TAGMAG

Vlaamse 'The Social House' komt terug!

Dieter Blarinckx-18 september 2021 om 08:44

Na alle controverse rond de eerste afleveringen van ‘The Social House’ dacht iedereen dat het over en uit was met de Vlaamse variant van dit format, maar think again. Er komt wel degelijk een tweede seizoen. Dat werd zopas bevestigd door het productiehuis achter de show, Wünderbaar.

Het eerste seizoen werd vreselijk onthaald en moest er zelfs vroegtijdig de stekker uittrekken nadat de deelnemers en hun familie doodsbedreigingen kregen. Ook besliste enkele deelnemers zelf om zich te distantiëren van het programma. Het was een ongelukkige timing, zo midden in de coronapandemie.

In ‘The Social House’ zitten acht Vlaamse influencers gedurende twee weken samen opgesloten in één huis. Daar maken ze dan samen content en doen ze leuke challenges. De acht influencers van het eerste seizoen waren Steffi Mercie, Jonatan Medart, Flo Windey, Elias Verwilt, Sarah Bossuwé, Michael Amani, Stien Edlund en Gerben Tuerlinckx.

Maar nu wil Wünderbaar het concept nog een kans geven: “We willen niet toegeven aan de online haat. Ons plan is om de pijnpunten aan te pakken en extra aandacht te geven aan de kritiek rond diversiteit, corona en mentale gezondheid, zodat we sterker terugkomen. Zo zullen er meer diverse gasten komen en gaan we de kijkers meer betrekken.”

Welke nieuwe gezichten en wanneer we het tweede seizoen net mogen verwachten, is helaas nog niet bekend.

Dit is waarom veel jongeren verslaafd zijn aan datingapps

Brecht Roelants-02 mei 2025 om 09:16

Datingapps zijn dé place to be om nieuwe mensen te leren kennen. Maar waarom blijven sommigen eindeloos swipen? Nieuw onderzoek legt een link tussen psychologische kwetsbaarheden en het soms problematische gebruik van apps zoals Tinder en Bumble.

Uit een studie gepubliceerd in Computers in Human Behavior blijkt dat jongeren die kampen met sociale angst, uiterlijksonzekerheid of angst voor afwijzing, vaker datingapps als ‘veilig’ alternatief zien om connecties te maken. Ze vinden het makkelijker om zichzelf online te presenteren dan face-to-face.

De onderzoekers onderzochten meer dan 5.400 jongeren en ontdekten dat wie gevoeliger is voor afwijzing, ook meer risico loopt om datingapps op een ongezonde manier te gebruiken. Het idee dat apps helpen om relaties op te bouwen en jezelf beter te laten overkomen, zorgt ervoor dat sommigen bijna uitsluitend nog online contacten zoeken.

"Jongeren die onzeker zijn over hun uiterlijk of sociale skills, voelen zich extra kwetsbaar voor afwijzing. Datingapps lijken hen in eerste instantie te helpen, maar kunnen uiteindelijk leiden tot problematisch gebruik," stellen de onderzoekers.

Wat ook opviel: hoe meer iemand dacht dat datingapps hun sociale leven verbeteren, hoe groter de kans dat ze echte sociale interacties gingen vermijden. Volgens de onderzoekers zouden datingapps in de toekomst beter rekening kunnen houden met deze valkuilen en functies kunnen toevoegen die mentale gezondheid ondersteunen.

Dit is waarom de Ice Bucket Challenge terug is

Chelsy Vanlerberghe-28 april 2025 om 12:05

Weet je nog, die zomer van 2014 waarin iedereen, van je buurjongen tot Taylor Swift, zichzelf natgooide met ijskoud water voor ALS? De Ice Bucket Challenge was toen een gigantische hit, haalde wereldwijd miljoenen op en zorgde voor een enorme bewustwording rond de spierziekte. Fast forward naar 2025: de Ice Bucket Challenge is terug, maar deze keer draait alles rond mentale gezondheid.

Studenten van de University of South Carolina hebben de challenge terug in het leven geroepen, maar nu met een ander doel. Hun versie, #SpeakYourMIND, vraagt aandacht voor mentale gezondheid en werd opgestart ter nagedachtenis aan een student die zichzelf van het leven beroofde.

Net als vroeger is het idee simpel: pak een emmer, vul ‘m met ijswater, laat je natgooien, film het en post op socials. Vergeet niet de donatielink naar Active Minds, een jongerenorganisatie voor mentale gezondheid, erbij te zetten. En tag drie vrienden die ook de kou durven te trotseren.

Wade Jefferson, de student die dit allemaal in gang zette, zegt: “We wilden diezelfde kracht van de originele Ice Bucket Challenge gebruiken om iets te doen voor mentale gezondheid. Het is bizar om te zien hoe snel het groeit."

Maar niet iedereen is enthousiast. Sommige mensen vinden dat deze nieuwe actie afbreuk doet aan het oorspronkelijke doel, omdat de pijn van ijskoud water bedoeld was om ALS voelbaar te maken. Maar de #SpeakYourMIND challenge laat zich niet tegenhouden, er is al bijna 300.000 dollar ingezameld voor mentale hulp.

Ook in Vlaanderen springt iedereen massaal mee op de kar. Influencers zoals KassaTicket hebben hun eigen draai aan de challenge gegeven. In zijn video roept hij niet alleen op om mee te doen, maar vraagt hij ook extra aandacht voor Belgische organisaties die jongeren ondersteunen op vlak van mentale gezondheid. zoals Awel en Te Gek?!

Ontdek meer