Als je TikTok of Instagram Reels opent, lijkt het alsof iedereen tegenwoordig aan reformer pilates doet. Van influencers tot je sporty friend: dit is de nieuwe it-workout waar mensen helemaal obsessed mee zijn. Maar wat is reformer pilates eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom lijkt het zo fancy (en een beetje intimiderend)?
Reformer Pilates: iedereen doet het, maar wat is het?
Reformer pilates is een vorm van pilates waarbij je niet gewoon op een mat ligt, maar op een apparaat genaamd de reformer. Dit apparaat ziet eruit als een mix tussen een glijbaan en een martelbank (don’t worry, it’s harmless!).
Dit toestel is ontworpen door Joseph Pilates, de OG van deze hele workout. Fun fact: Joseph Pilates ontwikkelde zijn oefeningen tijdens de Eerste Wereldoorlog om gewonde soldaten te helpen herstellen. Hij gebruikte ziekenhuisbedden met veren om weerstand te creëren, en voilà: de eerste versie van de reformer was geboren! Zijn doel? Een sterke core en een gezond lichaam voor iedereen.
De moderne reformer ziet er iets minder ‘improvised’ uit, maar het principe is hetzelfde. Het toestel heeft een schuifbaar platform met veren, handvatten en een voetbar. Met behulp van de weerstand van die veren train je je hele lichaam. Je core krijgt de meeste aandacht, maar ook je armen, benen en zelfs je houding verbeteren. Het is low-impact, wat betekent dat het je gewrichten spaart, maar wél pittig is. Je spieren gaan gegarandeerd branden.
Wat is het verschil met matpilates en yoga?
Matpilates doe je, zoals de naam al verklapt, op een matje. Je gebruikt alleen je lichaamsgewicht om te trainen, terwijl reformer pilates extra weerstand geeft dankzij het toestel. Beide focussen op je core en stabiliteit, maar de reformer biedt meer variatie én uitdagingen.
En waar yoga draait om balans, flexibiliteit en vaak een spirituele touch heeft, is pilates vooral gericht op spieropbouw en kracht. Geen zonnegroeten bij pilates, maar wel stevige oefeningen voor die abs.
Waar kan ik het proberen in mijn studentenstad?
Antwerpen:
- Studio Spice: Unieke pilatesstudio waar je je training op het ritme van muziek naar een hoger niveau tilt. De focus ligt op mat pilates in een energieke setting, maar ze bieden ook gepersonaliseerde privé reformer sessies aan voor jou (en je bestie!). Perfect voor wie zijn kracht, flexibiliteit en motivatie wil maximaliseren.
- Rite Studios: Biedt reformer pilates aan in Antwerpen, met lessen ontworpen om je volledige potentieel te ontgrendelen door de naadloze integratie van lichaam en geest.
- The Brick: Met behulp van een traditioneel pilates-toestel bouwt deze les aan een sterk, evenwichtig lichaam en verhoogt ze de flexibiliteit.
- Bodyfit Pilates Studio: Biedt privé-, duo- of kleine groepslessen met persoonlijke coaching in reformer pilates.
Gent:
- Studio Groene Vallei: Studio Groene Vallei in Gent biedt een serene omgeving voor zowel mat- als reformer pilates, met focus op persoonlijke begeleiding en ontspanning. Op woensdag en vrijdag krijg je studentenkorting.
- Row Reformer Studio: Als dé reformer pilates studio van Gent combineren ze klassieke en hedendaagse pilates met diverse reformer en matlessen zoals sculpting, yoga en mat pilates voor een dynamische, gepersonaliseerde fitnesservaring.
- Pilatesatelier Gent: Een huiselijke, kwalitatieve en Peak Pilates® gecertificeerde pilatesstudio in de stationsbuurt van Gent Sint-Pieters/UZ, met een hart voor de klassieke Pilates-methode.
Brussel:
- Animo Studios: Met drie elegante fitnessstudio's in Brussel bieden ze lessen op de reformer, geïnspireerd door dansconditioneringsprincipes, met een mix van pilates en dans.
- Mix Brussels: Biedt reformer pilates-lessen aan, naast een uitgebreide fitness en tal van andere sportlessen zoals boksen of dans, en beschikt over een wellness met zwembaden, sauna, hammam en jacuzzi.
