Meer haat op Twitter sinds Elon Musk

Dieter Blarinckx-07 december 2022 om 20:57

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk is de hoeveelheid haatdragende taal op het platform dramatisch toegenomen. Dat werd eerder deze week aangetoond na een grondige analyse.

Musk beweert dat de haatdragende taal met een derde is afgenomen, maar de cijfers liegen niet. Het Center for Countering Digital Hate ontdekte dat tweets en retweets waarin het n-woord werd genoemd het drievoudige bedroegen van het gemiddelde van 2022, in de eerste week dat Musk de controle over Twitter overnam. Haatberichten over homo's stegen met 39% en die over transgenders met 62%.

Daarnaast zouden er ook veel meer haatberichten verschijnen rond Joden en het Jodendom. Over het algemeen merkt het onderzoek op dat de hoeveelheid haat met antisemitische inhoud steeg met zo’n 60%.

Twitter zelf heeft nog niet gereageerd op de cijfers. Elon Musk daarentegen beweerde openlijk dat deze uitkomsten “volkomen onwaar” zijn.

Bisou Awards zijn terug: wie is de meest impactvolle influencer?

Simon Smetryns-06 juni 2025 om 10:46

Op 6 november 2025 is het opnieuw zover: de Bisou Awards strijken neer in het iconische Grand Casino Knokke-Heist. Verwacht geen standaard awardshow, maar een avond vol theatrale entrees, koninklijke vibes en fluwelen flair. Het thema dit jaar? A Royal Reawakening – een mix van 18de-eeuwse salons en hedendaagse rebellie, compleet met korsetten, parels en sculpturale outfits.

De Bisou Awards bekronen de meest impactvolle influencers en merken van het moment. Vorig jaar namen onder andere Shauna Dewit, Stien Edlund en Kassaticket een felbegeerd ‘Bisouke’ mee naar huis. Dit jaar liggen de lat én de glitter nóg hoger.

Influencers kunnen genomineerd worden tot en met 6 juli via bisouawards.be. Stemmen kan later van 25 augustus tot en met 14 september. Nieuw dit jaar zijn de categorieën Nature & Sustainability en Industry Achievement. Ook de awards voor onder andere Entertainment, Framily & Relationships en Social Impact kregen een update.

Ook merken komen in de spotlights met de Bisou for Brands, een award voor campagnes die niet alleen scoren, maar ook verbinden. Hier telt niet alleen de impact, maar ook de creativiteit en maatschappelijke relevantie.

Zin om je stem te laten horen of je favoriete creator te steunen? Dan weet je wat je te doen staat.

Dit is waarom veel jongeren verslaafd zijn aan datingapps

Brecht Roelants-02 mei 2025 om 09:16

Datingapps zijn dé place to be om nieuwe mensen te leren kennen. Maar waarom blijven sommigen eindeloos swipen? Nieuw onderzoek legt een link tussen psychologische kwetsbaarheden en het soms problematische gebruik van apps zoals Tinder en Bumble.

Uit een studie gepubliceerd in Computers in Human Behavior blijkt dat jongeren die kampen met sociale angst, uiterlijksonzekerheid of angst voor afwijzing, vaker datingapps als ‘veilig’ alternatief zien om connecties te maken. Ze vinden het makkelijker om zichzelf online te presenteren dan face-to-face.

De onderzoekers onderzochten meer dan 5.400 jongeren en ontdekten dat wie gevoeliger is voor afwijzing, ook meer risico loopt om datingapps op een ongezonde manier te gebruiken. Het idee dat apps helpen om relaties op te bouwen en jezelf beter te laten overkomen, zorgt ervoor dat sommigen bijna uitsluitend nog online contacten zoeken.

"Jongeren die onzeker zijn over hun uiterlijk of sociale skills, voelen zich extra kwetsbaar voor afwijzing. Datingapps lijken hen in eerste instantie te helpen, maar kunnen uiteindelijk leiden tot problematisch gebruik," stellen de onderzoekers.

Wat ook opviel: hoe meer iemand dacht dat datingapps hun sociale leven verbeteren, hoe groter de kans dat ze echte sociale interacties gingen vermijden. Volgens de onderzoekers zouden datingapps in de toekomst beter rekening kunnen houden met deze valkuilen en functies kunnen toevoegen die mentale gezondheid ondersteunen.

Ontdek meer