Dokters waarschuwen: blijf niet langer dan 10 minuten op wc zitten

Chelsy Vanlerberghe-21 november 2024 om 12:46

We doen het allemaal wel eens: even snel je gsm meenemen naar de wc om wat te scrollen. Die drie minuutjes snel naar het toilet worden zo al snel een kwartier. Maar experts waarschuwen: te lang op de pot zitten is écht niet goed voor je gezondheid.

Wanneer je te lang blijft zitten, zorgt de zwaartekracht ervoor dat de bloedtoevoer naar je onderlichaam verhoogt. Het gevolg? Je aders raken opgezwollen, wat het risico op aambeien vergroot, legt Dr. Lai Xue, een colorectale chirurg, uit aan CNN. En dat is nog niet alles. Langdurig toiletgebruik kan ook je bekkenbodemspieren verzwakken, wat zelfs kan leiden tot een verzakking van de endeldarm.

Daarnaast kan forceren de druk op je lichaam verhogen, wat nog meer problemen veroorzaakt. In extreme gevallen kan zelfs een rectale verzakking optreden, waarbij je rectum uit je anus zakt. (Yikes!)

Hoe hou je het gezond?

De oplossing is simpel: hou het kort en maak het toiletbezoek zo saai mogelijk. Laat die gsm, magazines of boeken buiten de badkamer. Als het na 10 minuten nog niet lukt, sta dan even op en wandel rond. Bewegen stimuleert je darmen en kan de boel sneller op gang helpen.

Hydratatie en vezelrijke voeding spelen ook een sleutelrol. Denk aan haver, bonen en andere vezelrijke snacks. Er wordt aangeraden om 2,7 tot 3,7 liter water per dag te drinken, en 14 gram vezels per 1.000 calorieën te eten.

Wanneer is er meer aan de hand?

Soms is langdurig toiletgebruik een symptoom van iets ernstigers, zoals darmproblemen of zelfs darmkanker. Als je al meer dan drie weken last hebt van constipatie of bloed in je ontlasting, is het slim om een dokter te raadplegen.

Deze 5 woorden helpen negatieve gedachten te verslaan

Chelsy Vanlerberghe-06 december 2024 om 14:07

Dr. Daniel Amen, een gerenommeerde psychiater uit Californië, deelt op TikTok een eenvoudige affirmatie die volgens hem helpt om je dag positief te beginnen. Zijn advies? Zeg elke ochtend hardop: “Vandaag wordt een geweldige dag.”

“Dit is belangrijk,” zegt Amen. “Mensen die negatief zijn, hebben minder activiteit in hun prefrontale cortex. Door de dag te starten met deze woorden, programmeer je je brein om het positieve op te zoeken.”

Amen, die sterren als Bella Hadid, Justin Bieber en Miley Cyrus begeleidt, legt uit dat hardop spreken essentieel is. Het zet je onderbewustzijn aan om momenten en activiteiten te herkennen waar je naar uitkijkt.

Affirmaties, zoals die van Amen, zijn volgens onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania gelinkt aan meer zelfcompassie, mentaal welzijn en minder stress, vooral bij studenten. Uit een studie van de Boston University School of Medicine blijkt dat optimisme bovendien je emotionele welzijn versterkt en zelfs geheugenverlies en cognitieve achteruitgang bij ouderen kan verminderen.

Ook dichter bij huis, aan de Universiteit van Gent, wordt dit benadrukt. Professor Ernst Koster onderzoekt piekeren en geeft aan dat repetitief nadenken over negatieve zaken kan leiden tot angst en depressie. Hij suggereert dat het aannemen van een positieve denkwijze kan helpen om deze negatieve denkpatronen te doorbreken.

Naast zijn ochtendtip heeft Amen op TikTok andere inzichten gedeeld, zoals omgaan met angst en paniekaanvallen. Zijn sleutel tot mentale kracht? Focus op het goede in anderen. “Goede ouders, coaches en leraren zien wat ze leuk vinden en helpen als iets beter kan. Slechte bazen of ouders benadrukken alleen het negatieve. Wees niet zoals zij.”

Dus hey, maak er een geweldige dag van!

Fake it till you make it? Zoveel mensen doen alsof in bed!

Chelsy Vanlerberghe-06 december 2024 om 13:44

Het is een klassieker waar iedereen weleens over praat: faken in bed. Misschien heb je het zelf gedaan, of ken je iemand die er een Oscar voor verdient. Maar waarom doen mensen het eigenlijk? En nog interessanter: waarom besluiten sommigen om het toch niet meer te doen? Een nieuwe studie in The Journal of Sex Research geeft ons een inkijk in wat er écht achter zit. En spoiler: niet alleen vrouwen doen het.

De onderzoekers bevroegen 11.541 deelnemers uit zes Europese landen (Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk). Wat blijkt? Ongeveer de helft (51%) gaf aan nooit een orgasme te hebben gefaket. Bij mannen was dat 66%, terwijl 36% van de vrouwen dit aangaf.

Dat betekent dat bijna twee derde van de vrouwen wel eens heeft gedaan alsof. Bij mannen gaf 34% aan ooit te faken. Maar waarom eigenlijk? De redenen zijn herkenbaar: het seksmoment willen beëindigen, een partner niet teleurstellen of omdat je denkt dat het ‘zo hoort’.

Waarom stoppen met faken?

Ondertussen stopte 19% van de mannen en 34% van de vrouwen ermee. De belangrijkste redenen? Veel deelnemers voelden zich comfortabeler zonder te faken (29% van de vrouwen, 25% van de mannen) of communiceerden beter met hun partner (26%).

Silvia Pavan legt uit: “Het belangrijkste is dat je open bent met je partner. Genieten gaat niet alleen om orgasmes, maar om samen eerlijk en ontspannen te zijn.”

Andere opvallende redenen? Mannen stopten vaker omdat ze betrapt werden (12% van de mannen tegenover 3% van de vrouwen). Vrouwen vonden juist vaker manieren om zelf een orgasme te bereiken.

Heeft faken impact op je seksleven?

Ja, al is het effect klein. Mensen die orgasmes faken, zijn over het algemeen minder tevreden met hun seksleven, relatie én leven in het algemeen. Dit benadrukt volgens Pavan hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn over wat je fijn vindt.

Wat dit onderzoek laat zien, is dat faken niet alleen een vrouwenzaak is. Ook mannen doen het, vaak om dezelfde redenen: prestatiedruk, sociale verwachtingen en moeite om grenzen of voorkeuren te bespreken. Zoals Pavan concludeert: "Open communicatie met je partner is essentieel. Seks is geen checklist, het gaat om genieten en verbinding."

Ontdek meer