Als je TikTok of Instagram Reels opent, lijkt het alsof iedereen tegenwoordig aan reformer pilates doet. Van influencers tot je sporty friend: dit is de nieuwe it-workout waar mensen helemaal obsessed mee zijn. Maar wat is reformer pilates eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom lijkt het zo fancy (en een beetje intimiderend)?
Reformer Pilates: iedereen doet het, maar wat is het?
Reformer pilates is een vorm van pilates waarbij je niet gewoon op een mat ligt, maar op een apparaat genaamd de reformer. Dit apparaat ziet eruit als een mix tussen een glijbaan en een martelbank (don’t worry, it’s harmless!).
Dit toestel is ontworpen door Joseph Pilates, de OG van deze hele workout. Fun fact: Joseph Pilates ontwikkelde zijn oefeningen tijdens de Eerste Wereldoorlog om gewonde soldaten te helpen herstellen. Hij gebruikte ziekenhuisbedden met veren om weerstand te creëren, en voilà: de eerste versie van de reformer was geboren! Zijn doel? Een sterke core en een gezond lichaam voor iedereen.
De moderne reformer ziet er iets minder ‘improvised’ uit, maar het principe is hetzelfde. Het toestel heeft een schuifbaar platform met veren, handvatten en een voetbar. Met behulp van de weerstand van die veren train je je hele lichaam. Je core krijgt de meeste aandacht, maar ook je armen, benen en zelfs je houding verbeteren. Het is low-impact, wat betekent dat het je gewrichten spaart, maar wél pittig is. Je spieren gaan gegarandeerd branden.
Wat is het verschil met matpilates en yoga?
Matpilates doe je, zoals de naam al verklapt, op een matje. Je gebruikt alleen je lichaamsgewicht om te trainen, terwijl reformer pilates extra weerstand geeft dankzij het toestel. Beide focussen op je core en stabiliteit, maar de reformer biedt meer variatie én uitdagingen.
En waar yoga draait om balans, flexibiliteit en vaak een spirituele touch heeft, is pilates vooral gericht op spieropbouw en kracht. Geen zonnegroeten bij pilates, maar wel stevige oefeningen voor die abs.
Waar kan ik het proberen in mijn studentenstad?
Antwerpen:
- Studio Spice: Unieke pilatesstudio waar je je training op het ritme van muziek naar een hoger niveau tilt. De focus ligt op mat pilates in een energieke setting, maar ze bieden ook gepersonaliseerde privé reformer sessies aan voor jou (en je bestie!). Perfect voor wie zijn kracht, flexibiliteit en motivatie wil maximaliseren.
- Rite Studios: Biedt reformer pilates aan in Antwerpen, met lessen ontworpen om je volledige potentieel te ontgrendelen door de naadloze integratie van lichaam en geest.
- The Brick: Met behulp van een traditioneel pilates-toestel bouwt deze les aan een sterk, evenwichtig lichaam en verhoogt ze de flexibiliteit.
- Bodyfit Pilates Studio: Biedt privé-, duo- of kleine groepslessen met persoonlijke coaching in reformer pilates.
Gent:
- Studio Groene Vallei: Studio Groene Vallei in Gent biedt een serene omgeving voor zowel mat- als reformer pilates, met focus op persoonlijke begeleiding en ontspanning. Op woensdag en vrijdag krijg je studentenkorting.
- Row Reformer Studio: Als dé reformer pilates studio van Gent combineren ze klassieke en hedendaagse pilates met diverse reformer en matlessen zoals sculpting, yoga en mat pilates voor een dynamische, gepersonaliseerde fitnesservaring.
- Pilatesatelier Gent: Een huiselijke, kwalitatieve en Peak Pilates® gecertificeerde pilatesstudio in de stationsbuurt van Gent Sint-Pieters/UZ, met een hart voor de klassieke Pilates-methode.
Brussel:
- Animo Studios: Met drie elegante fitnessstudio's in Brussel bieden ze lessen op de reformer, geïnspireerd door dansconditioneringsprincipes, met een mix van pilates en dans.
