Ben jij forever single? Misschien heb je deze 3 persoonlijkheidstrekken

Chelsy Vanlerberghe-23 januari 2025 om 16:07

In films zie je singles vaak met een kat op schoot en een bak ijs in de hand, maar in real life zit het iets anders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die de liefde nooit vinden, vaak drie specifieke persoonlijkheidstrekken hebben.

Een studie in het tijdschrift Psychological Science onderzocht meer dan 77.000 mensen en ontdekte dat levenslange singles doorgaans minder extravert, minder consciëntieus (en dus meer impulsief en chaotisch) en minder open zijn dan mensen die wel ooit een relatie hebben gehad.

“Mensen die hun hele leven single blijven, verschillen echt van mensen die een partner vinden", zegt Julia Stern, onderzoeker aan de Universiteit van Bremen in Duitsland. Het team, bestaande uit wetenschappers uit Duitsland, Canada en Zwitserland, analyseerde hoe persoonlijkheid samengaat met relatievoorkeuren in een tijd waarin steeds meer mensen zonder partner door het leven gaan.

Deelnemers die nooit een langdurige relatie hadden, scoorden lager op extraversie, openheid en consciëntieusheid dan mensen die nu single zijn, maar eerder wel een relatie hadden. Ze voelden zich gemiddeld ook minder tevreden met hun leven.

Het is nog niet duidelijk of persoonlijkheid bepaalt wie een relatie aangaat, of dat relaties de persoonlijkheid vormen. “Maar het is aannemelijk dat extravertere mensen sneller een relatie beginnen", zegt Stern.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers ook dat single vrouwen gelukkiger zijn dan single mannen en dat singles die ouder zijn ook relaxter zijn dan singles van middelbare leeftijd.

Volgens Stern is het belangrijk om singles te ondersteunen, zeker zij die het moeilijk vinden om verbinding te maken. “Als ze mensen hebben die regelmatig naar hen omkijken, helpt dat enorm.”

Dit is de meest populaire man op Tinder

Karen Luiken-08 juli 2025 om 13:03

Tienduizenden likes, bijna 15.000 swipes naar rechts en soms wel 40 matches op één dag. De 34-jarige Stefan-Pierre Tomlin is de meest populaire man op Tinder. Of beter gezegd: was. Want hij heeft inmiddels zijn ware liefde gevonden. En nee, die leerde hij niet kennen via Tinder.

Stefan-Pierre downloadde Tinder voor het eerst in 2015 nadat het hem in de ‘echte’ wereld niet lukte om de liefde te vinden. Twee jaar later raakte hij volgens The New York Post ‘verslaafd’ aan de app en zat hij soms wel drie uur per dag te swipen. In 2017 kreeg Stefan-Pierre de titel ‘Mr. Tinder’ toen bleek dat maar liefst 14.600 mensen hem naar rechts hadden geswiped. Soms had hij wel 40 matches op één dag.

Toch zat de ware er nooit tussen. Stefan-Pierre ging wel eens op date en daar hield in hij negen jaar tijd vier keer een relatie aan over, maar geen van die romances bleek blijvend. De échte liefde heeft hij nu pas gevonden. En je raadt nooit waar: in de offline wereld. De voormalige Tinder-gebruiker leerde de 43-jarige Vicky Batsford kennen in een bar in London.

“Toen ik haar ontmoette, wist ik dat het anders zou worden”, zegt Stefan-Pierre over haar. “Op een gegeven moment had ik 40 matches per dag op Tinder en moest ik de app op stil zetten. Sindsdien heeft online daten nooit echt gewerkt voor mij.”

Hij voegt daar nog aan toe dat zijn succes met datingapps daalde nadat hij de titel Mr. Tinder kreeg. “Het werd een spel waarbij mensen me naar rechts swipeten, puur vanwege wie ik ben. Dus het vinden van de liefde op de ouderwetse manier was waar ik enorm op vertrouwde en ik ben blij dat het heeft gewerkt."

Dit doet 1 op de 10 liever dan het hebben van seks

Karen Luiken-07 juli 2025 om 15:15- Foto:

Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Wat doe je liever: voor het slapengaan scrollen op je telefoon of intiem zijn met je lovah? Als het antwoord op die vraag ‘scrollen’ is, ben je niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien mensen voor dezelfde optie kiest.

Het onderzoek in kwestie is gedaan door OnePlus, een technologiefabrikant die 2000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk heeft ondervraagd. Een groot deel daarvan maakt zich regelmatig schuldig aan ‘doom scrollen’, waarbij ze – al liggend in bed – door social media-apps zoals TikTok of Instagram bladeren.

Is dat erg? Je denkt misschien van niet, maar deskundigen waarschuwen volgens The New York Post dat deze gewoonte heel veel schadelijke gevolgen met zich mee kan nemen. Denk aan geheugenverlies, verminderde informatieopslag of een verslechterde geestelijke gezondheid.

Een flink deel van de onderzoekdeelnemers bleek te kampen met slapeloosheid; zo’n 28 procent had daar last van, terwijl 22 procent zich vaak angstig of overweldigd voelde. Bij bijna de helft had het doom scrollen een negatieve invloed op de productiviteit en bij nog eens 28 procent verminderde het de creativiteit.

Gemiddeld verspilden de ondervraagden ruim 1,5 per dag aan doom scrollen. Klinkt veel? Het kan erger: bij generatie Z – bestaande uit mensen van 18 tot 27 jaar – ligt dit aantal op maar liefst 2,5 uur. En dat zijn dus 2,5 die ze ook aan andere zaken (zoals intimiteit met hun partner) kunnen besteden.

Ontdek meer