Je kunt een SOA krijgen op een plek die iedereen ziet

Chelsy Vanlerberghe-27 december 2024 om 16:24- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

We kennen allemaal de klassieke plekken waar SOA’s opduiken: geslachtsdelen, mond, anus. Maar wist je dat je ook een SOA in je ogen kunt krijgen?

Gonorroe kan bijvoorbeeld een vorm van pink eye (conjunctivitis) veroorzaken. Denk aan rode, jeukende ogen met een flinke dosis pus. Hoe? Door direct contact met sperma of vaginale afscheiding van iemand met een infectie, of simpelweg door je ogen te wrijven nadat je besmette plekken hebt aangeraakt. En voilà, je ogen worden het slachtoffer.

De symptomen zijn niet mis: roodheid, zwelling, wazig zicht en een korstige afscheiding waardoor je 's ochtends je ogen niet kunt openen. Naast gonorroe kunnen ook chlamydia en syfilis je ogen infecteren. Vooral syfilis, bekend als oculaire syfilis, is een nasty variant. Het kan je zicht permanent beschadigen als je te lang wacht met behandelen.

Sommige gevallen van pink eye verdwijnen vanzelf, zoals die veroorzaakt door virussen of allergieën. Maar als een SOA de oorzaak is, moet je echt een arts raadplegen. Behandelingen zoals penicilline zijn nodig om de infectie te stoppen. Dus, bescherm jezelf (en je ogen) en check meteen bij je huisarts als je ogen rood, gevoelig of irritant leaky zijn. Beter safe dan met korstige ogen rondlopen. 😬

Voor meer informatie over SOA's en preventie in België kun je terecht bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Deze smaak vape kan schadelijk zijn voor je longen

Chelsy Vanlerberghe-16 januari 2025 om 16:58

Vapen wordt vaak gezien als een beter alternatief voor roken. Volgens experts stel je je met een e-sigaret bloot aan minder gifstoffen dan met een sigaret, en het helpt veel mensen om te stoppen met roken. Maar helemaal zonder risico is het niet. Nieuw Amerikaans onderzoek wijst nu op een specifiek probleem bij gearomatiseerde vapes, vooral die met bessensmaak.

Volgens de Britse gezondheidsdienst NHS is vapen “aanzienlijk minder schadelijk dan roken” en vermindert het je blootstelling aan stoffen die kanker, longziekten en hartproblemen veroorzaken. Toch is vapen niet volledig onschadelijk. Vooral gearomatiseerde dampen brengen extra risico's met zich mee.

Onderzoekers Ajitha Thanabalasuriar van McGill University en Erika Penz van de Universiteit van Saskatchewan toonden in een studie aan dat bepaalde chemicaliën in vape met bessensmaak de immuuncellen in je longen kunnen aantasten. Die cellen zorgen normaal voor het opruimen van schadelijke stoffen in je luchtwegen. Als ze worden "verlamd", word je vatbaarder voor infecties. Niet-gearomatiseerde vapes hadden dat effect niet.

De studie, gepubliceerd in The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), gebruikte live-imaging bij muizen om te zien wat er in de longen gebeurt. Het resultaat? Vape met smaakjes kan meer kwaad dan goed doen, zelfs als je denkt dat het een gezonder alternatief is.

Als je vapen gebruikt om te stoppen met roken: goed bezig! Maar kies slim. Overweeg om smaakloze opties te gebruiken om je risico’s te verminderen. Bij ons zijn wegwerpvapes sinds 1 januari verboden.

Privédetective waarschuwt voor online gewoontes die je makkelijk traceerbaar maken

Chelsy Vanlerberghe-16 januari 2025 om 16:15

We posten wat af op social media: van gezellige cafébezoekjes tot die nieuwe aankoop waar je zo trots op bent. Maar wist je dat je daarmee veel meer over jezelf prijsgeeft dan je zou willen? Privédetective Cassie, beter bekend als @venusinvestigations op TikTok, deelt drie veelgemaakte fouten die het voor anderen (en haar!) eenvoudig maken om je te traceren. Haar tips?

1. Stop met het accepteren van vreemden

Krijg je ook random vriendschapsverzoeken op socials? Gewoon niet doen.

“Nummer één: stop met het accepteren van vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent", zegt Cassie. “Ik snap het, je hebt je profiel goed beveiligd en denkt dat je veilig bent. Maar weet je wie het nog steeds kan zien? Iedereen die je in de loop der jaren hebt toegevoegd, of je ze nu kende of niet.”

Ze legt uit dat privédetectives gebruikmaken van nepaccounts, zogenaamde sock puppets, om mensen te onderzoeken. Haar advies? Ga nu meteen door je vriendenlijst en verwijder mensen die je niet kent. Bye, randoms!

2. Deel je locatie niet in real-time

Even een foto posten van dat chille café waar je zit? Cassie raadt het sterk af. Vooral als je daar nog steeds bent.

“Stop met posten vanaf een locatie terwijl je daar nog bent. Bekende mensen weten dit al heel goed. Als je post vanaf een locatie terwijl je nog aan je voorgerecht zit, kan ik daar zijn voordat de rekening komt,” waarschuwt ze.

Wil je echt iets delen? Wacht tot je weg bent, of post je vakantiekiekjes pas als je terug thuis bent. Zo blijft je privacy beschermd.

3. Geen foto’s van 'verkocht'-borden

Nieuwe woning gekocht? Congrats! Maar dat ‘verkocht’-bord buiten laten zien op Insta? Foute keuze.

“Stop met het posten van die verkochte borden als je een huis hebt gekocht", zegt Cassie. “Ja, je hebt het adres wazig gemaakt, maar alles wat ik nodig heb zijn de gegevens van de makelaar. Ik kan uitzoeken in welke wijken ze werken, ik weet ongeveer wanneer je het huis hebt gekocht door te kijken naar je post op Instagram... Ik let gewoon op een schattige rode deur of een mooie boom... en bam, ik heb je adres.”

Ontdek meer