- Mix Brussels: Biedt reformer pilates-lessen aan, naast een uitgebreide fitness en tal van andere sportlessen zoals boksen of dans, en beschikt over een wellness met zwembaden, sauna, hammam en jacuzzi.
Dus, wat denk je? Word jij de volgende pilates babe of bro? Go for it en ontdek waarom iedereen er zo fan van is!
Relatie-expert deelt dé tips om eindelijk over je ex te geraken
Het maakt niet uit of jullie drie maanden of drie jaar samen waren: liefdesverdriet sucks. Gelukkig zijn er volgens relatie-expert Dr. Wendy Walsh een paar slimme (en wetenschappelijk onderbouwde) manieren om sneller over je ex te raken en weer volop te genieten van je single life.
Na een break-up voelt het vaak alsof je een deel van jezelf kwijt bent. En dat is niet zo gek, zegt Walsh: “Wanneer twee mensen een veilige band vormen, beginnen ze te functioneren als één brein.” Dus als dat plots verdwijnt, voelt het alsof je de helft van je identiteit verliest.
Walsh benadrukt dat het belangrijk is om mild te zijn voor jezelf. Je mag je ex nog missen, dat is normaal. Maar gebruik die pijn als brandstof voor groei. “De momenten waarop je het meest gekwetst bent, zijn ook vaak de momenten waarop je het meest groeit.”
Ook belangrijk: praat erover. Met vrienden, familie, of een therapeut. Alleen door het te delen, kan je echt beginnen verwerken.
En dan: een reality check. In plaats van terug te denken aan alle goeie momenten, raadt Walsh aan om een lijstje te maken van alles wat je irritant vond aan je ex. De dingen die je stoorden, die pijn deden, die je ongelukkig maakten. “Blijf dat lijstje herhalen in je hoofd. Het helpt je hersenen om afstand te nemen.”
Last but not least: geen contact. En nee, dat betekent niet alleen stoppen met sturen als je je eenzaam voelt. Het betekent ook ontvolgen op social media en vermijden van plaatsen die je aan hen doen denken.
Dus ja, liefdesverdriet is rot. Maar volgens deze expert geraak je er écht door, met wat zelfliefde, eerlijkheid en een flinke digitale detox.
Regelmatige seks is gezonder dan je denkt (en dit is waarom)
Seks is niet alleen leuk, maar blijkbaar ook essentieel voor een happy en gezond leven. Toch hebben opvallend veel mensen er amper nog zin in, en dat zou wel eens invloed kunnen hebben op je humeur en stresslevels.
Een nieuwe bevraging van sextoymerk The Handy toont aan dat bijna één op de vijf volwassenen helemaal geen seks meer heeft. Volgens experts kan dat best een probleem zijn, want een gebrek aan seks wordt gelinkt aan mentale klachten zoals depressie en angst.
“Seksuele verlangens onderdrukken zonder andere manieren om stress te verwerken, kan leiden tot frustratie, irritatie en zelfs angst,” zegt Dr. Sham Singh, seksueel gezondheidsspecialist en psychiater.
Maar het gaat niet alleen om je hoofd. Regelmatig seks hebben is ook gewoon goed voor je lichaam. Het helpt je hart, verlaagt stress, zorgt voor betere slaap én geeft je een flinke endorfineboost. Geen seks = minder van al dat moois. En dat voel je.
Ook het sociale aspect speelt mee. Singh legt uit dat mensen zich soms schamen om toe te geven dat ze weinig of geen seks hebben, wat extra druk of onzekerheid kan veroorzaken.
Kort gezegd: seks is goed voor je, op meer manieren dan je denkt. Dus als je relatie er wat ingedommeld bij ligt, of je jezelf herkent in die één op vijf… misschien een goed moment om daar iets aan te doen.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 01/04 Asa Butterfield
- 04/04 Pommelien Thijs
- 07/04 Anne-Marie
- 07/04 Jani Kazaltzis
- 09/04 Kristen Stewart