9 ultieme tips tegen stress tijdens de examens!

Simon Smetryns-15 mei 2023 om 06:00- Foto:

Tim Gouw via Unsplash

De examens komen er weer aan. Tijd om je weer op te sluiten en te blokken. Dat gaat vaak gepaard met een pak stress... Je wilt natuurlijk graag goede resultaten behalen, maar soms kan de druk om te presteren te hoog zijn en kan het moeilijk zijn om je te concentreren. Hier zijn enkele tips om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren tijdens de examens:

  1. Maak een planning: Stel een realistische planning op voor je studietijd en neem regelmatig pauzes. Zo voorkom je dat je jezelf uitput en zorg je ervoor dat je geest fris blijft.
  2. Maak gebruik van flashcards: Flashcards kunnen een handige manier zijn om informatie te onthouden. Door korte stukjes informatie op te schrijven en regelmatig te herhalen, kun je ze beter onthouden.
  3. Zorg voor voldoende slaap: Het is belangrijk om tijdens de examenperiode voldoende te slapen. Dit zorgt ervoor dat je geest helder blijft en dat je je beter kunt concentreren tijdens de examens.
  4. Eet gezond: Het is belangrijk om gezond te eten en voldoende water te drinken. Vermijd zware maaltijden omdat deze je kunnen uitputten.
  5. Blijf in beweging: Sporten of bewegen kan helpen om stress te verminderen en je geest fris te houden. Neem regelmatig een pauze en ga even wandelen of joggen.
  6. Maak gebruik van ontspanningstechnieken: Meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken kunnen helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Probeer dagelijks een paar minuten te mediteren om je geest te ontspannen. Een zeer goede app hiervoor is Headspace, met verschillende meditatiesessies om stress tijdens de examens te verminderen.
  7. Vermijd afleidingen: Zorg voor een rustige en stille omgeving om te studeren en vermijd afleidingen zoals sociale media of televisie.
  8. Beloon jezelf na een dag hard studeren. Ga bijvoorbeeld naar de film, eet je favoriete gerecht of maak een wandeling in het park.
  9. Praat met iemand: Als je het gevoel hebt dat de stress te veel wordt, praat dan met iemand die je vertrouwt. Het kan helpen om je gevoelens te uiten en je zorgen te delen.

Onthoud dat stress normaal is tijdens de examens en dat je niet de enige bent die ermee worstelt. Gebruik deze tips om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren, zodat je de beste resultaten kunt behalen tijdens je examens. En ben je nog op zoek naar de ideale ontspanning? Neem eens een kijkje op ons YouTubekanaal.

Veel succes!

Pro-Palestijnse bezetting UGent gaat verder

Chelsy Vanlerberghe-27 mei 2024 om 09:42

Ondertussen bezetten actievoerders al 3 weken lang het Universiteitsforum van de Universiteit Gent. Ondanks de oplopende spanningen afgelopen weekend en het bevel van rector Rik Van de Walle om het gebouw te ontruimen, gaat het protest ook deze week door.

Sinds 6 mei bezetten studenten het UFO-gebouw. Ze eisen dat UGent alle academische banden met Israël verbreekt. Tot nu toe heeft de universiteit drie samenwerkingsverbanden stopgezet onder druk van de activisten, maar van een algemene academische boycot is nog geen sprake.

Vrijdag gaf rector Rik Van de Walle het bevel om het universiteitsgebouw te ontruimen, nadat een groep activisten zonder toelating het rectoraat zou hebben betreden. Het kwam toen tot strubbelingen met de politie, die een aantal activisten hardhandig heeft opgepakt. Intussen is de rust teruggekeerd en gaat de actie door. De rector vroeg een nieuw gesprek, maar dat wijsden de actievoerders voorlopig af. Al staan ze er wel open voor.

Ondertussen roept burgemeester Mathias De Clercq op tot een geweldloze oplossing en benadrukt hij het belang van dialoog boven confrontatie. Dit standpunt wordt onderstreept door de aanstelling van een bemiddelaar, Khalid Benhaddou, om tot een minnelijke oplossing te komen.

De bezetters hebben hun tenten verplaatst om de doorgang van studenten niet te hinderen. Toch kregen 264 studenten Politicologie zondagochtend het bericht dat hun examen van maandag last minute is verplaatst wegens organisatorische redenen. Het examen zal niet meer doorgaan in het UFO-gebouw, maar in het naastliggende restaurant De Brug.

Boost je brein met deze brainfoods tijdens de blok

Chelsy Vanlerberghe-23 mei 2024 om 14:56

Het is weer die tijd van het jaar: urenlang blokken, liters cafeïne drinken en zakken chips naar binnen werken. Maar wat je eet is eigenlijk net zo belangrijk als wat je leest tijdens die lange studie-uren. Het is tijd om je brein te voeden met de juiste brandstof. En dat doe je met deze brainfoods!

1. Avocado's

Laten we beginnen met een klassieker onder de brainfood: avocado's. Deze groene goudklompjes zitten boordevol gezonde vetten en vitamine E die je hersenen voeden en je concentratie verbeteren. Plus, ze zijn zo veelzijdig dat je ze op toast, in salades, of zelfs rechtstreeks uit de schil kunt eten. Of mag het toch iets vettiger met chips en guacamole? Het is als een feestje voor je smaakpapillen én je neuronen!

2. Blauwe bessen

Denk aan blauwe bessen als kleine bommetjes vol concentratievermogen. Ze zitten boordevol antioxidanten die je cognitieve functies een boost geven. Gooi wat bessen in je yoghurt of havermout, mix ze in een smoothie, of snack er gewoon op terwijl je door je cursus bladert. Je hersenen zullen je dankbaar zijn.

3. Noten

Of het nu gaat om amandelen, walnoten of cashewnoten, noten zijn een superfood voor je hersenen. Ze zitten boordevol gezonde vetten, eiwitten en antioxidanten die je concentratievermogen verhogen en je energie niveau op peil houden. Dus houd een zakje noten bij de hand en knabbel je weg naar academisch succes.

4. Donkere chocolade

Vooral donkere chocolade zit vol met flavonoïden, antioxidanten die de bloedtoevoer naar je hersenen verhogen en je humeur een boost geven. Dus ga je gang, trakteer jezelf op een stukje donkere chocolade terwijl je die moeilijke formules probeert te doorgronden.

5. Vis

Vooral vette vis zoals zalm, makreel en tonijn zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor een gezond brein. Sushi? Yes please! Of gooi wat tonijn door je salade en duik terug die boeken in.

6. Groene thee

Als je een cafeïneboost nodig hebt zonder de crash, is groene thee jouw go-to drankje. Het zit vol met L-theanine, een aminozuur dat je helpt ontspannen en tegelijkertijd je alertheid verhoogt.

Ontdek meer