1 op 3 jongeren verslaafd aan smartphone

Maxine Decaluwé-10 maart 2023 om 15:00- Foto:

Roman Odintsov via Pexels

Meer dan zes op de tien Vlaamse jongeren kan niet meer zonder smartphone. Een op drie voelt zich zelfs verslaafd en dat komt voornamelijk door het gebruik van sociale media. Dat blijkt uit de Digimeter, het jaarlijkse onderzoek naar het mediagebruik van Vlamingen.

Jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn zich dus wél bewust van hun smartphoneverslaving en een deel probeert zelfs ‘af te kicken’. Niemand kan tips geven om je gebruik te verminderen, alles draait om zelfdiscipline. Zo zet meer dan de helft van de Vlamingen hun smartphone op stil. 48% dempt meldingen en 45% legt de smartphone weg bij vergaderingen.

Uit eerder onderzoek van Onafhankelijke Ziekenfondsen bleek dat Generatie Z online communicatie net zo belangrijk vindt als real life-communicatie. De bevraagden gaven hiervoor als reden dat ze meer tijd hebben om na te denken over wat ze willen vertellen of dat het gebruik van emoji's hun gevoel verduidelijkt.

Wist je trouwens dat ongeveer 30% van de Vlamingen hun smartphone uit de slaapkamer bant. Hoor jij hierbij?

Tiener overnacht drie jaar lang in zijn tent

Maxine Decaluwé-30 maart 2023 om 15:35- Foto:

Insta//The boy in the tent

Beeld je even in, je overnacht elke dag in een tent. Zou je dat volhouden? Voor de Britse tiener Max Woosey is het alvast drie jaar een gewoonte geworden. Hij wil hiermee een statement maken en geld inzamelen voor een goed doel, maar er hangt ook een persoonlijk verhaal aan vast.

Max Woosey aka 'The boy in the tent' verloor zijn buurman Rick aan kanker in maart 2020. Ze maakten samen een belofte dat het leven altijd avontuurlijk moest blijven. Daarom begon Max op eigen houtje een actie om geld in te zamelen, door te overnachten in een tent. De opbrengst ging toen, en gaat nog steeds, naar North Devon Hospice. Het rusthuis waar Rick goed verzorgd werd.

Vandaag houdt Max het exact drie jaar vol en staat de teller op meer dan 750.000 euro! Hij breekt daarmee een wereldrecord en scoort een plaatsje in het Guinness Book of Records. "Het zijn de drie beste jaren van mijn leven. Ik hoop dat mensen nu inzien dat kinderen tot veel meer in staat zijn dan we soms denken", klinkt het.

Dit testje zou vertellen hoe lang jij nog te leven hebt

Karen Luiken-30 maart 2023 om 06:06

Benieuwd hoe lang je nog te leven hebt? Het internet is in de ban van een trucje dat een antwoord zou geven op die vraag. Nieuwsgierige mensen doen massaal een test waarbij je niets meer hoeft te doen dan staan, zitten en vervolgens weer opstaan.

De test is heel eenvoudig. Je begint in een staande positie, gaat vervolgens in kleermakerszit op de grond zitten en staat dan weer op. Je mag hierbij alleen je benen en buikspieren gebruiken. Jezelf naar boven duwen met je armen is niet toegestaan.

Je begint volgens LadBible met tien punten in staande positie. Iedere keer dat je je handen, armen of delen van je benen moet gebruiken, verlies je een punt. Wie een acht of hoger scoort, doet het goed. Scoor je laag? Dan hebben we verontrustend nieuws. Uit een onderzoek is gebleken dat hoe lager de score is, hoe groter de kans dat iemand in de komende zes jaar zal overlijden. Daar moet dan wel de kanttekening bij worden gemaakt dat de test normaal gesproken wordt gebruikt door 51- tot 80-jarigen.

Ontdek meer