Alcohol en je hersenen: geen topcombo. Een video van 'Insider Science' op YouTube legt uit wat er gebeurt als je blackout gaat door te veel te drinken.
Simulatie laat zien wat alcohol met je hersenen doet tijdens een blackout
Na een avond vol pintjes en cocktails ken je het wel: je wordt wakker met een droge mond, hoofdpijn en gaten in je geheugen. Misschien moet je zelfs je vrienden vragen wat je in godsnaam gedaan hebt.
Hoe komt dat? Normaal slaan je hersenen herinneringen op in twee stappen. Eerst zet de prefrontale cortex alles in je kortetermijngeheugen. Daarna koppelt de hippocampus het aan elkaar tot een compleet verhaal dat je lang kunt onthouden. Maar alcohol verstoort dat proces. Je hersenen slaan alleen losse flarden op, of helemaal niks.
Stel, je weegt 73 kilo en drinkt acht shots in een uur. Je bloedalcoholgehalte (BAC) zit dan rond 0,2% – meer dan twee keer de limiet om te rijden. Je hebt misschien nog wat losse herinneringen (greyout), maar grote delen zijn weg. Drink je nóg meer, bijvoorbeeld vier shots extra binnen 30 minuten, dan stijgt je BAC naar 0,3%. Je hippocampus stopt volledig, en je brein slaat niks meer op. Dit heet een en bloc blackout. De volgende ochtend herinner je je niks meer, hoe normaal je de avond ook leek door te komen.
Een blackout gaat verder dan geheugenverlies. Alcohol verstoort je keuzes en gedrag, wat verklaart waarom mensen vaak domme dingen doen als ze dronken zijn. Je vrienden kunnen er misschien beter tegen (genen, gewicht en geslacht spelen een rol), maar niemand ontsnapt aan die kater. Misschien een goed idee om op tijd te stoppen? Je brein is je later dankbaar.
Weet je nog, die zomer van 2014 waarin iedereen, van je buurjongen tot Taylor Swift, zichzelf natgooide met ijskoud water voor ALS? De Ice Bucket Challenge was toen een gigantische hit, haalde wereldwijd miljoenen op en zorgde voor een enorme bewustwording rond de spierziekte. Fast forward naar 2025: de Ice Bucket Challenge is terug, maar deze keer draait alles rond mentale gezondheid.
Studenten van de University of South Carolina hebben de challenge terug in het leven geroepen, maar nu met een ander doel. Hun versie, #SpeakYourMIND, vraagt aandacht voor mentale gezondheid en werd opgestart ter nagedachtenis aan een student die zichzelf van het leven beroofde.
Net als vroeger is het idee simpel: pak een emmer, vul ‘m met ijswater, laat je natgooien, film het en post op socials. Vergeet niet de donatielink naar Active Minds, een jongerenorganisatie voor mentale gezondheid, erbij te zetten. En tag drie vrienden die ook de kou durven te trotseren.
Wade Jefferson, de student die dit allemaal in gang zette, zegt: “We wilden diezelfde kracht van de originele Ice Bucket Challenge gebruiken om iets te doen voor mentale gezondheid. Het is bizar om te zien hoe snel het groeit."
Maar niet iedereen is enthousiast. Sommige mensen vinden dat deze nieuwe actie afbreuk doet aan het oorspronkelijke doel, omdat de pijn van ijskoud water bedoeld was om ALS voelbaar te maken. Maar de #SpeakYourMIND challenge laat zich niet tegenhouden, er is al bijna 300.000 dollar ingezameld voor mentale hulp.
Ook in Vlaanderen springt iedereen massaal mee op de kar. Influencers zoals KassaTicket hebben hun eigen draai aan de challenge gegeven. In zijn video roept hij niet alleen op om mee te doen, maar vraagt hij ook extra aandacht voor Belgische organisaties die jongeren ondersteunen op vlak van mentale gezondheid. zoals Awel en Te Gek?!
Dit is wat vrouwen doen als ze je aantrekkelijk vinden, volgens een datingcoach
Weet je nooit of je vrouwelijke crush je écht leuk vindt? Let dan even op deze signalen. Volgens een datingcoach verklapt haar lichaamstaal het sneller dan je denkt.
Die speelse blik of dat subtiele lachje? Ja, dat kan een teken zijn dat ze interesse heeft. Maar er zijn nog veel meer hints die (vaak onbewust) verraden dat ze je aantrekkelijk vindt, zegt datingcoach Gracie Pleschourt. Haar video met de top 5 signalen is al meer dan 2 miljoen keer bekeken op TikTok.
Wat doen vrouwen dan precies als ze iemand leuk vinden? Om te beginnen: ze speelt met haar haar. Niet zomaar, maar op zo’n manier dat het je opvalt. Ook typisch: ze schuift aan haar topje of outfit. Een kleine aanpassing, maar vaak een signaal van (positieve) zenuwen. Dan heb je het gefriemel aan juwelen. Oorbellen, kettingen of ringen, ineens zijn die héél interessant.
Ze kantelt haar hoofd als ze naar je luistert. Het klinkt subtiel, maar het is een klassieker in de flirt-catalogus.
En last but not least: ze raakt haar lippen aan. Soms heel vluchtig, soms opvallender, maar bijna altijd een teken van interesse.
Mis je die signalen toch? Geen paniek. Wetenschappers zeggen dat lachen ook een sterke flirtmove is. Dus als ze steeds lacht om je grapjes (zelfs de flauwe), zit je waarschijnlijk goed.
Een andere opvallende tactiek uit de TikTok-hoek is de “sticky eyes”-truc: je kijkt iemand nét iets te lang aan, kijkt weg alsof je betrapt bent, en zoekt daarna opnieuw oogcontact. Deze keer hou jij het vast tot de ander wegkijkt. Spannend? Zeker. Maar blijkbaar werkt het.
Als je denkt dat ze je leuk vindt, let eens op haar lichaamstaal. Soms zegt dat meer dan woorden ooit kunnen doen.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 29/04 Nour Daghbouj
- 30/04 Gal Gadot
- 01/05 Charli D'Amelio
- 02/05 David Beckham
- 02/05 Pommeline Tillière