Social media moet ons verbinden, maar volgens nieuw onderzoek maakt het ons juist steeds eenzamer. Of je nu non-stop scrollt of actief post, beide vormen van gebruik blijken volgens deze studie bij te dragen aan een groeiend gevoel van isolatie.
Een grote langetermijnstudie uit Nederland wijst uit dat zowel passief (scrollen en kijken) als actief (posten en reageren) socialmediagebruik over de jaren heen samengaat met meer gevoelens van eenzaamheid. En dat is opvallend, want vooral actief gebruik werd lang gezien als een manier om sociaal contact te versterken.
De onderzoekers volgden bijna 7.000 mensen gedurende negen jaar en ontdekten dat meer tijd op socials doorbrengen gelinkt is aan meer eenzaamheid. Zelfs wie actief postte en reageerde, bleek zich op termijn eenzamer te voelen.
“Onze resultaten bevestigen mijn vermoeden dat social media een slechte vervanger is voor face-to-face interactie,” zegt professor James A. Roberts. “Dit wordt een maatschappelijk probleem, zeker bij jongere generaties die enorm veel tijd online spenderen.”
Wat het extra complex maakt: het lijkt een vicieuze cirkel. Wie zich eenzaam voelt, grijpt sneller naar social media. Maar dat gebruik versterkt die gevoelens weer. Ook platforms met shortform video’s zoals TikTok en Reels zouden het probleem volgens de onderzoekers erger maken door hun hoge verslavingsgraad.
Social media laat ons voortdurend zien wat we missen of waar we niet bij waren. En veel van dat scrollen doen we alleen. De conclusie van de studie? Social media maakt zijn belofte niet waar. In plaats van ons dichter bij elkaar te brengen, duwt het ons juist verder uit elkaar.
Een 24-jarige skydiver is afgelopen weekend om het leven gekomen tijdens een sprong in de Zwitserse Alpen. Dat meldt de lokale politie volgens verschillende media.
Liam Byrne, de man in kwestie, maakte zaterdag met twee anderen een sprong van ongeveer 2400 meter van de Gitschenberg in Zwitserland. Door nog onbekende reden week Liam af van zijn geplande koers en kwam hij op een rotsformatie terecht. Hij overleefde dat niet. De twee anderen zijn wel veilig geland.
De 24-jarige man stond bekend als wingsuit-vlieger en droeg tijdens zijn sprongen een speciaal pak waarmee hij in de lucht kon opstijgen. Ruim 4000 keer ging dat goed, maar afgelopen weekend werd zijn grote passie hem fataal.
Dit is hoeveel mensen aan hun ex denken tijdens masturbatie
Denk jij soms aan je ex tijdens het masturberen? You're not alone. Uit een nieuwe bevraging van het seksspeeltjesmerk Ohdoki blijkt dat 76% van de mannen en 59% van de vrouwen tijdens solo-plezier terugdenkt aan een vroegere vlam. Jep, exen blijken dus verrassend vaak nog een hoofdrol te spelen in onze fantasieën.
Maar voor je je daar raar of ongemakkelijk over voelt: seksuoloog Kristie Overstreet stelt gerust. In een interview met The Everygirl legt ze uit dat terugdenken aan een ex niet per se negatief is. “Als je single bent, kan het een gezonde manier zijn om terug te kijken op wat fijn was in een vorige relatie,” zegt ze. En als je een nieuwe relatie hebt? “Dan kan het net een manier zijn om je fantasie aan te wakkeren en je huidige seksleven een boost te geven.”
Volgens klinisch psychologe Pamela Stephenson Connolly zijn ‘verboden’ herinneringen aan ex-partners voor veel mensen gewoon extra spannend. Geen rocket science: wat niet meer mag, is soms extra hot in je hoofd.
Maar niet iedereen zit in hun hoofd bij een ex. 29% van de ondervraagden verkiest masturbatie boven seks met een partner. Waarom? Simpel: je weet exact wat je fijn vindt, hoe snel, hoe hard en hoelang.
Toch is het volgens experts belangrijk om niet te afhankelijk te worden van zelfbevrediging: “Als je enkel nog op je eigen manier tot een orgasme komt, kan seks met een partner minder bevredigend worden. Dan is het tijd voor een open gesprek, ook buiten de slaapkamer.”
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 01/07 Veerle Dejaeger
- 01/07 Nathan Bouts
- 02/07 DJ Manuals
- 02/07 Manuals
- 02/07 Margot Robbie