Je kunt een SOA krijgen op een plek die iedereen ziet

Chelsy Vanlerberghe-27 december 2024 om 16:24- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

We kennen allemaal de klassieke plekken waar SOA’s opduiken: geslachtsdelen, mond, anus. Maar wist je dat je ook een SOA in je ogen kunt krijgen?

Gonorroe kan bijvoorbeeld een vorm van pink eye (conjunctivitis) veroorzaken. Denk aan rode, jeukende ogen met een flinke dosis pus. Hoe? Door direct contact met sperma of vaginale afscheiding van iemand met een infectie, of simpelweg door je ogen te wrijven nadat je besmette plekken hebt aangeraakt. En voilà, je ogen worden het slachtoffer.

De symptomen zijn niet mis: roodheid, zwelling, wazig zicht en een korstige afscheiding waardoor je 's ochtends je ogen niet kunt openen. Naast gonorroe kunnen ook chlamydia en syfilis je ogen infecteren. Vooral syfilis, bekend als oculaire syfilis, is een nasty variant. Het kan je zicht permanent beschadigen als je te lang wacht met behandelen.

Sommige gevallen van pink eye verdwijnen vanzelf, zoals die veroorzaakt door virussen of allergieën. Maar als een SOA de oorzaak is, moet je echt een arts raadplegen. Behandelingen zoals penicilline zijn nodig om de infectie te stoppen. Dus, bescherm jezelf (en je ogen) en check meteen bij je huisarts als je ogen rood, gevoelig of irritant leaky zijn. Beter safe dan met korstige ogen rondlopen. 😬

Voor meer informatie over SOA's en preventie in België kun je terecht bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Dit is de meest populaire man op Tinder

Karen Luiken-08 juli 2025 om 13:03

Tienduizenden likes, bijna 15.000 swipes naar rechts en soms wel 40 matches op één dag. De 34-jarige Stefan-Pierre Tomlin is de meest populaire man op Tinder. Of beter gezegd: was. Want hij heeft inmiddels zijn ware liefde gevonden. En nee, die leerde hij niet kennen via Tinder.

Stefan-Pierre downloadde Tinder voor het eerst in 2015 nadat het hem in de ‘echte’ wereld niet lukte om de liefde te vinden. Twee jaar later raakte hij volgens The New York Post ‘verslaafd’ aan de app en zat hij soms wel drie uur per dag te swipen. In 2017 kreeg Stefan-Pierre de titel ‘Mr. Tinder’ toen bleek dat maar liefst 14.600 mensen hem naar rechts hadden geswiped. Soms had hij wel 40 matches op één dag.

Toch zat de ware er nooit tussen. Stefan-Pierre ging wel eens op date en daar hield in hij negen jaar tijd vier keer een relatie aan over, maar geen van die romances bleek blijvend. De échte liefde heeft hij nu pas gevonden. En je raadt nooit waar: in de offline wereld. De voormalige Tinder-gebruiker leerde de 43-jarige Vicky Batsford kennen in een bar in London.

“Toen ik haar ontmoette, wist ik dat het anders zou worden”, zegt Stefan-Pierre over haar. “Op een gegeven moment had ik 40 matches per dag op Tinder en moest ik de app op stil zetten. Sindsdien heeft online daten nooit echt gewerkt voor mij.”

Hij voegt daar nog aan toe dat zijn succes met datingapps daalde nadat hij de titel Mr. Tinder kreeg. “Het werd een spel waarbij mensen me naar rechts swipeten, puur vanwege wie ik ben. Dus het vinden van de liefde op de ouderwetse manier was waar ik enorm op vertrouwde en ik ben blij dat het heeft gewerkt."

Dit doet 1 op de 10 liever dan het hebben van seks

Karen Luiken-07 juli 2025 om 15:15- Foto:

Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Wat doe je liever: voor het slapengaan scrollen op je telefoon of intiem zijn met je lovah? Als het antwoord op die vraag ‘scrollen’ is, ben je niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien mensen voor dezelfde optie kiest.

Het onderzoek in kwestie is gedaan door OnePlus, een technologiefabrikant die 2000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk heeft ondervraagd. Een groot deel daarvan maakt zich regelmatig schuldig aan ‘doom scrollen’, waarbij ze – al liggend in bed – door social media-apps zoals TikTok of Instagram bladeren.

Is dat erg? Je denkt misschien van niet, maar deskundigen waarschuwen volgens The New York Post dat deze gewoonte heel veel schadelijke gevolgen met zich mee kan nemen. Denk aan geheugenverlies, verminderde informatieopslag of een verslechterde geestelijke gezondheid.

Een flink deel van de onderzoekdeelnemers bleek te kampen met slapeloosheid; zo’n 28 procent had daar last van, terwijl 22 procent zich vaak angstig of overweldigd voelde. Bij bijna de helft had het doom scrollen een negatieve invloed op de productiviteit en bij nog eens 28 procent verminderde het de creativiteit.

Gemiddeld verspilden de ondervraagden ruim 1,5 per dag aan doom scrollen. Klinkt veel? Het kan erger: bij generatie Z – bestaande uit mensen van 18 tot 27 jaar – ligt dit aantal op maar liefst 2,5 uur. En dat zijn dus 2,5 die ze ook aan andere zaken (zoals intimiteit met hun partner) kunnen besteden.

Ontdek meer