Greta Thunberg is kwaad: "De mode-industrie is fake en buit mensen uit"

Christophe Moons-10 augustus 2021 om 04:58

Greta Thunberg siert deze maand de cover van Vogue Scandinavia en haalt er in een interview hard uit naar de - volgens haar - hypocriete mode-industrie.

De 18-jarige Zweedse vindt dat de grote modemerken een enorme bijdrage leveren aan de klimaat- en ecologische noodsituatie. "Velen laten het lijken alsof de mode-industrie verantwoordelijkheid begint te nemen en gigantische bedragen uitgeeft aan campagnes waarbij ze beweren "duurzaam", "ethisch", "groen", "klimaatneutraal" of "eerlijk" te zijn, maar dat is bijna altijd pure greenwash (faken dat je groen of milieubewust bent, n.v.d.r.)."

Greta is duidelijk geen fashion fan en verwijt bepaalde merken zelfs slavernij. "Talloze arbeiders en gemeenschappen over de hele wereld worden uitgebuit om mensen te laten genieten van fast fashion."

Volgens de activiste loopt het helemaal verkeerd en moet er dringend worden ingegrepen. "Je kan niet massaal modieuze kleding produceren of duurzaam consumeren in onze huidige maatschappij. Het systeem moet echt veranderen", besluit ze.

Efteling gaat voor duurzaam: stoomtreinen worden elektrisch

Karen Luiken-22 april 2024 om 09:52

De Efteling zet met een nieuwe ontwikkeling een goede stap in de richting van een duurzamere wereld. Het pretpark maakt zijn stoomtreinen elektrisch.

Sinds de komst van de eerste stoomlocomotief in de Efteling, zo'n 55 jaar geleden, rijden de treinen in het pretpark op steenkool. Maar omdat het pretpark in 2030 klimaatneutraal en in 2032 zelfs klimaatpositief wil zijn, worden de treinen duurzamer en dus elektrisch gemaakt. Stapsgewijs worden de huidige stoomlocomotieven geëlektrificeerd.

De eerste elektrische trein wordt dit najaar, tijdens de Winter Efteling, geïntroduceerd. Het uiterlijk blijft behouden, enkel de aandrijving wordt aangepast. “Uiteraard doen we dit met oog voor het unieke karakter van de stoomtreinen. We zorgen ervoor dat alle onderdelen blijven behouden ten behoeve van de historische waarde”, vertelt Patrick Keef, managing director van Alak Keef Ltd, het bedrijf dat de opdracht gaat uitvoeren.

Pringles en Crocs lanceren schoen waar je chips in kan bewaren

Chelsy Vanlerberghe-17 april 2024 om 12:42

Met de nieuwe collectie van Crocs kan je aantonen dat je smaak hebt. En dat mag zeer letterlijk genomen worden, want het schoenmerk is een samenwerking aangegaan met chipsproducent Pringles. Ze brengen samen een speciale collectie op de markt, die onder andere bestaat uit boots waar je aan de zijkant je chips kunt bewaren. Handig!

De twee merken hebben de handen in elkaar geslagen om een speciale versie van de klassieke 'Crush Boot' te maken. Deze versie is anders dan normaal, met een langere kraag en extra zakken, perfect voor een klein blikje Pringles.

Naast de Crush Boot hebben Crocs en Pringles ook samengewerkt aan een chipsversie van de Classic Slide en de Classic Clog voor dit project. En ze hebben zelfs een speciale limited edition chipsmaak bedacht: 'Croc-tail Party', die naar watermeloen, chili en limoen smaakt.

De Pringles x Crocs-schoenen zijn nu verkrijgbaar, maar op is op.

Ontdek meer