De oprichter van Patagonia gaat met pensioen en heeft besloten zijn bedrijf weg te geven. Niet aan zomaar iemand, maar aan een organisatie die de winst zal gebruiken om de klimaatcrisis te bestrijden.
Oprichter Patagonia geeft bedrijf weg om klimaatcrisis te bestrijden
De 83-jarige Yvon Chouinard richtte Patagonia, een merk voor buitenkleding, in 1973 op. Na bijna 50 jaar is de oprichter er klaar mee en draagt hij zijn eigendom over aan een non-profitorganisate. Alle winst die met het bedrijf behaald wordt, komt ten goede aan het beschermen van de planeet.
“Als we enige hoop hebben op een bloeiende planeet over 50 jaar, dan eist dat van ons allemaal dat we alles doen wat we kunnen met de hulpbronnen die we hebben”, zegt Yvon Chouinard. “In plaats van waarde uit de natuur te halen en deze om te zetten in rijkdom, gebruiken we de rijkdom die Patagonië creëert om de bron te beschermen. We maken van de aarde onze enige aandeelhouder. Ik ben bloedserieus over het redden van deze planeet.”
Billie Eilish en Ariana Grande zijn vegan. Jij misschien ook?
Billie Eilish, Ariana Grande, Alanis Morissette… grote namen in je Spotify Wrapped, maar ze hebben nog iets gemeen: ze zijn vegan. Niet omdat ze alleen op wortels leven, maar omdat ze bewust kiezen wat er op hun bord ligt. Dierenrechten, het klimaat, gezondheid… het speelt allemaal mee. Maar wat heb jij daaraan?
Voor Billie begon het bij de dieren. Ze groeide op in een vegetarisch gezin, maar werd op haar veertiende volledig vegan toen ze schokkende beelden van de vlees- en zuivelindustrie zag. Ze zei: "Once you know that kind of thing and you see it, it's really hard to go back." Sindsdien spreekt ze zich uit tegen dierenleed en werkt ze samen met organisaties die plantaardig eten toegankelijker maken.
Ariana kiest vegan omdat ze te veel van dieren houdt om ze op te eten. En Alanis? Die voelt zich gewoon beter en energieker op plantaardig eten. En ze zijn niet alleen. Steeds meer artiesten (en gewone stervelingen) maken de switch omdat plantaardig eten écht voordelen heeft. Minder CO₂-uitstoot, minder waterverbruik, een pauze voor je spijsvertering, een huid die opfleurt en een hoofd dat helderder aanvoelt. Minder after-dinner dipjes, meer glow, betere focus.
Maar vooral: minder dierenleed. Minder dierlijke producten betekent: minder dieren die hun leven in krappe stallen doorbrengen, minder transport, minder slachthuizen. Minder zuivel betekent ook: geen kalfjes meer die vlak na de geboorte van hun moeder worden gescheiden, geen koeien die keer op keer zwanger worden gehouden om melk te blijven geven.
En nee, je hoeft niet meteen all the way te gaan. Dat kan stap voor stap. Misschien begin je met één dag per week plantaardig te ontbijten. Of switch je naar havermelk in je koffie. Elke kleine aanpassing telt: voor het klimaat, je lijf én voor de dieren.
Nog wat extra motivatie? GAIA maakte de ultieme ‘Vegan Hits Again’-playlist met jouw favoriete vegan artiesten. Perfect als soundtrack voor een plantaardige maaltijd.
Let op met eiwitrepen: waarom die proteïneboost niet altijd is wat je denkt
Eiwitrepen zijn al jaren dé go-to snack voor wie spiermassa wil kweken zonder elke dag kip en eieren naar binnen te werken. Handig, snel, lekker en boordevol proteïne. aar volgens een recente studie van de Hongaarse Universiteit voor Landbouw- en Levenswetenschappen is dat beeld iets te rooskleurig.
De onderzoekers analyseerden 1.641 eiwitrepen met data uit OpenFoodFacts, en ontdekten dat meer dan 80% van de zogenaamde ‘eiwitrijke’ repen eigenlijk maar voor de helft bruikbaar is voor je lichaam. Gemiddeld werd slechts 47% van de eiwitten effectief opgenomen. Een bar met 20g eiwit? In realiteit haal je er misschien maar 9 à 10g uit.
Dat komt vooral door het gebruik van goedkope eiwitbronnen zoals collageen, en door ingrediënten zoals vetten, suikers en vezels die de opname van essentiële aminozuren bemoeilijken.
En da’s niet alles. Veel van die bars vallen ook onder de categorie ultrabewerkte voeding: industriële producten vol toegevoegde stoffen, smaakversterkers en kunstmatige ingrediënten. Volgens gezondheidsinstanties zoals Sciensano worden ultrabewerkte producten gelinkt aan een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Eiwitrepen kunnen een handige aanvulling zijn, zeker als je onderweg bent of net uit de gym komt. Maar ze vervangen geen volwaardige maaltijd met kip, eieren, yoghurt of tofu. Denk: supplement, geen basis.
Wil je écht gains maken? Reken dan op 1,2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, zoals aanbevolen door sportdiëtisten. Maar haal die in de eerste plaats uit volwaardige voeding en gebruik repen als een snelle back-up, niet als hoofdgerecht.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 08/06 Enzo Knol
- 08/06 Julia Boschman
- 08/06 Kanye West
- 10/06 Jamie-Lee Six
- 12/06 Camille Dhont