Dus, wat denk je? Word jij de volgende pilates babe of bro? Go for it en ontdek waarom iedereen er zo fan van is!
Minder ruzie in je relatie? Deze simpele mindset shift helpt
Relatieconflicten? Die horen erbij. Maar de manier waarop je ermee omgaat, bepaalt of het een kleine discussie blijft of een regelrechte drama-aflevering wordt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat je met één simpele perspectiefwisseling al veel ruzie kan vermijden. En het beste? Het kost je niks.
Onderzoekers van de University of South Florida publiceerden een studie in het Journal of Couple and Family Psychology: Research and Practice, waarin ze koppels vroegen om een recente ruzie te beschrijven. De ene groep deed dit vanuit hun eigen standpunt, de andere groep moest de situatie bekijken alsof ze een neutrale buitenstaander waren, bijvoorbeeld een gemeenschappelijke vriend met goede bedoelingen voor beide partners. Daarna kregen ze de opdracht om deze neutrale blik ook bij toekomstige discussies te gebruiken.
Twee weken later bleek dat de groep die de neutrale blik aannam, 30% minder conflicten en 51,3% minder agressieve reacties (zoals schreeuwen) rapporteerde dan de andere groep. Even afstand nemen en objectiever naar een ruzie kijken, kan dus echt het verschil maken.
Liefdesrelaties zijn een van de grootste factoren voor geluk en zelfs hoe lang je leeft. Ruzie is onvermijdelijk: samenleven betekent nu eenmaal meningsverschillen. Maar het gaat niet om of je ruzie maakt, wel hoe je het oplost.
Door een situatie te bekijken als een buitenstaander, laat je sneller je ego en trots los. Je krijgt meer begrip voor de ander en minder frustratie. En als bonus? Meer kans op een oplossing die voor jullie beiden werkt.
Dus: volgende keer dat je in een discussie belandt met je partner, stel jezelf dan deze vraag: "Wat zou een neutrale derde persoon, die om ons allebei geeft, hierover zeggen?" Grote kans dat het meteen wat rustiger in je hoofd wordt.
Minder stress, minder ruzie, meer liefde. Win-win!
Dit is het geheime recept voor een langer leven
Zou jij een paar jaar extra willen leven als dat betekent dat je wat vaker linzen en havermout moet eten? Volgens wetenschappers is een plant-based dieet een van de sleutels tot een langer en gezonder leven. Maar let op: niet alle plantaardige voeding is per se goed voor je. Dus hoe pak je het dan slim aan?
Dr. Luigi Fontana, onderzoeker aan de Universiteit van Sydney, raadt aan om twee dagen per week plantaardig te eten en dat op te bouwen naar vijf dagen. Maar pas op: vegan koekjes en instant noedels blijven ongezond.
Een studie gepubliceerd in Medical News Today toont aan dat wie meer dan 10% van zijn calorieën haalt uit plantaardige ultra-bewerkte voeding (zoals chips en wit brood) een 5% hoger risico heeft op hartziektes en 12% meer kans op vroegtijdig overlijden. Maar wie onbewerkte, plantaardige voeding eet, verlaagt net zijn risico.
Wat moet je dan wél eten?
Geen stress, je hoeft je eetpatroon niet drastisch te veranderen. Focus op deze zes voedingsgroepen:
- Volle granen – Bruine rijst, volkoren pasta en haver verlagen het risico op diabetes en hartziekten.
- Peulvruchten – Bonen, linzen en kikkererwten bevatten veel eiwitten en zijn goed voor je darmen en hart.
- Noten – Amandelen, cashews en pistachenoten zijn rijk aan goede vetten en vitamines.
- Zaden – Chia, zonnebloempitten en sesamzaad zitten vol proteïne, mineralen en antioxidanten.
- Gezonde vetten – Extra vierge olijfolie en avocado’s verbeteren je cholesterol.
- Groenten en fruit – Low-glycemische opties zoals appels, broccoli en tomaten stabiliseren je bloedsuiker.
Focus dus op onbewerkte, voedzame ingrediënten. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 26/02 Rachel Nimegeers
- 01/03 Justin Bieber
- 02/03 Rebel Wilson
- 02/03 Becky G
- 03/03 Hanne Carry