Als je TikTok of Instagram Reels opent, lijkt het alsof iedereen tegenwoordig aan reformer pilates doet. Van influencers tot je sporty friend: dit is de nieuwe it-workout waar mensen helemaal obsessed mee zijn. Maar wat is reformer pilates eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom lijkt het zo fancy (en een beetje intimiderend)?
Reformer Pilates: iedereen doet het, maar wat is het?
Reformer pilates is een vorm van pilates waarbij je niet gewoon op een mat ligt, maar op een apparaat genaamd de reformer. Dit apparaat ziet eruit als een mix tussen een glijbaan en een martelbank (don’t worry, it’s harmless!).
Dit toestel is ontworpen door Joseph Pilates, de OG van deze hele workout. Fun fact: Joseph Pilates ontwikkelde zijn oefeningen tijdens de Eerste Wereldoorlog om gewonde soldaten te helpen herstellen. Hij gebruikte ziekenhuisbedden met veren om weerstand te creëren, en voilà: de eerste versie van de reformer was geboren! Zijn doel? Een sterke core en een gezond lichaam voor iedereen.
De moderne reformer ziet er iets minder ‘improvised’ uit, maar het principe is hetzelfde. Het toestel heeft een schuifbaar platform met veren, handvatten en een voetbar. Met behulp van de weerstand van die veren train je je hele lichaam. Je core krijgt de meeste aandacht, maar ook je armen, benen en zelfs je houding verbeteren. Het is low-impact, wat betekent dat het je gewrichten spaart, maar wél pittig is. Je spieren gaan gegarandeerd branden.
Wat is het verschil met matpilates en yoga?
Matpilates doe je, zoals de naam al verklapt, op een matje. Je gebruikt alleen je lichaamsgewicht om te trainen, terwijl reformer pilates extra weerstand geeft dankzij het toestel. Beide focussen op je core en stabiliteit, maar de reformer biedt meer variatie én uitdagingen.
En waar yoga draait om balans, flexibiliteit en vaak een spirituele touch heeft, is pilates vooral gericht op spieropbouw en kracht. Geen zonnegroeten bij pilates, maar wel stevige oefeningen voor die abs.
Waar kan ik het proberen in mijn studentenstad?
Antwerpen:
- Studio Spice: Unieke pilatesstudio waar je je training op het ritme van muziek naar een hoger niveau tilt. De focus ligt op mat pilates in een energieke setting, maar ze bieden ook gepersonaliseerde privé reformer sessies aan voor jou (en je bestie!). Perfect voor wie zijn kracht, flexibiliteit en motivatie wil maximaliseren.
- Rite Studios: Biedt reformer pilates aan in Antwerpen, met lessen ontworpen om je volledige potentieel te ontgrendelen door de naadloze integratie van lichaam en geest.
- The Brick: Met behulp van een traditioneel pilates-toestel bouwt deze les aan een sterk, evenwichtig lichaam en verhoogt ze de flexibiliteit.
- Bodyfit Pilates Studio: Biedt privé-, duo- of kleine groepslessen met persoonlijke coaching in reformer pilates.
Gent:
- Studio Groene Vallei: Studio Groene Vallei in Gent biedt een serene omgeving voor zowel mat- als reformer pilates, met focus op persoonlijke begeleiding en ontspanning. Op woensdag en vrijdag krijg je studentenkorting.
- Row Reformer Studio: Als dé reformer pilates studio van Gent combineren ze klassieke en hedendaagse pilates met diverse reformer en matlessen zoals sculpting, yoga en mat pilates voor een dynamische, gepersonaliseerde fitnesservaring.
- Pilatesatelier Gent: Een huiselijke, kwalitatieve en Peak Pilates® gecertificeerde pilatesstudio in de stationsbuurt van Gent Sint-Pieters/UZ, met een hart voor de klassieke Pilates-methode.
Brussel:
- Animo Studios: Met drie elegante fitnessstudio's in Brussel bieden ze lessen op de reformer, geïnspireerd door dansconditioneringsprincipes, met een mix van pilates en dans.
- Mix Brussels: Biedt reformer pilates-lessen aan, naast een uitgebreide fitness en tal van andere sportlessen zoals boksen of dans, en beschikt over een wellness met zwembaden, sauna, hammam en jacuzzi.
Dus, wat denk je? Word jij de volgende pilates babe of bro? Go for it en ontdek waarom iedereen er zo fan van is!
