, wat kan leiden tot zuurbranden. Daarnaast stimuleert pittig eten je hersenen, waardoor je moeilijker in slaap valt.

2. Pizza (maar eigenlijk alles met tomatensaus)

Ook tomatensaus is een trigger voor zuurbranden. Dus als je 's avonds pizza of spaghetti eet, loop je het risico om 's nachts wakker te liggen. Over het algemeen is het slimst om voedsel met veel zout en vet (zoals pizza pepperoni) drie uur voor het slapengaan te vermijden.

3. Hamburgers

Je lichaam heeft, net als bij pizza, bij hamburgers veel tijd nodig om het te verteren. Een grote, sappige hamburger kan je dus lang wakker houden, vooral als er veel ketchup op zit.

4. IJs

Als je moeite hebt met slapen, is het beter om geen ijs als dessert te nemen. De suiker kan je bloedsuikerspiegel laten schommelen, maagproblemen veroorzaken en je alert houden bij het naar bed gaan, waardoor je niet kunt ontspannen.

Vooral chocoladeijs is hier de boosdoener. Want chocolade bevat cafeïne, wat je wakker houdt. Chocoladeijs is dankzij het hoge vet-, suiker- én cafeïnegehalte een drievoudige klap als het gaat om je slaap.

5. Melk

In films, tv-shows en kinderboeken krijgen kinderen vaak een glas melk voor het slapengaan, maar in het echte leven verstoort melk je nachtrust. Ook melk kan zuurbranden veroorzaken en leiden tot spijsverteringsproblemen. Dit is gelukkig enkel het geval bij koemelk, dus een glaasje plantaardige melk voor het slapengaan is geen probleem.

6. Vitaminewater

De meeste mensen weten wel dat cafeïne je slaap kan verstoren, maar niet iedereen beseft dat ze soms toch cafeïne binnenkrijgen. Bepaalde fancy watermerken, zoals Vitaminewater, kunnen tot 50 milligram cafeïne bevatten.

7. Pepermunt

Het eten van een muntje lijkt misschien wel onschuldig, maar kan net zoals vele andere dingen op deze lijst zuurbranden veroorzaken.

Maar geen paniek, er zijn ook goede alternatieven! Kies bijvoorbeeld voor voedingsmiddelen met complexe koolhydraten, vezels en magere eiwitten zoals groenten, volkoren granen, bonen, gevogelte en vis. Deze zijn veel beter voor je nachtrust.

Dus, voordat je naar die chickenwings grijpt, denk eens na of het het waard is om morgen vermoeid wakker te worden.

Waarom er zoveel seks is tussen atleten tijdens de Olympische Spelen

Chelsy Vanlerberghe-26 juli 2024 om 14:16- Foto:

Luca dugaro via Unsplash

Sport, medailles, blessures, miljoenen kijkers van over de hele wereld en een heleboel seks. Dat zijn de ingrediënten voor de Olympische Spelen.

Terwijl de atleten zich klaarmaken in het Olympisch Dorp in Parijs, is het goed mogelijk dat er 'Temptation Island'-achtige taferelen plaatsvinden.

Ja, terwijl velen van ons de Spelen zien als een paar weken vol competitie, draait het bij de atleten niet alleen om wedstrijdspanning, maar ook om seksuele spanning. Sinds de jaren '80 krijgen de atleten condooms aan het begin van de Olympische Spelen om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven tijdens hun avonturen.

Ex-Olympiër Susen Tiedtke vertelde aan de New York Post dat seks op het evenement 'onvermijdelijk is, ongeacht wat'. De Duitse voormalige verspringster nam deel aan de Spelen in 1992 en 2000 en weet dus precies hoe het eraan toe gaat. Ze zei: “De atleten zijn op hun fysiek hoogtepunt tijdens de Olympische Spelen. Wanneer de competitie voorbij is, willen ze hun energie loslaten.”

En wat is een betere manier om die energie los te laten dan met een goede vrijpartij met iemand anders die ook in topvorm is?

Seksexpert en relatietherapeut Tammy Nelson gaf ook een iets meer officiële verklaring: “Met de juiste hoeveelheid anticipatie kunnen adrenaline en dopamine stress onderdrukken en zelfs negatieve gedachten en gevoelens van schuld en stress verminderen. Het kan bijdragen aan een verhoogd bewustzijn van onze gevoelens en onze seksuele verlangens intensiveren."

Met een boost in zelfvertrouwen en verhoogde adrenaline na een goede wedstrijd, voelen atleten zich natuurlijk behoorlijk goed. Het is dus niet zo verrassend dat er zoveel seks in de lucht hangt op een plek vol met mensen die op hun best zijn, hun best doen en de beste zijn.

Nelson voegde ook toe: “Hormonen zoals serotonine, epinefrine en dopamine zijn hersenchemicaliën die invloed hebben op het seksueel verlangen en seksuele opwinding.”

Bovendien trekken de Olympische Spelen atleten van over de hele wereld aan, waardoor het een beetje op een real life dating app lijkt. “Seksuele variëteit kan de afgifte van adrenaline, dopamine en andere chemicaliën die bijdragen aan sensatie en avontuur verhogen en kan voor sommigen de zoektocht naar seks belonender maken", merkt de expert op.

Hoeveel seks is normaal voor een koppel? Dokter legt uit

Chelsy Vanlerberghe-26 juli 2024 om 13:01

Ben je in een relatie en vraag je je af of jullie seksleven wel bij de norm past? Maak je je soms zorgen dat andere koppels misschien veel meer seks hebben dan jullie? Misschien vraag je je af hoeveel seks normaal is en of je het goed doet. Gelukkig zijn er experts die je er meer over kunnen vertellen.

Op de Diary of a CEO Podcast sprak urologe en bekkenchirurg Dr. Rena Malik over hoevaak een koppel gemiddeld seks heeft:
"Er is geen ideaal aantal, maar als je kijkt naar studies met veel mensen, blijkt dat stellen gemiddeld ongeveer één keer per week seks hebben." Maar ze benadrukt dat dat cijfers kan verschillen van persoon tot persoon. De waarheid is, hoeveel seks je hebt, is minder belangrijk dan hoe goed die seks is. Dus als je één keer per maand geweldige seks hebt, kan dat beter zijn dan vier keer per maand middelmatige seks.

"Er is geen 'juiste' hoeveelheid seks. Het gaat erom wat voor jullie goed voelt. Focussen op een bepaald aantal keren seks kan juist slecht zijn, omdat je dan denkt: 'Ik moet deze week seks hebben'", legt ze uit.

Dr. Malik waarschuwt dat als je je seksleven gaat zien als een cijferkwestie, je de lol er juist uit haalt. Je partner vragen om seks omdat je een wekelijks doel moet halen, is echt niet de beste manier om in the mood te komen. Het draait allemaal om de kwaliteit en de verbinding die jullie hebben tijdens die momenten samen.

Dus, gooi die wekelijkse targets en vergelijkingen overboord. Richt je in plaats daarvan op het genieten van elkaars gezelschap en het hebben van geweldige, intieme momenten.

Ontdek meer