Greta Thunberg is kwaad: "De mode-industrie is fake en buit mensen uit"

Christophe Moons-10 augustus 2021 om 04:58

Greta Thunberg siert deze maand de cover van Vogue Scandinavia en haalt er in een interview hard uit naar de - volgens haar - hypocriete mode-industrie.

De 18-jarige Zweedse vindt dat de grote modemerken een enorme bijdrage leveren aan de klimaat- en ecologische noodsituatie. "Velen laten het lijken alsof de mode-industrie verantwoordelijkheid begint te nemen en gigantische bedragen uitgeeft aan campagnes waarbij ze beweren "duurzaam", "ethisch", "groen", "klimaatneutraal" of "eerlijk" te zijn, maar dat is bijna altijd pure greenwash (faken dat je groen of milieubewust bent, n.v.d.r.)."

Greta is duidelijk geen fashion fan en verwijt bepaalde merken zelfs slavernij. "Talloze arbeiders en gemeenschappen over de hele wereld worden uitgebuit om mensen te laten genieten van fast fashion."

Volgens de activiste loopt het helemaal verkeerd en moet er dringend worden ingegrepen. "Je kan niet massaal modieuze kleding produceren of duurzaam consumeren in onze huidige maatschappij. Het systeem moet echt veranderen", besluit ze.

KMI waarschuwt voor de "warmste week van 2022"

Dieter Blarinckx-07 augustus 2022 om 17:12

Het is warm en het wordt nóg warmer. Dat zegt David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Volgens hem staan we zelfs voor de “warmste week van 2022”. Ze kondigen daarom ook code oranje af tussen woensdag 10 augustus tot en met maandag 15 augustus.

"We staan sowieso voor de warmste week van 2022. De temperaturen zullen 30 graden en meer bereiken tussen woensdag en maandag. Daarna lijkt het wat koeler te worden, maar niet koud, met zo'n 25 graden”, klinkt het bij David. "Het is raadzaam om extra aandacht te hebben voor kwetsbare personen, geen vuur te maken in de natuur en dieren van voldoende beschutting en drinkwater te voorzien”, gaat hij verder.

Hij raadt verder aan om zoveel mogelijk binnen te blijven, voor jezelf en je geliefden te zorgen en te zorgen voor genoeg hydratatie.

"Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen de vraag om maatregelen te nemen tegen de warmte. De tips en aanbevelingen van Zorg en Gezondheid zijn te vinden op de site www.warmedagen.be", wist VRT nog mee te delen.

Hebben: heerlijke t-shirts van het Belgische merk FRIT

Dieter Blarinckx-07 augustus 2022 om 09:51

Ben jij helemaal zot van onze heerlijke Belgische frietjes en frituursnacks? Dan is dit nieuwe Belgische kledingmerk écht wel iets voor jou!

FRIT lanceert namelijk een hele collectie aan t-shirts met leuke verwijzingen naar onze frietcultuur. Denk aan een bakje friet met stoofvlees, bitterballen of zelfs een cheeseburger!

"FRIT is een Belgisch kledingmerk dat onze heerlijke frietcultuur viert. Zeg nu zelf, wie begint er niet te watertanden bij de gedachte van zoute, goudbruin gefrituurde stukjes aardappel omhuld met smeuïge mayonaise? FRIT is een Belgisch merk met Belgisch design en Belgische productie", klinkt het op hun website.

De shirts zijn telkens beschikbaar in verschillende kleuren en kosten zo'n 30 euro per stuk.

Meer info kan je hier vinden!

Ontdek meer