‘Chasing Beauty’ is terug met schrijnende verhalen over plastische nachtmerries
Op TikTok lijkt het allemaal zo easy: even een nieuwe neus, wat filler hier en daar, en klaar is je glow-up. Maar wat als het niet gaat zoals gepland? Vanaf 19 juni gaat het derde seizoen van 'Chasing Beauty' van start op Streamz, en deze keer draait het om plastische ingrepen die helemaal fout liepen. Onder de titel ‘Chasing Beauty: als perfectie mislukt’ volgen we vijf vrouwen en één man die dachten dichter bij hun schoonheidsideaal te komen, maar achterbleven met littekens. Letterlijk en figuurlijk.
Van een mislukte draadjeslift tot een verminkende borstoperatie of een misgelopen neuscorrectie: deze nieuwe afleveringen tonen de rauwe realiteit van wat er gebeurt als een ‘cosmetisch upgradeje’ omslaat in een nachtmerrie. Bekende gezichten als Shirley Cramer ('Ex on the Beach') en Fabrizio Tzinaridis ('De Bachelor' en 'Tempation Island') delen hun verhaal, samen met andere jonge mensen die nu opnieuw onder het mes moeten om eerdere fouten recht te zetten.
Je ziet niet alleen de fysieke gevolgen, maar ook de mentale impact. Want hoe ga je verder als je uiterlijk, waar je net zo hard aan werkte, je elke dag confronteert met pijn, schaamte of spijt?
Naast de pakkende getuigenissen komen ook experts aan het woord, zoals plastisch chirurg Phillip Blondeel en psychiater Damiaan Denys, die ingaan op de mentale impact van schoonheidsdruk.
‘Chasing Beauty: als perfectie mislukt’ is vanaf 19 juni te zien op Streamz. Seizoen 1 en 2 nog niet gezien? Check het ook!
Blokstress? Deze 5 dingen helpen je vandaag nog vooruit
De blok is weer in het land, en dat betekent: samenvattingen, caffeine, en… paniek. Want hoe goed je je ook probeert voor te bereiden, soms slaat de stress gewoon keihard toe. Je hoofd zit vol, je planning vliegt uit het raam en je hebt het gevoel dat je alles tegelijk moet doen. Adem in. Adem uit. Hier zijn vijf dingen die je vandaag nog kan doen om het een beetje rustiger te maken in je hoofd.
1. Herschrijf je planning (niet weggooien)
Als je het gevoel hebt dat je achterloopt, ben je geneigd om je hele planning op te geven. Don’t. Wat wel helpt? Even afstand nemen, en je schema herbekijken alsof je het voor een vriend zou maken. Wat is nog haalbaar? Wat kan je schrappen of doorschuiven? En vooral: durf realistisch te plannen. Geen 8 uur focussen op een dag – hou het bij blokken van 1 à 2 uur met ruimte voor pauzes.
2. Reset je ruimte = reset je hoofd
Klinkt stom, werkt echt: vijf minuten opruimen of je bureau opnieuw organiseren, doet wonderen voor je hoofd. Weg met lege bekers, gsm even uit zicht. Je hoeft geen esthetisch bureau, gewoon ademruimte.
3. Check in met jezelf
Even stilstaan bij hoe je je voelt, helpt je om niet kopje onder te gaan. Stel jezelf deze vragen: Heb ik gegeten? Geslapen? Beweegd? Iemand gesproken vandaag? Kleine dingen kunnen al een verschil maken. En nee, een pauze nemen betekent niet dat je ‘lui’ bent – het betekent dat je mens bent.
4. Doe één ding. En vier dat.
Als alles te veel is, kies dan één ding. Eén hoofdstuk, één taak, één pagina. Zet een timer van 20 minuten en focus enkel daarop. Je hoeft vandaag niet alles in te halen. Eén actie is genoeg om die ‘ik-ben-aan-het-falen’-gedachte te counteren. En daarna? Vier het. Serieus. Dans in je kamer, maak een warme chocomelk, bel iemand op. Kleine overwinningen tellen ook.
5. Praat erover
Blokstress is zwaar. En het wordt nog zwaarder als je denkt dat je de enige bent die het moeilijk heeft. Maar spoiler: je bent dat niet. Iedereen struggelt op z’n eigen manier. Dus praat erover, lach ermee, stuur die meme door die te herkenbaar is. Het lucht op.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 27/05 Jacques Vermeire
- 29/05 Matthyas Het Lam
- 30/05 Aaron De Groeve
- 31/05 Amelie Lens
- 01/06 Tom Holland