Deze soorten alcohol veroorzaken hangxiety, volgens expert

Chelsy Vanlerberghe-09 september 2024 om 15:53

We kennen het allemaal: je hebt een wilde avond gehad, maar de dag erna voel je je zo ellendig dat je niet eens onder je deken vandaan durft te komen. Ook al heb je niks gênants gedaan, toch voel je je kut. Als dit je bekend voorkomt, dan heb je waarschijnlijk te maken met hangxiety: een combinatie van een hangover en anxiety. Hoewel elke soort alcohol z’n tol eist, zeggen mentale gezondheidsexperts dat sommige dranken meer kans geven op hangxiety.

Lisa Gunn, mentale gezondheisexpert bij Nuffield Health, deelde met HuffPost waarom we ons zo voelen na het drinken en welke alcoholische dranken je beter kunt vermijden als je last hebt van hangxiety. Ze legde uit dat, hoewel alcohol in eerste instantie een kalmerend effect heeft, het later juist zorgt voor een ‘rebound-effect’ waardoor je angst toeneemt.

“Dit komt deels doordat alcohol de balans van neurotransmitters en chemische stoffen in de hersenen verstoort. Die verstoring beïnvloedt de GABA-chemicaliën, die normaal gesproken voor ontspanning zorgen, maar door alcohol juist verminderen, waardoor je meer opgewonden en angstig wordt."

Vooral sterke drank en rode wijn zijn boosdoeners. Sterke drank jaagt je alcoholniveau omhoog, wat zorgt voor rebound-angst de volgende ochtend. Rode wijn zit vol tyramine en histamines die ook je stress triggeren. Ook cocktails zijn ook een no-go als je je hoofd de volgende ochtend helder wilt houden. Door de suiker in cocktails schieten je bloedalcohol- en bloedsuikerspiegel omhoog, wat voor energierushes kan zorgen.

Gelukkig zijn er ook drankjes die iets milder zijn voor je geest, zoals bier. Lichte bieren en pils met een laag alcoholgehalte brengen minder risico's met zich mee voor je mentale gezondheid, mits je met mate drinkt.

Volgens de Priory Group, die mensen helpt met verslaving en alcoholmisbruik, kan ‘alcohol je zorgen tijdelijk verminderen, je stress verlagen en je gedachten afleiden van problemen’. Maar ‘overmatig drinken kan de volgende dag juist leiden tot meer angst’. Het kan op lange termijn zelfs je angst verergeren. Sommige mensen worden zo overweldigd door hangxiety dat ze overwegen helemaal te stoppen met drinken.

Als je nu in bed ligt met rusteloosheid, misselijkheid, een bonkend hart en zwetende handen na een avondje uit, probeer dan deze tips: drink veel water, rust uit, en eet iets simpels en lichts. Neem een ontspannend bad, maak een frisse wandeling of praat met je vrienden over je zorgen van de vorige nacht. Waarschijnlijk heb je niets gênants gedaan en had je gewoon een leuke tijd, net als iedereen.

En het allerbelangrijkste: wees niet te streng voor jezelf.

Dokters waarschuwen voor seks-trend

Chelsy Vanlerberghe-04 oktober 2024 om 13:57

Al gehoord van 'edging'? Deze populaire techniek helpt mensen om hun orgasmes intensiever te maken. Je jstopt net voor het orgasme en begint dan weer opnieuw. Het klinkt misschien spannend, maar dokters waarschuwen voor de risico’s die erbij komen kijken.

Dr. Donald Grant legt in een artikel voor de Daily Mail uit dat als je te vaak orgasmes uitstelt, je lichaam eraan kan wennen en minder gevoelig wordt voor stimulatie. Dit kan je plezier echt verpesten, omdat je de opwinding die je normaal voelt, kunt verliezen. En dan heb je ook nog het risico op ‘blue balls’, wat pijn in je balzak betekent wanneer je wel opgewonden raakt, maar niet klaarkomt. Dit kan behoorlijk ongemakkelijk zijn.

Daarnaast kan edging ook onnodige druk op je bekkenbodemspieren zetten, wat kan leiden tot erectieproblemen. Een andere expert, Dr. Rina Malik benadrukt in een YouTube-video dat als je constant probeert je ejaculatie onder controle te houden, die spieren gespannen kunnen raken. Dat kan uiteindelijk leiden tot erectieproblemen. En dat wil niemand, toch?

Dus, als je edging wilt uitproberen, doe het dan met mate. Combineer het met normale seks en masturbatie voor de beste ervaring.

Krimpen penissen met de leeftijd? Studie onthult het antwoord

Chelsy Vanlerberghe-04 oktober 2024 om 13:31- Foto:

charlesdeluvio via Unsplash

Een medisch expert heeft eindelijk de vraag beantwoord die menig man bezighoudt: kan je penis eigenlijk krimpen?

Technisch gezien kunnen penissen niet echt krimpen, maar er zijn wel verschillende factoren die de erectie kunnen beïnvloeden, waardoor deze kleiner kan aanvoelen tijdens... belangrijke momenten.

Mary Samplaski, uroloog aan de Universiteit van Zuid-Californië, legt in een interview met Men's Health uit dat leeftijd en levensstijl een negatieve invloed kunnen hebben op het vermogen van de penis om op te zwellen. Roken bijvoorbeeld, beschadigt de bloedvaten en vermindert de bloedstroom, wat je erectie kan beïnvloeden. Ook aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en schildklierproblemen kunnen de erectiekracht verminderen.

Obesitas kan ook een boosdoener zijn. Dr. Samplaski legt uit dat vet een enzym bevat dat testosteron omzet in oestrogeen, wat kan leiden tot erectieproblemen en zelfs een verkleining van de testikels.

"Beweging is een natuurlijke manier om de testosteronspiegel van een man te verhogen. Testosteron is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van de mannelijke geslachtsorganen", vertelt ze aan het tijdschrift.

Bizar genoeg kan zelfs "te veel" seks invloed hebben op de grootte. Overmatige seksuele activiteit kan leiden tot blessures en littekenweefsel. Ai!

Helaas is, zelfs als je volledig gezond bent, niet rookt en regelmatig sport, een bepaalde afname in erectiele functie gewoon een onderdeel van het verouderingsproces. Medische experts wijzen erop dat, hoewel mannen soms een vermindering in erectiekracht kunnen ervaren, daadwerkelijke penisverkleining uiterst zeldzaam is.

Dit nieuws komt 18 maanden nadat werd ontdekt dat de gemiddelde penislengte de afgelopen 30 jaar met 24 procent is toegenomen. Dit lijkt goed nieuws, maar onderzoekers van een studie die vorig jaar in het World Journal of Men's Health werd gepubliceerd, waarschuwden dat dit eigenlijk een "verontrustende" ontdekking is.

"Elke verandering in ontwikkeling is zorgwekkend, omdat ons voortplantingssysteem een van de belangrijkste onderdelen van de menselijke biologie is," zei Dr. Michael Eisenberg, de auteur van de studie, destijds tegen de blog Scope van Stanford Medicine.

Er is dus nog veel nieuw onderzoek nodig.

Ontdek meer