Simulatie laat zien wat alcohol met je hersenen doet tijdens een blackout

Chelsy Vanlerberghe-25 november 2024 om 15:00

Alcohol en je hersenen: geen topcombo. Een video van 'Insider Science' op YouTube legt uit wat er gebeurt als je blackout gaat door te veel te drinken.

Na een avond vol pintjes en cocktails ken je het wel: je wordt wakker met een droge mond, hoofdpijn en gaten in je geheugen. Misschien moet je zelfs je vrienden vragen wat je in godsnaam gedaan hebt.

Hoe komt dat? Normaal slaan je hersenen herinneringen op in twee stappen. Eerst zet de prefrontale cortex alles in je kortetermijngeheugen. Daarna koppelt de hippocampus het aan elkaar tot een compleet verhaal dat je lang kunt onthouden. Maar alcohol verstoort dat proces. Je hersenen slaan alleen losse flarden op, of helemaal niks.

Stel, je weegt 73 kilo en drinkt acht shots in een uur. Je bloedalcoholgehalte (BAC) zit dan rond 0,2% – meer dan twee keer de limiet om te rijden. Je hebt misschien nog wat losse herinneringen (greyout), maar grote delen zijn weg. Drink je nóg meer, bijvoorbeeld vier shots extra binnen 30 minuten, dan stijgt je BAC naar 0,3%. Je hippocampus stopt volledig, en je brein slaat niks meer op. Dit heet een en bloc blackout. De volgende ochtend herinner je je niks meer, hoe normaal je de avond ook leek door te komen.

Een blackout gaat verder dan geheugenverlies. Alcohol verstoort je keuzes en gedrag, wat verklaart waarom mensen vaak domme dingen doen als ze dronken zijn. Je vrienden kunnen er misschien beter tegen (genen, gewicht en geslacht spelen een rol), maar niemand ontsnapt aan die kater. Misschien een goed idee om op tijd te stoppen? Je brein is je later dankbaar.

Toxic datingtrend laat je met gebroken hart achter na de feestdagen

Chelsy Vanlerberghe-26 november 2024 om 15:41

Feestdagen horen gezellig te zijn, maar niet voor iedereen. Een nieuwe datingtrend genaamd ‘sledging’ zorgt ervoor dat sommigen de feestdagen met een gebroken hart eindigen.

Bij sledging houd je iemand bewust aan het lijntje tijdens de feestdagen, puur voor seks, gezelschap of om de awkward vragen van je familie over je single status te vermijden. Zodra het nieuwe jaar begint, kopt de ‘sledger’ er genadeloos mee.

Uit onderzoek van Happn blijkt dat 15% van de jongeren tussen 18 en 25 regelmatig iemand aan het lijntje houdt. De meesten (75%) plannen hun break-up al in november, terwijl anderen zelfs maanden van tevoren weten dat ze hun lief na kerst zullen dumpen. Het ergste? Tijdens de feestdagen doen sledgers alsof alles koek en ei is, terwijl ze hun ‘exit strategy’ al klaar hebben.

Volgens Claire Rénier, romance-expert bij Happn, is dit een giftige trend. “Het speelt met emoties en geeft alleen kortetermijnplezier. Niemand verdient dit in een relatie", zegt ze in een interview met Daily Star.

Dus, waarom doen mensen aan 'sledging'? Happn vroeg 600 jongeren naar hun redenen:

  • Seks (60%)
  • Iemand om mee te knuffelen in de koude maanden (50%)
  • Niet eenzaam zijn tijdens de feestdagen (40%)
  • Ongemakkelijke vragen over single zijn vermijden (30%)
  • Een date hebben voor kerst- of nieuwjaarsfeestjes (20%)

Mensen gaan vaak vreemd om deze ene reden, volgens onderzoek

Chelsy Vanlerberghe-26 november 2024 om 15:13

Waarom gaan mensen vreemd? Volgens onderzoekers van Reichman University en de University of Rochester is macht een belangrijke trigger. Mensen met een gevoel van macht denken vaak dat ze meer te bieden hebben in de relatie en daardoor ook aantrekkelijker zijn voor anderen. Het gevolg? Ze zien sneller kansen buiten de relatie.

Voorbeelden zoals Bill Clinton, Tiger Woods en Bill Gates laten zien hoe macht en ontrouw vaak hand in hand gaan. Maar wat maakt macht zo verleidelijk? “Macht geeft mensen het idee dat ze meer opties hebben en minder gebonden zijn aan hun relatie", zegt professor Gurit Birnbaum, hoofdauteur van het onderzoek.

In vier experimenten onderzochten de wetenschappers hoe macht relaties beïnvloedt. Deelnemers schreven bijvoorbeeld over momenten dat ze zich machtig voelden of beoordeelden hoe aantrekkelijk ze vreemden vonden. Ook moesten ze hun flirtgedrag en eventuele escapades rapporteren. De resultaten? Machtige mensen denken sneller aan anderen en geven makkelijker toe aan hun verlangens.

Professor Harry Reis, een van de onderzoekers, vat het zo samen: “Wie zich machtig voelt, kan zijn of haar toewijding makkelijker opzij zetten en openstaan voor nieuwe avonturen.”

Dus: hoe meer macht, hoe meer verleiding. Fascinerend, maar misschien niet zo romantisch.

Ontdek meer