Seks dat eindigt in uitslag, kortademigheid of zelfs een trip naar de spoed? Voor sommige mensen is dat realiteit. Sperma-allergie, of in medische termen: seminal plasma hypersensitivity (SPH), is een zeldzame maar serieuze aandoening die behoorlijk wat impact kan hebben op je seksleven. En wat blijkt? Veel gevallen worden gewoon niet herkend of fout gediagnosticeerd.
Allergisch aan sperma? Het kan echt en het wordt vaak niet herkend
SPH is een type 1 allergie (denk: katten, pollen, pinda’s) waarbij je lichaam heftig reageert op bepaalde eiwitten in het sperma. De boosdoener? Niet de zaadcellen zelf, maar prostaat-specifiek antigeen (PSA) in het spermavocht.
De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar kunnen heftig zijn: branderig gevoel, jeuk, zwelling of roodheid aan de vulva of vagina, huiduitslag, duizeligheid, ademhalingsproblemen en in extreme gevallen zelfs anafylaxie. Eén studente in de VS kreeg zelfs tijdelijke gezichtsverlamming na orale seks. Ja, zo heftig kan het zijn.
Hoe vaak komt het voor?
Lang dacht men dat SPH extreem zeldzaam was, maar studies wijzen uit dat het vaker voorkomt dan gedacht. Volgens onderzoek zou zo’n 12% van de vrouwen met klachten na seks eigenlijk tekenen van SPH vertonen. Toch wordt het vaak fout gediagnosticeerd als een SOA of een ‘gevoelige huid’.
En de oplossing?
Condooms helpen meestal, tenzij je daar óók allergisch aan bent, wat voor sommigen het geval is. In dat geval kunnen antihistaminica helpen, net als desensibilisatietherapie met verdund sperma. Sommige koppels kiezen zelfs voor IVF met ‘gewassen’ sperma zonder plasma.
Wait… je kan allergisch zijn aan wát je partner eet?
Yup. OnlyFans-ster Lucy Banks kreeg een zware allergische reactie na seks door de pinda’s die haar vriend gegeten had. Zijn sperma bevatte nog sporen, en haar lichaam ging volledig in paniekmodus. Seksueel overdraagbare voedselallergieën bestaan dus écht.
En da’s nog niet alles: vrouwen met een hondenallergie kunnen ook reageren op PSA in sperma, omdat bepaalde hondenproteïnen gelijkaardig zijn.
En mannen dan?
Die kunnen ook een soort sperma-allergie hebben aan hun eigen zaad. De aandoening heet Post-Orgasmic Illness Syndrome (POIS) en zorgt voor extreme vermoeidheid, zweten, mood swings en zelfs koorts na het klaarkomen. De symptomen kunnen dagen aanhouden.
Conclusie?
Als seks je lichaam op hol doet slaan op een manier die níet leuk is, laat het dan checken. Sperma-allergie is zeldzaam, maar wel echt. En het is geen taboe om erover te praten.
Wetenschappers waarschuwen: sporten helpt niet altijd voor je mentale gezondheid
Sporten om je beter te voelen? Zeker, maar niet elke vorm van beweging heeft automatisch een positief effect op je hoofd. Volgens een nieuwe studie van de University of Georgia maakt de reden waarom je sport een groot verschil.
De impact van beweging op je mentale gezondheid hangt sterk af van waarom je sport. Doe je een leuke groepsles met een vriend(in) of speel je recreatief voetbal? Dan zijn de mentale voordelen duidelijker aanwezig. Maar sport je uit schuldgevoel of pure verplichting? Dan kan het effect zelfs tegenvallen.
Veel studies focussen ook enkel op mensen die zich al oké voelen. Daardoor wordt de impact op wie wél strugglet vaak overschat. Volgens de onderzoekers is het dus belangrijk om niet zomaar te zeggen “ga sporten en je voelt je beter”, zonder naar de context te kijken.
Bottom line: sporten is geen one-size-fits-all oplossing. Kies iets wat je leuk vindt, niet iets wat moet.
'Summer penis' is echt een ding en dit is wat je erover moet weten
Zwoele temperaturen, zweterige T-shirts en… een opvallend vollere penis? Jep, het fenomeen ‘summer penis’ doet opnieuw de ronde. Volgens dokters is het iets waar sommige mannen effectief last van – of net baat bij hebben.
Volgens huisarts Dr. Chun Tang is het geen officiële medische aandoening, maar eerder een veelbesproken observatie: “Bij warm en vochtig weer zetten de bloedvaten uit. Daardoor kan de penis er wat groter of voller uitzien, zeker in ontspannen toestand.” Met andere woorden: meer doorbloeding is meer volume.
Dat effect is tijdelijk en volledig onschuldig. Dr. Tang benadrukt dat alles weer normaliseert zodra de temperaturen dalen. Wel belangrijk: wie merkt dat er plots iets echt abnormaal verandert (denk aan zwelling, pijn of ongemak), laat zich best even nakijken door een arts. “Dat kan wijzen op een infectie of blessure,” zegt hij.
Dus ja, ‘summer penis’ bestaat. Maar voor je gaat googelen of een spiegel checkt: geen stress, het is gewoon je lichaam dat reageert op de hitte.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 30/07 Lisa Kudrow
- 31/07 J.K. Rowling
- 01/08 Viktor Verhulst
- 02/08 Emma Bale
- 04/08 Barack Obama