We kennen allemaal de klassieke plekken waar SOA’s opduiken: geslachtsdelen, mond, anus. Maar wist je dat je ook een SOA in je ogen kunt krijgen?
Je kunt een SOA krijgen op een plek die iedereen ziet
Gonorroe kan bijvoorbeeld een vorm van pink eye (conjunctivitis) veroorzaken. Denk aan rode, jeukende ogen met een flinke dosis pus. Hoe? Door direct contact met sperma of vaginale afscheiding van iemand met een infectie, of simpelweg door je ogen te wrijven nadat je besmette plekken hebt aangeraakt. En voilà, je ogen worden het slachtoffer.
De symptomen zijn niet mis: roodheid, zwelling, wazig zicht en een korstige afscheiding waardoor je 's ochtends je ogen niet kunt openen. Naast gonorroe kunnen ook chlamydia en syfilis je ogen infecteren. Vooral syfilis, bekend als oculaire syfilis, is een nasty variant. Het kan je zicht permanent beschadigen als je te lang wacht met behandelen.
Sommige gevallen van pink eye verdwijnen vanzelf, zoals die veroorzaakt door virussen of allergieën. Maar als een SOA de oorzaak is, moet je echt een arts raadplegen. Behandelingen zoals penicilline zijn nodig om de infectie te stoppen. Dus, bescherm jezelf (en je ogen) en check meteen bij je huisarts als je ogen rood, gevoelig of irritant leaky zijn. Beter safe dan met korstige ogen rondlopen. 😬
Voor meer informatie over SOA's en preventie in België kun je terecht bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.
Dé relatiehack die koppels écht gelukkiger maakt volgens experten
Volgens de Amerikaanse relatie-experte Dr. Hannah Lawson is het geheim voor een gelukkige relatie verrassend simpel: samen huishoudtaken doen. Jep, zelfs iets banaals als samen de afwas doen of de tafel dekken kan een gamechanger zijn.
Lawson, die al meer dan 12 jaar koppels begeleidt, vertelde aan de Daily Mail dat het delen van taken laat zien dat je elkaar als gelijken behandelt. “Wanneer je zelfs kleine klusjes samen aanpakt, toon je respect en werk je aan vertrouwen en connectie" zegt ze.
Het klinkt basic, maar het effect is groot. Want als één persoon, vaak de vrouw, steeds de to-dolijst in haar eentje moet afwerken, sluipt er snel frustratie in de relatie. Door samen te werken aan die saaie, dagelijkse dingen, krijg je niet alleen meer teamgevoel, maar creëer je ook ruimte voor spontane gesprekken of een gedeeld momentje zonder schermen.
Zwijgen is soms ook goud
Naast samen de afwas doen, blijkt ook stilte een teken van een gezonde relatie te zijn. Onderzoekers aan de University of Reading ontdekten dat een stille moment tussen partners veel kan zeggen, zonder dat er één woord valt.
In hun onderzoek maakten ze onderscheid tussen ‘natuurlijke stiltes’ (zoals gewoon gezellig samen chillen zonder te praten) en ‘beladen stiltes’ (wanneer iemand kwaad of teleurgesteld is). Wat bleek? Die eerste vorm van stilte zorgt net voor meer intimiteit en verbondenheid.
Dus: het draait niet om groots of ingewikkeld. Samen een vaatwasser vullen of zwijgend in elkaars bijzijn zitten kan al genoeg zijn om de connectie te versterken.
Sporten tijdens een hittegolf: hoe pak je het aan?
Zwoel zomerweer en zin om te sporten? Goed idee – als je het slim aanpakt. Want trainen tijdens een hittegolf is niet hetzelfde als je doorsnee gym sessie. Denk: liters zweet, duizeligheid en je hart dat overuren draait. Toch hoef je je sportplannen niet helemaal te skippen. Met een paar simpele aanpassingen blijf je actief én veilig.
Luister naar je lijf
Bij +30°C loopt je lichaam snel oververhit, en dat voel je. Zweten is normaal, maar zodra je duizelig wordt of je hartslag explodeert, is het tijd om te pauzeren. Een sportcoach als Mounji Idjouadiene (van het Belgische merk QNT) raadt aan om je trainingen aan te passen en vooral niet te overdrijven. Je hoeft geen held uit te hangen.
Hydrateren als een pro
Water is goed, maar niet altijd genoeg. Als je intensief sport in de hitte, verlies je niet alleen vocht maar ook mineralen. Tip: voeg elektrolyten toe of pimp je water met munt, citroen of komkommer. QNT tipt ook een hydratatiedrank met collageen en vitamine C (Collagen Care), maar een homemade infused water doet ook al veel.
Snack slim
Zware maaltijden of smeltende snacks? No-go.Ga voor lichte, frisse dingen zoals watermeloen, komkommer of appelmoes. En als je wat langer sport: zorg voor koolhydraten én eiwitten.
QNT's 5 hitte-tips om te sporten zonder te smelten:
-
Train vroeg of laat (voor 10u of na 20u)
-
Pet op, lichte kleren aan
-
Zoek schaduw of blijf binnen
-
Verlaag de intensiteit en luister naar signalen zoals misselijkheid of hartkloppingen
-
Munt in je water voor die frisse kick
Recovery is key
Na het sporten iets eiwitrijks drinken helpt bij herstel. Een shake (zoals die van QNT) is handig on the go, maar een smoothie met yoghurt en banaan doet ook perfect de job. Bonuspunten als je 'm ijskoud serveert.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 20/07 Fatma Daghbouj
- 20/07 Linda Mertens
- 21/07 Charlotte de Witte
- 22/07 Selena Gomez
- 23/07 Daniel Radcliffe