Deze soorten alcohol veroorzaken hangxiety, volgens expert

Chelsy Vanlerberghe-09 september 2024 om 15:53

We kennen het allemaal: je hebt een wilde avond gehad, maar de dag erna voel je je zo ellendig dat je niet eens onder je deken vandaan durft te komen. Ook al heb je niks gênants gedaan, toch voel je je kut. Als dit je bekend voorkomt, dan heb je waarschijnlijk te maken met hangxiety: een combinatie van een hangover en anxiety. Hoewel elke soort alcohol z’n tol eist, zeggen mentale gezondheidsexperts dat sommige dranken meer kans geven op hangxiety.

Lisa Gunn, mentale gezondheisexpert bij Nuffield Health, deelde met HuffPost waarom we ons zo voelen na het drinken en welke alcoholische dranken je beter kunt vermijden als je last hebt van hangxiety. Ze legde uit dat, hoewel alcohol in eerste instantie een kalmerend effect heeft, het later juist zorgt voor een ‘rebound-effect’ waardoor je angst toeneemt.

“Dit komt deels doordat alcohol de balans van neurotransmitters en chemische stoffen in de hersenen verstoort. Die verstoring beïnvloedt de GABA-chemicaliën, die normaal gesproken voor ontspanning zorgen, maar door alcohol juist verminderen, waardoor je meer opgewonden en angstig wordt."

Vooral sterke drank en rode wijn zijn boosdoeners. Sterke drank jaagt je alcoholniveau omhoog, wat zorgt voor rebound-angst de volgende ochtend. Rode wijn zit vol tyramine en histamines die ook je stress triggeren. Ook cocktails zijn ook een no-go als je je hoofd de volgende ochtend helder wilt houden. Door de suiker in cocktails schieten je bloedalcohol- en bloedsuikerspiegel omhoog, wat voor energierushes kan zorgen.

Gelukkig zijn er ook drankjes die iets milder zijn voor je geest, zoals bier. Lichte bieren en pils met een laag alcoholgehalte brengen minder risico's met zich mee voor je mentale gezondheid, mits je met mate drinkt.

Volgens de Priory Group, die mensen helpt met verslaving en alcoholmisbruik, kan ‘alcohol je zorgen tijdelijk verminderen, je stress verlagen en je gedachten afleiden van problemen’. Maar ‘overmatig drinken kan de volgende dag juist leiden tot meer angst’. Het kan op lange termijn zelfs je angst verergeren. Sommige mensen worden zo overweldigd door hangxiety dat ze overwegen helemaal te stoppen met drinken.

Als je nu in bed ligt met rusteloosheid, misselijkheid, een bonkend hart en zwetende handen na een avondje uit, probeer dan deze tips: drink veel water, rust uit, en eet iets simpels en lichts. Neem een ontspannend bad, maak een frisse wandeling of praat met je vrienden over je zorgen van de vorige nacht. Waarschijnlijk heb je niets gênants gedaan en had je gewoon een leuke tijd, net als iedereen.

En het allerbelangrijkste: wees niet te streng voor jezelf.

Altijd 'de ick'? Misschien ligt het niet aan hen, maar aan jou

Chelsy Vanlerberghe-16 mei 2025 om 12:43

Ken je het gevoel dat je ineens totaal afknapt op iemand? Alles leek leuk tot hij zijn sokken in z’n sandalen droeg of je zag hoe ze haar pizza at met mes en vork. Jep, da’s ‘de ick’. En hoewel het een herkenbare en soms grappige term is, blijkt nu dat wie constant de ick voelt, er misschien zelf iets minder charmants aan overhoudt.

Een studie uit het tijdschrift Personality and Individual Differences koppelt de frequentie van de ick aan narcistische trekjes. Onderzoekers ondervroegen 125 mensen (zowel mannen als vrouwen tussen 24 en 72 jaar) over hun datingervaringen en lieten hen persoonlijkheidstesten invullen. Wat bleek? Mensen met narcistische kenmerken bleken sneller af te knappen op kleine imperfecties bij een date.

Dat gevoel van afkeer – of dat nu gaat om de manier waarop iemand praat, lacht of ademt – komt volgens gedragsexpert Dr. Kyra Bobinet uit een deel van je brein dat geprogrammeerd is om ‘afknappers’ te spotten. "Het is een soort negativity radar die probeert te voorspellen of iets gaat mislukken", zegt ze.

Opvallend: vrouwen ervaren de ick vaker dan mannen. Dat zou volgens National Geographic kunnen komen omdat vrouwen gemiddeld gevoeliger zijn voor dingen die hen ‘gross’ doen voelen.

Toch waarschuwen experts om niet té snel te oordelen. Studieauteur Eliana Saunders zegt: “Voordat je iemand dumpt omdat zijn voeten bungelen op een stoel, stel jezelf de vraag: ligt het aan hen… of aan mij?” Misschien is je ick gewoon een mini-afknapper. Of misschien verwacht je onbewust een soort perfectie die niemand waar kan maken.

Kortom: check jezelf voor je weer swipet. Misschien is het niet je date die de ick is… maar jij.

Dit ene zinnetje kan je relatie stilletjes kapotmaken, volgens psycholoog

Chelsy Vanlerberghe-16 mei 2025 om 12:32

Volgens relatiepsycholoog Mark Travers is er één specifieke uitspraak die hij in gesprekken met koppels opvallend vaak hoort terugkomen, en die altijd voor serieuze schade zorgt.

De zin? “Waarom kan je niet meer zijn zoals [iemand anders]?” Of het nu gaat om een ex, de partner van een vriend(in) of zelfs een vroegere versie van je partner: het effect is hetzelfde. Travers noemt het de death-by-comparison-effect. En spoiler: dat eindigt zelden goed. “Je zegt eigenlijk: jij bent niet genoeg, en iemand anders zou dit beter doen.”

Wat volgt? Onzekerheid, afstand en een groeiend gevoel dat je moet bewijzen dat je goed genoeg bent — terwijl liefde net gaat over jezelf kunnen zijn.

Volgens Travers is het grootste probleem niet de vergelijking zelf, maar het feit dat mensen zich niet veilig genoeg voelen om hun echte gevoelens te delen. Ze durven niet zeggen wat hen stoort, en gooien er dan maar iets kwetsends uit.

Dus, volgende keer dat je ruzie hebt met je partner: skip de vergelijkingen. Communiceer eerlijk, zonder verwijten: je relatie zal je dankbaar zijn.

Ontdek meer