9 ultieme tips tegen stress tijdens de examens!

Simon Smetryns-15 mei 2023 om 06:00- Foto:

Tim Gouw via Unsplash

De examens komen er weer aan. Tijd om je weer op te sluiten en te blokken. Dat gaat vaak gepaard met een pak stress... Je wilt natuurlijk graag goede resultaten behalen, maar soms kan de druk om te presteren te hoog zijn en kan het moeilijk zijn om je te concentreren. Hier zijn enkele tips om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren tijdens de examens:

  1. Maak een planning: Stel een realistische planning op voor je studietijd en neem regelmatig pauzes. Zo voorkom je dat je jezelf uitput en zorg je ervoor dat je geest fris blijft.
  2. Maak gebruik van flashcards: Flashcards kunnen een handige manier zijn om informatie te onthouden. Door korte stukjes informatie op te schrijven en regelmatig te herhalen, kun je ze beter onthouden.
  3. Zorg voor voldoende slaap: Het is belangrijk om tijdens de examenperiode voldoende te slapen. Dit zorgt ervoor dat je geest helder blijft en dat je je beter kunt concentreren tijdens de examens.
  4. Eet gezond: Het is belangrijk om gezond te eten en voldoende water te drinken. Vermijd zware maaltijden omdat deze je kunnen uitputten.
  5. Blijf in beweging: Sporten of bewegen kan helpen om stress te verminderen en je geest fris te houden. Neem regelmatig een pauze en ga even wandelen of joggen.
  6. Maak gebruik van ontspanningstechnieken: Meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken kunnen helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Probeer dagelijks een paar minuten te mediteren om je geest te ontspannen. Een zeer goede app hiervoor is Headspace, met verschillende meditatiesessies om stress tijdens de examens te verminderen.
  7. Vermijd afleidingen: Zorg voor een rustige en stille omgeving om te studeren en vermijd afleidingen zoals sociale media of televisie.
  8. Beloon jezelf na een dag hard studeren. Ga bijvoorbeeld naar de film, eet je favoriete gerecht of maak een wandeling in het park.
  9. Praat met iemand: Als je het gevoel hebt dat de stress te veel wordt, praat dan met iemand die je vertrouwt. Het kan helpen om je gevoelens te uiten en je zorgen te delen.

Onthoud dat stress normaal is tijdens de examens en dat je niet de enige bent die ermee worstelt. Gebruik deze tips om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren, zodat je de beste resultaten kunt behalen tijdens je examens. En ben je nog op zoek naar de ideale ontspanning? Neem eens een kijkje op ons YouTubekanaal.

Veel succes!

Geneeskundestudenten VUB maken zich op voor Witte Jassenceremonie

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:15

Voor de studenten van de eerste master Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wordt zaterdag 2 december een dag om in te kaderen. Tijdens de traditionele Witte Jassenceremonie krijgen ze hun felbegeerde witte doktersjas overhandigd door VUB-rector Jan Danckaert en de bijhorende ziekenhuisbadge door de CEO van het UZ Brussel, Marc Noppen.

De ceremonie markeert de overgang van de voornamelijk theoretische lessen naar de echte medische praktijk in het ziekenhuis. Een belangrijke stap met veel verantwoordelijkheid waar de studenten halsreikend naar uitkijken.

Vanaf het tweede semester zullen de 80 studenten van de eerste master Geneeskunde het overgrote deel van hun opleiding in het ziekenhuis genieten, midden in de medische praktijk. Die stap, die uiteraard gepaard gaat met een bijzondere verantwoordelijkheid, wordt aan de VUB traditioneel gevierd met een Witte Jassenceremonie in het bijzijn van ouders en partners.

“Maxim Valgaeren: “Na drieënhalf theoriejaren mogen we onze eerste stappen zetten in het werkveld. Er heerst wat stress, maar ook veel goesting om aan de echte praktijk te beginnen. We zijn enorm blij dat we als VUB-studenten een jaar vroeger in de kliniek mogen starten ten opzichte van onze collega-studenten.””

Geneeskundestudenten beginnen aan de VUB overigens vroeger aan hun klinische stages dan hun collega’s. Door meer en meer gevarieerde stages aan te bieden, wil de VUB de studenten alle kansen bieden om te ontdekken waar hun interesses écht liggen en waar hun kwaliteiten maximaal aan bod komen.

Studentenhotspot Rozier krijgt groen en zitplaatsen

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:07

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag de kasseistrook voor de Rozier opengebroken. In de plaats komt een groene strook met bomen en zitplaatsen. Het gaat om een project van de Stad Gent, de Green Office en UGent in afwachting van een definitieve heraanleg.

De Rozier is een absolute studentenhotspot, maar telde tot voor kort weinig groen. De Stad Gent, UGent en de Green Office vonden elkaar nu in de ambitie om deze autovrije straat groener en aantrekkelijker te maken. Het idee leefde al langer maar werd uitgesteld door de renovatiewerken aan de Boekentoren. Nu die achter de rug zijn, werden de gesprekken opnieuw aangeknoopt, met succes.

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag, tijdens de klimaatdag van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de eerste kasseien uitgebroken aan de kant van het gebouw Rozier. De Stad Gent neemt die klus nu over. In de plaats komt een groene strook met zitplaatsen en bomen. Die worden op 14 december geplant, want dan adopteert UGent de nieuwe straattuin officieel. De universiteit staat vanaf dan ook in voor het onderhoud. Het project gebeurt in afwachting van een integrale heraanleg van de Rozier.