Stress? Met deze truc kalmeer je binnen de vijf minuten

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2024 om 12:20- Foto:

Christian Erfurt via Unsplash

Stel je voor: je hebt een stressvolle dag gehad, je bent moe, je broers of zussen maken ruzie, en je voelt je alsof je hoofd op ontploffen staat. Hoe top zou het zijn als je een magische formule had om snel te kalmeren? Goed nieuws! Er is namelijk een truc, en die wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek toont aan dat verschillende emoties worden geassocieerd met verschillende ademhalingspatronen en, hier is het belangrijke, wanneer je je ademhaling verandert, kun je je emoties veranderen.

Ademhaling is dus key. Het beïnvloedt niet alleen hoe je je voelt, maar ook je fysieke gezondheid en cognitieve functies. Door je ademhaling te vertragen, vooral bij het uitademen, kun je je hartslag verlagen en op die manier dus kalmeren.

Dus, de volgende keer dat je je gestresseerd voelt, probeer dan deze oefening:
Adem in tot vier tellen, tot je longen vol zijn, en adem dan langzaam uit tot zes of acht tellen. Doe dit vijf minuten lang met je ogen gesloten en voel hoe je tot rust komt.

Is 'oatzempic' hét wondermiddel om af te vallen?

Chelsy Vanlerberghe-09 april 2024 om 09:32- Foto:

No Revisions via Unsplash

Het drankje 'oatzempic' is dé nieuwe hype op TikTok. Het afslankdrankje is een verwijzing naar 'ozempic', het diabetesmedicijn dat ook gebruikt wordt om snel af te vallen. Volgens TikTokkers is het een wondermiddel om snel kilo's kwijt te raken.

Het drankje bestaat uit havermout (oats), limoensap en water. Als je het op een lege maag drinkt, zou het je hongergevoel wegnemen waardoor je snel afvalt. Het is een trend op TikTok, met meer dan 1.700 vieo's onder de hashtag #Oatzempic. TikTok-gebruikers nemen deel aan de #Oatzempicchallenge die 30 dagen duurt, en sommigen beweren dat het je kan helpen om in twee maanden 15 kilo af te vallen.

'Oatzempic' niet hetzelfde is als het diabetesmedicijn Ozempic. Ozempic kan helpen bij afvallen door het spijsverteringsproces te vertragen, maar 'Oatzempic' doet dat niet op dezelfde manier. Het drankje drinken kan je eigenlijk vergelijken met een kom havermout eten. Havermout zit vol met vezels en koolhydraten die je een vol gevoel geven en je eetlust verminderen.

Als je het wilt proberen, kun je dat gerust doen. Volgens diëtisten kan het geen kwaad, zolang je daarnaast ook een gezonde levensstijl hanteert. Gewicht verliezen gaat niet snel en gemakkelijk, dus verwacht geen wonderen. Een crashdieet werkt meestal niet in the long run. Het draait om een gezonde en gevarieerd eten gedurende de hele dag, niet alleen bij één maaltijd.

Studie onthult: ventileren vermindert woede niet

Joyce Vander Auwera-03 april 2024 om 12:30- Foto:

Pexels: Keira Burton

In een wereld waar 'rage rooms' floreren en het vernielen van voorwerpen deel lijkt uit te maken van ontspannende therapie, komt er een verrassende wending uit een recent onderzoek: het uiten van woede helpt niet om je echt kalm te krijgen.

Jarenlang hebben we geleerd dat het uiten van onze opgekropte emoties, vooral woede, als een soort release werkt. Maar onderzoekers van de Ohio University hebben nu een bom gedropt door te beweren dat het uiten van woede eigenlijk tot meer boosheid kan leiden.

Het onderzoek, gebaseerd op een analyse van 154 studies over woede, wees uit dat het ventileren van woede weinig tot geen effect heeft. "Het is tijd om de mythe te doorbreken dat het afblazen van stoom de beste manier is om met woede om te gaan", zegt communicatiewetenschapper Brad Bushman.

Don't panic. Er is licht aan het einde van de tunnel. De sleutel tot het in toom houden van woede ligt in het verminderen van fysiologische opwinding. Dus in plaats van te schreeuwen of iets te slopen, blijken kalmerende activiteiten zoals yoga de ware sleutel te zijn tot het bedwingen van woede-uitbarstingen.

De volgende keer dat woede je overweldigt, zoek innerlijke rust in plaats van je toevlucht te nemen tot destructieve acties. Het is niet alleen beter voor jou, maar ook voor je omgeving.

Ontdek meer

Celebrate with us!

Deze celebs verjaren binnenkort!

  • 22/04 Jonatan Medart
  • 24/04 Sam Fender
  • 25/04 Ender Scholtens
  • 27/04 Lizzo
  • 29/04 Sarah Bossuwe
#TAGMAGcelebrates