Zo kan je vanaf 1 september toch al dansen op café en in clubs

Christophe Moons-28 augustus 2021 om 06:29

Het overlegcomité besliste dat dansen vanaf 1 september weer kan, maar enkel op familie-, trouw-, buurt- of andere privé-feesten. Op café en in discotheken moet je tot 1 oktober helaas braaf op je stoel blijven zitten. Alleen... er is een achterpoortje ontdekt!

In het officiële Ministerieel Besluit dat na het overlegcomité werd gepubliceerd, staat duidelijk dat op café wél mag gedanst worden. Zonder mondmaskers en social distancing én zonder Covid Safe Ticket zelfs. De voorwaarden: er mogen max. 199 personen aanwezig zijn en het moet om een privé-organisatie gaan, op individuele uitnodiging.

Volgens de bevoegde minister, Annelies Verlinden, geldt een publiek Facebook evenement niet als privé, maar als al de rest is eigenlijk gewoon oké: een uitnodiging per mail of zelfs een berichtje via WhatsApp zijn geldig. Dat wil zeggen dat een cafébaas simpelweg naar al zijn gasten een WhatsApp kan sturen van zodra zij binnenkomen. Het café moet namelijk niet afgehuurd worden en het maakt ook niet uit wie de organisator is, zolang er maar minder dan 200 man aanwezig is.

Discotheken

Ook discotheken kunnen van dit achterpoortje profiteren. Zij mogen in principe al open vanaf 1 september, op voorwaarde dat er gebruikt wordt gemaakt van het Covid Safe Ticket. Met het achterpoortje van de minister, hoeft dit Ticket nu in se niet meer.

Een beetje bizar, maar het is 100% wettelijk. "Toch is het geen vrijgeleide om al de inspanningen die we tot nu toe hebben geleverd teniet te doen", waarschuwt de minister wel nog.

Foto: Sam Mar (Unsplash)

'De Viking' in Gent gaat opnieuw open

Chelsy Vanlerberghe-22 maart 2024 om 09:32

Vanaf 23 maart opent De Viking in Gent opnieuw haar deuren. Het populaire danscafé vlakbij de Overpoort stond al een tijdje over te nemen en nu is het eindelijk zo ver!

De Viking zal zich blijven richten op twintigers en dertigers en zal vooral commerciële muziek draaien, met af en toe thema-avonden uit 90 en 00s. Het café is open op vrijdag en zaterdag vanaf 21 uur. Doorheen de week kan het worden afgehuurd voor privéfeesten.

De Viking wordt overgenomen door een West-Vlaamse twintiger die eigenaar is van vier frituren met de naam 'All You Can Friet'. Wie hoopt op een goeie portie frieten bij een frisse pint, zal zijn pak toch elders moeten halen, want in de nieuwe Viking zullen geen frietjes te verkrijgen zijn. Spijtig!

Bloedserieus Leuven hoopt op 2.200 bloedgevende studenten

Chelsy Vanlerberghe-19 maart 2024 om 10:33

Maandag ging de Leuvens Bloedserieusweek van start. Ongeveer 2.200 studenten worden verwacht om deze week mee te doen aan de grootste bloedinzamelingactie van heel België. De vorige editie brak verschillende records, een prestatie die Bloedserieus Leuven ook dit jaar nastreeft.

Bloedserieus Leuven is een studentenvereniging die samenwerkt met Rode Kruis Vlaanderen. Zij bestaat voornamelijk uit Leuvense studenten met een gemeenschappelijk doel om studenten in Leuven te overtuigen om bloed- en/of plasmadonor te worden.

Meer hogeschoolstudenten

Hoewel de Bloedserieusweek vorig jaar een recordopkomst sinds het begin van de coronacrisis mocht noteren, wordt er deze editie gemikt op een nog breder publiek. Bloedserieus Leuven zet deze editie extra in op het betrekken van hogeschoolstudenten. Door een samenwerking met Hogeschool UCLL én door meer promo te voeren op hun campussen, hoopt de organisatie ook deze studenten te bereiken om hen te overtuigen donor te worden.

Plasma


Niet enkel bloed is belangrijk, ook plasmadonaties zijn absoluut noodzakelijk voor Rode Kruis Vlaanderen. Wie deze week geen tijd heeft om bloed te doneren, kan binnenkort ook in het donorcentrum van Leuven terecht. Op 24 en 25 april organiseert Bloedserieus namelijk plasma-inzamelingen speciaal voor studenten. Daarnaast kan je natuurlijk ook dagelijks op afspraak in het donorcentrum terecht.