Belgen zijn bigger deal hunters dan ooit: helft shopt altijd met korting

Chelsy Vanlerberghe-18 februari 2025 om 16:43

Een goede deal scoren? Daar zijn Belgen in 2024 nóg beter in geworden. Uit het jaarlijkse E-commerce rapport van financieel dienstverlener Mollie blijkt dat 55 procent van de Belgische consumenten vorig jaar enkel kocht aan de laagst mogelijke prijs. In 2023 lag dat cijfer nog op 47 procent, wat betekent dat we steeds meer kortingsjagers worden.

Niet alleen bij producten zelf willen we de beste prijs, ook bij online shoppen is dat de grootste dealbreaker. Voor 52 procent van de consumenten is de prijs de belangrijkste factor bij de keuze voor een webshop, terwijl gratis verzending voor 46 procent een must is. Vertrouwen in de verkoper speelt ook een rol, maar gratis retourneren wordt steeds minder belangrijk: in 2023 vond 41 procent dat een must, in 2024 nog maar 26 procent.

Voor we effectief op ‘bestellen’ klikken, doen we eerst wat research. YouTube blijkt hiervoor dé place to be: 47 procent checkt daar reviews, gevolgd door Instagram (41%) en Facebook (39%). Influencers hebben ook nog steeds impact, al koopt slechts 18 procent weleens iets op basis van hun aanbevelingen.

Volgens Stefanie Richheimer, VP Benelux bij Mollie, ligt de focus steeds meer op prijsbewust shoppen. “Prijs is altijd een belangrijk criterium geweest voor Belgische consumenten, maar lijkt crucialer dan ooit. Dat betekent niet dat retailers zomaar hun prijzen moeten verlagen, maar wel dat ze transparant moeten zijn over extra kosten zoals verzending of retourneren. Dat geeft consumenten vertrouwen, en dat is minstens even belangrijk.”

Kort samengevat? We willen de beste deals, maar ook duidelijkheid over waar ons geld naartoe gaat.

AI als relatietherapeut? "ChatGPT heeft onze relatie gered"

Chelsy Vanlerberghe-12 maart 2025 om 15:37

Heb je ruzie met je lief? Misschien is het tijd om ChatGPT in te schakelen. In plaats van eindeloos te discussiëren, laten steeds meer koppels de kunstmatige intelligentie oordelen over wie er gelijk heeft. En ja, het werkt blijkbaar écht.

Neem bijvoorbeeld Abella Bala (36) en Dom Versaci (29) uit Los Angeles. Als zij een discussie hebben waar ze niet uit geraken, betalen ze 20 dollar per maand om ChatGPT als neutrale scheidsrechter in te zetten. "ChatGPT heeft onze relatie gered", zegt Abella aan The New York Post. "Al neemt het soms wel de kant van Dom," grapt ze erbij.

Het duo gebruikt AI nu al zes maanden als goedkope, stressvrije oplossing om beter te leren communiceren. Volgens hen zorgt ChatGPT ervoor dat ze elkaars perspectief makkelijker begrijpen, zonder meteen naar dure relatietherapie te hoeven grijpen. Toch is het niet altijd perfect. Eén keer stelde ChatGPT zelfs voor om hun relatie te openen en andere partners toe te laten. "Dat was natuurlijk meteen een dikke nee," lachen ze. Maar ook zulke bizarre adviezen helpen soms, omdat ze daardoor vergeten waar de ruzie eigenlijk over ging.

Volgens een recent onderzoek van Hatch Data & Mental Health blijkt dat jongeren AI vaak zelfs verkiezen boven advies van een echte therapeut, omdat de tips positiever en minder veroordelend overkomen. Toch waarschuwt psychologe Ashley Williams dat je voorzichtig moet blijven met hoeveel persoonlijke informatie je met AI deelt.

Voor Abella en Dom wegen de voordelen echter veel zwaarder. Ze geven eerlijk toe: "Therapie is duur, en soms heb je gewoon iemand nodig die neutraal kan zeggen wie van ons twee het zotst doet. ChatGPT is dan de goedkoopste en meest neutrale optie."

En zo blijkt AI-relatietherapie misschien toch dé oplossing voor koppels die snel een beetje hulp kunnen gebruiken zonder al te diep in de portefeuille te moeten duiken.

Wie wordt sneller verliefd: mannen of vrouwen? Onderzoek wijst uit

Chelsy Vanlerberghe-12 maart 2025 om 15:25

Hoe snel kan je verliefd worden? Sneller dan je denkt, zo blijkt uit nieuw onderzoek. En opvallend: jongens zijn er bijna twee keer zo snel bij als meisjes.

Onderzoekers van de Australian National University deden een peiling bij 808 jongeren uit 33 verschillende landen. Ze kwamen tot een verrassend resultaat: de gemiddelde jongen heeft amper vier weken nodig om verliefd te worden, terwijl meisjes er ruim twee keer zo lang over doen – gemiddeld zo’n acht weken.

“Jongens worden sneller én vaker verliefd, terwijl meisjes iets voorzichtiger zijn”, aldus de onderzoekers. Ze ontdekten ook dat jongeren ondanks hun leeftijd vaak al meerdere keren verliefd waren geweest: de meeste deelnemers gaven aan al minstens twee keer verliefd te zijn geweest.

Volgens de onderzoekers ligt dat aan het verschil in hoe jongens en meisjes hun partner kiezen. Meisjes zijn vaak kritischer en nemen hun tijd om te beslissen, terwijl jongens sneller hun hart verliezen. En hoewel jongens sneller verliefd worden, zijn meisjes vaak degene die zorgvuldiger kiezen én diepere gevoelens ervaren wanneer ze eenmaal verliefd zijn.

Een ding is zeker: verliefdheid is een universal experience. En als je dacht dat je na je eerste lief nooit meer vlinders zou voelen, think again. De kans is groot dat je nog een paar keer smoorverliefd wordt.

Ontdek meer