Plassen onder de douche: je doet het misschien uit gemak of om water te besparen, maar volgens de Amerikaanse gynaecologe Emma Qureshey is dat echt geen goed idee. Zij legt uit waarom.
Dokters leggen uit waarom plassen in de douche slecht idee is
“Plassen terwijl je staat als vrouw, ontspant je bekkenbodem niet goed,” zegt Qureshey. Hierdoor maak je je blaas niet volledig leeg. Daarnaast kun je een mentale associatie creëren: als je water hoort stromen, krijg je ineens de drang om naar het toilet te rennen. Niet echt handig, toch?
Fysiotherapeute Dr. Alicia Jeffrey-Thomas sluit zich daarbij aan. In een virale TikTok waarschuwt ze dat plassen onder de douche of bij stromend water kan leiden tot “lekproblemen.” Je brein koppelt het geluid van stromend water aan het moeten plassen, en dat kan je later flink in de problemen brengen.
Een andere TikTok-expert, fysiotherapeute Sabrina Baxter, benadrukt dat je ook niet te vaak ‘voor de zekerheid’ moet plassen. “Als je plast voordat je blaas helemaal vol is, raakt je lichaam gewend aan kleine hoeveelheden. Hierdoor voel je sneller dat je moet plassen, ook al is dat niet nodig.”
Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met seks?
Seks is niet alleen fun, maar ook goed voor je lichaam en geest. Toch belandt iedereen wel eens in een dry period. Maar verandert je lichaam écht als je geen seks meer hebt?
Seks -en relatie-expert Christine Rafe vertelde in een interview met Body+Soul dat je lichaam zich geen zorgen hoeft te maken. Hoewel seks voordelen heeft, denk aan feel-good hormonen zoals oxytocine, dopamine en serotonine, is het niet zo dat je lichaam negatief verandert als je even droog staat.
Wat je wel kan ervaren? Een soort “deconditionering”. Net zoals je strakke spieren krijgt als je stopt met sporten, kun je na een tijd minder gewend raken aan seksuele activiteiten. Dit kan leiden tot wat spierpijn of onzekerheid als je weer seksueel actief wordt, maar geen paniek: dit is niet blijvend.
Waarom voelen we ons zo goed na seks?
Volgens Rafe zijn het die geluksstofjes die vrijkomen tijdens seks of zelfplezier. Ze verhogen je stemming, energie en zelfs motivatie. Daarnaast kan seks stress verlagen door het verminderen van cortisol, dat je humeur en immuunsysteem beïnvloedt.
Seks speelt ook een belangrijke rol in relaties. Het zorgt voor meer intimiteit en verbondenheid, wat je mentaal een boost kan geven. En voor de mensen met een penis: onderzoek wijst uit dat frequente ejaculatie kan helpen om op latere leeftijd het risico op prostaatkanker te verlagen.
Hoe de voordelen van seks ervaren zonder seks te hebben?
Geen seks? Geen stress! Er zijn genoeg manieren om die feel-good vibes te krijgen. Rafe legt uit dat dingen als dansen, sporten, lachen, mediteren of een goed gesprek dezelfde gelukshormonen kunnen triggeren. Wil je stress verlagen? Focus op gezonde voeding, slaap en selfcare.
En intimiteit hoeft niet altijd seksueel te zijn. Knuffelen, hand in hand lopen of gewoon tijd doorbrengen met iemand die je vertrouwt, werkt net zo goed.
Maak je dus niet druk als je een tijdje geen seks hebt. Volgens Rafe is er geen bewijs dat het slecht is voor je gezondheid. Het enige risico? Dat je er te veel over piekert, wat je mentale welzijn kan beïnvloeden.
Seks kan zeker bijdragen aan een gezonde levensstijl, maar het is geen vereiste. Zoals Rafe zegt: “Je kan perfect een gezond en gelukkig leven leiden zonder seks.” Dus no worries als je in een dry spell zit.
Kinky trends voor 2025: dit staat ons te wachten in de slaapkamer
Seksexperts voorspellen een paar opvallende trends die 2025 een pak spannender gaan maken. Klaar voor wat inspiratie? Let’s go!
Edging: de kunst van het uitstellen
Dr. Jessica O’Reilly, seksuoloog en relatie-expert, tipt in een blogpost edging als dé manier om je climax intenser te maken. Het idee? De spanning opbouwen door nét niet over dat randje te gaan. Maar let op: te vaak je hoogtepunt uitstellen kan volgens artsen minder goed zijn voor je seksuele gezondheid. Balans is key!
Multisensory
Wil je het écht next level maken? Betrek al je zintuigen! O’Reilly raadt aan om de juiste sfeer te creëren met dimbare lampen, gekleurde verlichting, kaarsen en zelfs erotische kunst of video's. Voor wat extra spice kun je een playlist opzetten en geurkaarsen of etherische oliën gebruiken. Geuren zoals vanille, jasmijn en sandelhout zouden de opwinding verhogen. Ook aanraking doet veel. Denk aan zachte satijnen lakens, fluwelen kussens of zelfs blinddoeken met textuur. Warmte of koude toevoegen (zoals een warm object of iets gekoelds) maakt het helemaal af.
Sobergasms
Nuchter blijven is hot en dat trekt zich door naar de slaapkamer. Relatiecoach Annabelle Knight zegt dat “sobergasms", seks zonder invloed van alcohol of drugs, en trend is die blijft groeien. Dates draaien steeds vaker om activiteiten zoals yoga, kookworkshops of hardloopclubs in plaats van avonden op café.
Consent is key
In 2025 draait het niet alleen om wat je doet, maar ook hoe je communiceert. Volgens O’Reilly wordt expliciete toestemming steeds sexyer. Denk aan “permission play” waarbij je instemming op een speelse manier een plek geeft. Consent is niet alleen belangrijk, het kan je connectie juist versterken.
Ethische non-monogamie
Polyamorie en open relaties zijn steeds minder taboe. "Het draait om duidelijke communicatie en respecteren van elkaars grenzen", ertelde Knight aan The Sun. “In 2025 zullen meer mensen relaties verkennen op manieren die echt bij hen passen." Het idee dat er maar één manier is om van iemand te houden, lijkt langzaam te verdwijnen.
The bush is back
Volgens data kiezen vrouwen steeds vaker voor een natuurlijke look. Schaamhaar is helemaal terug, en dat wordt gevierd. “Het draait om jezelf accepteren zoals je bent, elk haartje inbegrepen”, aldus Knight.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 24/01 Gert Verhulst
- 25/01 Herman Verbruggen
- 25/01 Remco Evenepoel
- 25/01 Astrid Bryan
- 26/01 Ellen DeGeneres