Ben je student en was je van plan om dit jaar heel veel geld te verdien met je bijbaantje? Reken jezelf nog niet te rijk. Jobstudenten mogen in tegenstelling tot voorgaande jaren niet langer 600 uur werken tegen voordelige tarieven.
Jobstudent mag nog maar 475 uur werken
Even wat meer uitleg. Jobstudenten mogen vanaf hun 16de jaar, soms zelfs al vanaf hun 15de jaar, iets bijverdienen als jobstudent. In de afgelopen twee jaar mochten ze 600 uur werken zonder al te veel sociale bijdragen te moeten betalen. Die sociale bijdragen moeten door iedereen betaald worden, maar jobstudenten hebben op dat vlak een fijn voordeel. Tot 600 werkuren betalen ze minder sociale bijdragen dan een gewone werknemer.
Maar vanaf het nieuwe jaar geldt dat voordeel niet langer voor 600 werkuren, maar slechts voor 475 werkuren. Uiteraard mag er wel meer gewerkt worden, maar jobstudenten betalen over elk meer gewerkt uur meer belasting. Onderaan de streep hou je dan minder over.
Afstudeerexpo’s van LUCA School of Arts: dit kan je allemaal checken in juni
Wie fan is van kunst, muziek, design of film, zit deze maand goed. LUCA School of Arts sluit het academiejaar af met een hele reeks afstudeerexpo’s, concerten en screenings op verschillende campussen in Vlaanderen. Van Brussel tot Genk: het barst van het jong talent dat hun werk laat zien aan het grote publiek.
De kunsthogeschool zwaait opnieuw een nieuwe generatie bachelors en masters uit, en dat doen ze in stijl. In Site BOMA in Gent, Tour & Taxis in Brussel, op C-mine in Genk en campus Lemmens in Leuven krijgen studenten de kans om hun werk te tonen aan het grote publiek. Denk: installaties, concerten, performances, voorstellingen en alles daartussen.
Wat je ziet, is vaak niet het eindpunt. Veel van deze projecten leven daarna verder op professionele festivals, in galeries, bioscopen of theaterzalen. Wie dus nu al wil spotten wat binnenkort misschien prijzen pakt of op grote podia staat, weet waar naartoe. Afspraak dus in juni op één van de LUCA-campussen voor een flinke dosis inspiratie én om het talent van de toekomst te ontdekken. Alle events zijn gratis toegankelijk, tenzij anders vermeld.
Het volledige programma vind je via de website.
In Gent kan je nu makkelijker dan ooit noodspiraal laten plaatsen
Wie onbeschermde seks had en een zwangerschap wil voorkomen, grijpt vaak naar de morning-afterpil. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een noodspiraal en dat die eigenlijk veel betrouwbaarder is? In Gent kan je voortaan sneller en eenvoudiger zo’n spiraal laten plaatsen, dankzij een nieuw pilootproject van de Stad Gent, vzw LUNA en de Gentse ziekenhuizen.
Hoewel de morning-afterpil bekender is, is de noodspiraal eigenlijk betrouwbaarder. Die zorgt ervoor dat een (mogelijk bevruchte) eicel zich niet kan innestelen. De morning-afterpil werkt enkel als je nog geen eisprong had. Maar omdat het tot nu toe bijna onmogelijk was om snel een afspraak te regelen bij een arts, bleef de noodspiraal een goed bewaard geheim.
Daar komt nu verandering in. Wie bij een apotheker of zorgverlener binnenstapt, krijgt voortaan info én een folder met verwijzing naar www.noodspiraal.be. Daar kan je meteen een afspraak maken bij één van de vier Gentse ziekenhuizen of bij LUNA Gent. Binnen de vijf dagen krijg je een plaatsing. Later dit jaar sluiten ook huisartsen zich aan.
“Vrouwen moeten snel en zonder drempels toegang krijgen tot betrouwbare anticonceptie, zeker als elke dag telt,” zegt schepen van Gezondheid Astrid De Bruycker. Ook apothekers spelen mee: zij kregen een opleiding om in te schatten welke vorm van noodanticonceptie het best past, afhankelijk van je cyclus.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 12/06 Camille Dhont
- 14/06 Donald Trump
- 14/06 Jesy Nelson
- 15/06 Koen van Heest
- 15/06 Courteney Cox