We weten allemaal dat de airfryer je favoriete snacks lekker krokant maakt zonder al dat vet. Maar wist je dat het apparaat misschien ook je gezondheid een boost geeft dat niets te maken heeft met wat je erin kookt?
Airfryers verbeteren stiekem je gezondheid volgens onderzoek
Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham ontdekten dat airfryers verrassend goed scoren als het gaat om luchtkwaliteit in huis. Professor Christian Pfrang en zijn team vergeleken de luchtvervuiling die vrijkomt bij verschillende kookmethodes, zoals bakken, frituren, roerbakken, koken en airfryen.
De resultaten waren opvallend. Panbakken veroorzaakte de meeste fijnstof: 92,9 microgram per kubieke meter lucht. Roerbakken volgde met 26,7, frituren met 7,7 en koken met slechts 0,7. De airfryer kwam als beste uit de test met een minimale uitstoot van 0,6 microgram. Ook bij de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) scoorde de airfryer het laagst: 20 parts per billion (ppb), terwijl panbakken 260 ppb genereerde.
Professor Pfrang benadrukt dat niet alleen de kookmethode, maar ook factoren zoals de hoeveelheid gebruikte olie en de temperatuur van het fornuis de luchtkwaliteit beïnvloeden. Hij adviseert om na het koken goed te ventileren of de afzuigkap nog even aan te laten om de lucht schoon te houden.
Vanaf 1 januari 2025 is het officieel: wegwerp-vapes zijn verboden in België. Dus, als jij een van de velen bent die tijdens een avondje uit of tussen de lessen door wel eens een vape opsteekt, wordt het misschien tijd om een alternatief te zoeken. Here’s what you need to know.
Wegwerp-vapes zijn super populair. Ze zijn goedkoop, makkelijk te krijgen en komen in smaken die klinken als je favoriete snoep. Maar dat is ook het probleem. De Belgische overheid wil de aantrekkingskracht van deze vapes verminderen omdat ze kunnen leiden tot nicotineverslaving. Bovendien zijn ze een ramp voor het milieu door door het gebruik van niet-recycleerbare materialen zoals plastic en batterijen. En dat terwijl duurzaamheid steeds belangrijker wordt.
Het gaat specifiek om éénmalig te gebruiken e-sigaretten, zowel met als zonder nicotine. Heb jij een vape die je kunt herladen? Geen zorgen: dat mag nog steeds.
Met dit verbod is België het eerste EU-land dat de verkoop van wegwerp-vapes aan banden legt. Het is een stap naar een rookvrije generatie en een milieuvriendelijkere toekomst. Wat denk jij – een slimme zet of een domper? Laat het ons weten!
Met deze maatregel is België het eerste land binnen de Europese Unie dat de verkoop van wegwerp-e-sigaretten verbiedt. Andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, overwegen soortgelijke verboden.
Naast het verbod op wegwerp-vapes worden er vanaf 1 januari 2025 ook strengere regels ingevoerd met betrekking tot rookvrije zones. Zo wordt roken en vapen verboden op locaties waar veel kinderen en jongeren samenkomen, zoals speelterreinen, sportvelden, pretparken en dierentuinen. Daarnaast komt er een rookvrije zone van 10 meter rond de in- en uitgangen van onder andere scholen, woonzorgcentra en ziekenhuizen.
Deze eigenschap voorspelt of je relatie standhoudt of niet
Relatiedeskundige Brett Parker beweert dat er één simpele eigenschap is die bijna zeker kan voorspellen of een relatie standhoudt. En het draait allemaal om… hoe je ruzie maakt. Want ja, iedereen heeft ruzie, maar hoe je ruzie maakt, maakt het verschil tussen happily ever after en bye bye.
Het idee komt van Dr. John en Dr. Julie Gottman, twee relatiewetenschappers die jarenlang koppels volgden. Wat ontdekten ze? De manier waarop je ruzie maakt, bepaalt vrijwel alles. In een relatie waar de ene partner discussies alleen maar voert om te winnen, is het risico op een breakup torenhoog.
De Gottmans onderzochten koppels over een periode van 14 jaar en ontdekten dat ongeveer twee derde van alle ruzies nooit écht opgelost raakt. Denk maar aan de eindeloze discussie over wie de vaatwasser het beste inlaadt, of waarom jij altijd de lichten moet uitdoen. Op korte termijn lijkt het allemaal niet zo erg, maar als het blijft opstapelen en je alleen bezig bent met gelijk krijgen, zit je al snel in de gevarenzone.
Naast ruzies die om de verkeerde reden gevoerd worden, hebben de Gottmans vier specifieke signalen geïdentificeerd die vaak leiden tot een breuk:
- Kritiek: Het constant bekritiseren van je partner, in plaats van constructief te zijn.
- Minachting: De andere persoon kleineren, uitlachen of passief-agressief doen.
- Defensiviteit: Altijd jezelf verdedigen zonder verantwoordelijkheid te nemen.
- Jezelf afsluiten: Emotioneel afhaken en je afsluiten tijdens een conflict.
Als deze dingen regelmatig terugkomen in je relatie, dan is het tijd om stil te staan bij hoe jullie communiceren.
De sleutel tot een gezonde relatie is simpel: ruzie maken om elkaar te begrijpen, niet om te winnen. Als je alleen maar focust op je eigen gelijk, verlies je op de lange termijn altijd. Door te luisteren naar het standpunt van je partner en écht te proberen te begrijpen waar zij/hij vandaan komt, vergroot je de kans dat jullie samen sterker uit een conflict komen.
Het vraagt wat oefening, want wie wil nu niet gewoon het laatste woord hebben, toch? Maar een ruzie winnen voelt op korte termijn misschien goed, terwijl het op lange termijn schadelijk kan zijn.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 04/01 Emma Mackey
- 05/01 Coely
- 08/01 Noah Cyrus
- 11/01 Cody Simpson
- 12/01 Zayn Malik