Dit is de ultieme ochtendroutine volgens neurowetenschapper

Chelsy Vanlerberghe-21 januari 2025 om 14:27

Ben je ook zo iemand die ’s ochtends blijft snoozen tot het écht niet meer kan? Of heb je stiekem al drie keer je telefoon gecheckt voordat je goed en wel uit bed bent? Dan is dit je wake-up call! Dr. Andrew Huberman, neurowetenschapper en ochtendgoeroe, deelt een ochtendroutine die volgens hem (én de wetenschap) je leven een stuk productiever én relaxter kan maken.

1. Vroeg opstaan

Oké, niemand houdt van die eerste paar minuten uit je warme bed. Maar Huberman zegt dat tussen 5:00 en 6:00 uur opstaan je interne klok super goed reguleert. Ochtendmens worden is misschien niet easy, maar hé, je hebt dan wel tijd om je shit rustig op orde te krijgen.

2. Zoek het licht op

Nee, niet op een spirituele manier. Maar binnen een uur na het opstaan is het slim om daglicht te zien. Stap naar buiten of zet jezelf bij een raam. Het boost je energie, humeur en zorgt ervoor dat je ’s avonds ook weer beter kan slapen.

3. Hydrateren

First things first: hydratatie. Vergeet je ochtendkoffie (voor even) en drink eerst een groot glas water. Voeg wat citroensap toe als je het fancy wil maken. Dit kickstart je lichaam en voorkomt die droge mond.

4. Wacht met koffie

Ja, we weten dat dit een pijnlijke is. Maar dokter Huberman stelt voor om je koffiemoment een uurtje uit te stellen. Waarom? Zo voorkom je dat je later op de dag die fameuze caffeine crash krijgt. En dat willen we toch allemaal vermijden?

5. Mediteer even (of doe alsof)

Oké, mediteren klinkt misschien wat zweverig, maar het hoeft echt geen uren te duren. Neem 10 minuutjes om even te focussen op je ademhaling of gewoon in stilte te zitten. Het helpt je om minder gestrest je dag door te gaan.

6. Stretch, move, repeat

Een paar rek- en strekoefeningen, een wandeling of een mini-workout kunnen wonderen doen. Geen tijd voor de gym? Zelfs wat basic beweging thuis doet al veel. Je lichaam wordt wakker en je hebt meteen een energieboost.

7. Cold exposure

Hou je vast: een koude douche is de move volgens Huberman. Het klinkt vreselijk (en dat is het ook een beetje), maar het maakt je wel superscherp. Bonus: je voelt je daarna net een badass.

8. Scoor een gezond ontbijt

Een ontbijt vol eiwitten en gezonde vetten zorgt ervoor dat je niet halverwege de ochtend in een suikercrash belandt. Denk aan havermout met fruit, een smoothiebowl of een goede toast met avocado en ei. Fuel up!

9. Begin met deep work

De ochtenden zijn perfect voor taken die veel focus en concentratie vereisen. Volgens Huberman is je brein het scherpst in de uren na het ontwaken (zeker als je die koffie en ochtendlicht al hebt gepakt). Gebruik deze tijd voor schoolwerk, brainstorms, of het oplossen van complexe problemen.

Met deze routine zegt Huberman dat je meer energie, focus en productiviteit zal ervaren. Oké, misschien ga je niet alles meteen in je leven integreren, maar zelfs kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Dus, zin om je ochtenden een upgrade te geven? Dan is dit een goede manier om te beginnen!

Dé relatiehack die koppels écht gelukkiger maakt volgens experten

Chelsy Vanlerberghe-17 juli 2025 om 10:41

Volgens de Amerikaanse relatie-experte Dr. Hannah Lawson is het geheim voor een gelukkige relatie verrassend simpel: samen huishoudtaken doen. Jep, zelfs iets banaals als samen de afwas doen of de tafel dekken kan een gamechanger zijn.

Lawson, die al meer dan 12 jaar koppels begeleidt, vertelde aan de Daily Mail dat het delen van taken laat zien dat je elkaar als gelijken behandelt. “Wanneer je zelfs kleine klusjes samen aanpakt, toon je respect en werk je aan vertrouwen en connectie" zegt ze.

Het klinkt basic, maar het effect is groot. Want als één persoon, vaak de vrouw, steeds de to-dolijst in haar eentje moet afwerken, sluipt er snel frustratie in de relatie. Door samen te werken aan die saaie, dagelijkse dingen, krijg je niet alleen meer teamgevoel, maar creëer je ook ruimte voor spontane gesprekken of een gedeeld momentje zonder schermen.

Zwijgen is soms ook goud

Naast samen de afwas doen, blijkt ook stilte een teken van een gezonde relatie te zijn. Onderzoekers aan de University of Reading ontdekten dat een stille moment tussen partners veel kan zeggen, zonder dat er één woord valt.

In hun onderzoek maakten ze onderscheid tussen ‘natuurlijke stiltes’ (zoals gewoon gezellig samen chillen zonder te praten) en ‘beladen stiltes’ (wanneer iemand kwaad of teleurgesteld is). Wat bleek? Die eerste vorm van stilte zorgt net voor meer intimiteit en verbondenheid.

Dus: het draait niet om groots of ingewikkeld. Samen een vaatwasser vullen of zwijgend in elkaars bijzijn zitten kan al genoeg zijn om de connectie te versterken.

Sporten tijdens een hittegolf: hoe pak je het aan?

Chelsy Vanlerberghe-17 juli 2025 om 09:05

Zwoel zomerweer en zin om te sporten? Goed idee – als je het slim aanpakt. Want trainen tijdens een hittegolf is niet hetzelfde als je doorsnee gym sessie. Denk: liters zweet, duizeligheid en je hart dat overuren draait. Toch hoef je je sportplannen niet helemaal te skippen. Met een paar simpele aanpassingen blijf je actief én veilig.

Luister naar je lijf
Bij +30°C loopt je lichaam snel oververhit, en dat voel je. Zweten is normaal, maar zodra je duizelig wordt of je hartslag explodeert, is het tijd om te pauzeren. Een sportcoach als Mounji Idjouadiene (van het Belgische merk QNT) raadt aan om je trainingen aan te passen en vooral niet te overdrijven. Je hoeft geen held uit te hangen.

Hydrateren als een pro
Water is goed, maar niet altijd genoeg. Als je intensief sport in de hitte, verlies je niet alleen vocht maar ook mineralen. Tip: voeg elektrolyten toe of pimp je water met munt, citroen of komkommer. QNT tipt ook een hydratatiedrank met collageen en vitamine C (Collagen Care), maar een homemade infused water doet ook al veel.

Snack slim
Zware maaltijden of smeltende snacks? No-go.Ga voor lichte, frisse dingen zoals watermeloen, komkommer of appelmoes. En als je wat langer sport: zorg voor koolhydraten én eiwitten.

QNT's 5 hitte-tips om te sporten zonder te smelten:

  1. Train vroeg of laat (voor 10u of na 20u)

  2. Pet op, lichte kleren aan

  3. Zoek schaduw of blijf binnen

  4. Verlaag de intensiteit en luister naar signalen zoals misselijkheid of hartkloppingen

  5. Munt in je water voor die frisse kick

Recovery is key
Na het sporten iets eiwitrijks drinken helpt bij herstel. Een shake (zoals die van QNT) is handig on the go, maar een smoothie met yoghurt en banaan doet ook perfect de job. Bonuspunten als je 'm ijskoud serveert.

Ontdek meer